ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου: “Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

 

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε τα εξής:

«Λίγο πριν κλείσουμε την πόρτα σε μία οκταετία που ήταν -τουλάχιστον τα πρώτα πέντε χρόνια της- καταστροφικά, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της “ελλαδεμπορίας”, να πουλήσει πατρίδα! Θα το φάμε και αυτό γιατί έτσι είναι ο Κανονισμός στη Βουλή και έτσι πρέπει να γίνεται.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, κατ’ αρχάς θα ήθελα να ξέρω όταν πηγαίνετε -γιατί κάνατε και Υπουργοί και Υφυπουργοί- στο εξωτερικό τους ανθρώπους αυτούς τους λέτε Σκοπιανούς ή κατοίκους, πολίτες της FYROM; Γιατί εδώ το “Σκοπιανοί” έδωσε και πήρε! Φαντάζομαι ότι όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό και μιλάτε σε διπλωματικό ή υπουργικό επίπεδο δεν χρησιμοποιείτε αυτήν τη γλώσσα. Οπότε ας την χρησιμοποιείτε τουλάχιστον και λίγο εδώ.

Πάμε και στην περιβόητη “ιθαγένεια” που είναι ένας από τους λόγους που λέτε ότι δώσαμε κάτι. Στο διαβατήριο -και όλοι έχουμε διαβατήριο- στην τρίτη γραμμή γράφει “ιθαγένεια/nationality”. Τώρα θα ισχύει το “Macedonian/citizen of North Macedonia”. Ξέρετε ποιο είναι μέχρι σήμερα; Γι’ αυτό κάνετε κάτι; Όταν έρχονται οι πολίτες της FYROM στην Ελλάδα, τους απαγορεύετε την είσοδο γιατί γράφει “Macedonian”;

Είχατε πει κάτι πριν, όλα τα χρόνια που χρησιμοποιείται σε όλη την υφήλιο αυτό το μακεδονικό διαβατήριο το αντίστοιχο που έχουν οι πολίτες της FYROM, σ’ αυτούς τους πολίτες γιατί έγραφε “Macedonian”; Τι κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια; Είναι πλέον καθεστώς που αλλάζει, όπου μπαίνει από το σκέτο “Macedonian”, “citizen of North Macedonia”, δηλαδή πολίτης της βόρειας Μακεδονίας; Τι ήταν πριν; Τι κάνατε; Θα το πείτε; Πώς κυκλοφορούσαν αυτοί οι πολίτες στον κόσμο;

Όσον αφορά το δεύτερο, τη γλώσσα, θα διαβάσω μια εμβληματική για τη δεξιά παράταξη συγγραφέα, της οποίας το βιβλίο “Τα Μυστικά του Βάλτου” είναι επίσης εμβληματικό, την Πηνελόπη Δέλτα. Λέει “Ήταν ένα κράμα των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούσαν φύρδην-μίγδην κάτω από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά και ελληνικά ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες. Όπως και στα βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο που δύσκολο χώριζες Έλληνα από Βούλγαρο, τις δύο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα”.

Θα το ρίξετε στη φωτιά το βιβλίο; Ελπίζω πως όχι.

Ο Αδαμάντιος Κοραής λέει το 1824, όταν δεν είχαμε ανακαλύψει ακόμα τις προτάσεις δυσπιστίας και το Μακεδονικό κλπ: “Οι Μακεδόνες επροχωρούσαν καθημέραν εις την κατάλυσιν της ελευθερίας της Ελλάδας και οι Έλληνες ήταν δουλωμένοι στους Μακεδόνες. Μετά τη μακεδονική δεσποτεία έπεσαν υπό κάτω εις των Ρωμαίων την εξουσία και τέλος στους Τούρκους”.

Θα τον κάψουμε και τον Αδαμάντιο Κοραή τώρα;

Ο άλλος εμβληματικός για τη δεξιά παράταξη, αυτός που ουσιαστικά με τα ιστορικά του γραπτά δημιούργησε το ελληνικό έθνος, ο κ. Παπαρηγόπουλος, λέει το 1849: “Οι Μακεδόνες ήσαν έθνος ιλλυρικό μεμειγμένο μετά Ελλήνων. Στη δε Χαιρώνεια έγινε σύγκρουση Ελλήνων και Μακεδόνων”.

Ενώ σε ένα άλλο σημείο αποφαίνεται ότι “Οι Μακεδόνες ήταν κράμα Ιλλυρίων και Ελλήνων και το κυριότερο χαρακτηριστικό του κράματος τούτου ήταν το ελληνικό ως εξάγεται εκ της γλώσσης και των παραδόσεων αυτών”.

Θα το παραδεχθούμε αυτό ή θα το πετάξουμε και αυτό στη φωτιά;…

…Λέει ένα άλλο έγγραφο το οποίο ειπώθηκε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων το 1913: “Υπάρχει τμημάτιση της Μακεδονίας σε τρεις κυριάρχους, τη Σερβία τότε, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα”. Δηλαδή, από τότε αναγνωριζόταν ότι η γεωγραφική Μακεδονία επεκτείνεται σε τρεις χώρες.

Σε όλη αυτή, λοιπόν, την ιστορία θα πρέπει να πείτε κάποια επιχειρήματα που να στέκονται και να πείτε και κάποια επιχειρήματα που λέγατε και το 2008, γιατί η πρότασή σας όταν ήσασταν Κυβέρνηση “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό” δεν έχει αλλάξει. Τώρα, βέβαια, επειδή θα κάνετε τα συλλαλητήρια αύριο και μεθαύριο, έχετε αποφασίσει να χαϊδέψετε όλες τις πλάτες.

Προσέξτε τώρα ένα περίεργο πράγμα. Στο “facebook” μού ήρθε ένα μήνυμα που λέει ότι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης άλλαξε την ώρα της εκδήλωσης “Όλοι στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία μας”.

Τουλάχιστον, μην καρφώνεστε. Δηλαδή, θα τα κάνετε που θα τα κάνετε εσείς, ακηδεμόνευτα και ακομμάτιστα -που έχει μπει όλος ο κομματικός μηχανισμός- μην τα κάνετε και τόσο ξεκάρφωτα, βρε παιδάκι μου…

…Για να μη μιλάμε για ακηδεμόνευτα και ακομμάτιστα, αυτό το πράγμα στο οποίο επενδύετε αύριο και μεθαύριο και όσο πάει, νομίζετε ότι θα σας πάει πολύ μακριά -που δεν θα σας πάει- είναι αυτό το πράγμα που προσπαθείτε να κάνετε.

Θα κλείσω με μια ερώτηση. Το 1992-1994 η Κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ. από τη μία και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη, έστειλαν για διαπραγμάτευση, όταν γινόταν η κουβέντα για τις γλώσσες στον ΟΗΕ, κάποιον αντιπρόσωπο; Το ρωτάω, γιατί αύριο θα σας τα πουν με ονοματεπώνυμα. Εγώ σας το ρωτάω από σήμερα για να ξέρετε. Το 1992 και το 1994 στείλατε διαπραγματευτές εσείς, οι υπερήφανοι Έλληνες, για να διαπραγματευθούν τη γλώσσα της FYROM στον ΟΗΕ;».