ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Επιστολή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027», κατέθεσε η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Α.Μ.Θ. διαμαρτύρονται για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027, το οποίο τους βρίσκει αντίθετους σε πολλά βασικά του σημεία, ιδιαίτερα στις προτάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών. Τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας, σχετικά με το θέμα αυτό, στην ουσία ήταν ανακοινώσεις ειλημμένων αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην τους.

Τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο οδηγούν σε συρρίκνωση του. Μόνο στο Νομό Δράμας έχει αποχωρήσει από την κτηνοτροφία το ¼ των κτηνοτρόφων την τελευταία τετραετία, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας στην Α.Μ.Θ., αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα επίλυσής τους. Σε εφτά χρόνια έχει χαθεί το 50% του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Στην επιστολή τους αναφέρονται οι προτάσεις που παρουσίασε ο Υπουργός στην Κοζάνη τον 11/2021 και οι οποίες, αν τελικά ισχύσουν, θα μεταφέρουν το μεγάλο μέρος του κονδυλίου για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών, από τους αγελαδοτρόφους, που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής, στους μεγαλοπαχυντές. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος που κάνει τη δύσκολη, την επισφαλή, τη βασική δουλειά της αναπαραγωγής αντί να ενισχυθεί περαιτέρω, τιμωρείται.

Για τους λόγους αυτούς ζητούν από το Υπουργείο:

-Την ενίσχυση με 200 ευρώ/ζώο για τις γέννες των αγελάδων.

-Την ενίσχυση με 200 ευρώ/ζώο, τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.

-Την ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο, τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.

-Την ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.

-Την ενίσχυση για τους παχυντές με 32 ευρώ/ζώο, για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Σας επισυνάπτω την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ. καθώς και το δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο για την Κτηνοτροφία στην Α.Μ.Θ. και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες επίλυσης των αιτημάτων τους.