13οι ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

 

 

  • Από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου διεξάγονται αγώνες 162 χλμ., 110 χλμ., 46 χλμ., 10 χλμ., 1 χλμ. για παιδιά και Special VFT

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Δήμος Παρανεστίου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, διοργανώνουν τους 13ους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Trail (V.F.T.), από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 στο Παρανέστι.

Η προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του μοναδικού περιβάλλοντος της Παρανέστιας γης στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, μέσα από ένα ιδιαίτερα σημαντικό αθλητικό γεγονός, φέρνει και φέτος κοντά τα μέλη της οικογένειας του Παρθένου Δάσους καθώς και νέα μέλη και φίλους των αγώνων. Πάνω από 500 δρομείς και 300 εθελοντές, μαζί με συνοδούς και φίλους των αγώνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα δώσουν και πάλι το παρόν σε αυτή την προσπάθεια που είναι ικανή να αλλάζει στερεότυπα και να καλλιεργεί αθλητική κουλτούρα μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Μετά από 13 χρόνια ο συγκεκριμένος αγώνας έχει γιγαντωθεί και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια, αν όχι το σημαντικότερο, στην ιστορία των αγώνων βουνού στην Ελλάδα. Με σεβασμό στην προσπάθεια των δρομέων, στην προσφορά των εθελοντών και στην προσπάθεια των ατόμων με ειδικές ικανότητες, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οι συμμετέχοντες γίνονται πρεσβευτές της αξίας του ευ αγωνίζεσθαι, του εθελοντισμού, της ηθικής των αγώνων, της αγάπης στη φύση.

Ένας από τους πιο σημαντικούς σκοπούς των αγώνων είναι η ευαισθητοποίηση, αθλητών, συνοδών, θεατών, και εθελοντών, στην προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας βιωματικά, ώστε να ζήσουν την αξία του σπάνιου και μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση για την προστασία του.

Οι αθλητές, οι συνοδοί τους, οι εθελοντές, οι διοργανωτές σ’ αυτήν την αθλητική περιπέτεια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», του σεβασμού των προσώπων και του σεβασμού της φύσης.

Οι αγώνες της φετινής διοργάνωσης είναι οι εξής:

-Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T): 162.651 μ. με θετική υψομετρική διαφορά 6.889 μ. (11-12/10/2019)

-NatureTrail Race (N.T.R): 109.695 μ. με θετική υψομετρική διαφορά 4.675 μ. (12-13/10/2019)

-Παρανέστιο Μονοπάτι ή Paranesti Path (P.P): 46.297 μ. με θετική υψομετρική διαφορά 1.930 μ. (12/10/2019)

-Nestos Trail (N.T): 10.000 μ. (13/10/2019)

-VFT Kids: 1 χλμ. για παιδιά έως 12 χρονών (13/10/2019)

-Special V.F.T (S.V.F.T): 800 μ. για άτομα με ειδικές ικανότητες (13/10/2019)

 

Συνέντευξη τύπου των διοργανωτών

 

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στο Διοικητήριο Δράμας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για τη φετινή διοργάνωση ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων κ. Στέλιος Μελισσινός, Τεχνικός Ασφαλείας, και κ. Δημήτρης Κιόρογλου, Τεχνικός Διευθυντής.

Ο κ. Καγιάογλου, στις δηλώσεις του ανέφερε πως οι αγώνες διεξάγονται εδώ και 13 χρόνια και έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, σημειώνοντας ακόμη: «Βρήκαμε αυτή τη δράση, η οποία προβάλλει την περιοχή και τις ομορφιές μας, και συνεχίζουμε με την πρόθεση την επόμενη χρονιά, γιατί είμαστε νέοι ως Διοίκηση, να κοιτάξουμε να εμπλουτίσουμε τους αγώνες, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελειώματα». Όπως είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου στην περιοχή υπάρχει το Παρθένο Δάσος, ιαματικά λουτρά, καταρράκτες, φράγματα, λίμνες, ποταμός και για αυτό «αξίζει ο κόσμος να μας επισκεφτεί». «Μέσω των αγώνων προβάλλουμε την περιοχή και ενισχύουμε την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Καγιάογλου και στάθηκε στη συμμετοχή πολλών αθλητών από το εξωτερικό, κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία. Ακόμη, ο κ. Καγιάογλου αναφέρθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν έμπειρα στελέχη και βοηθάει στη διεξαγωγή των αγώνων, αλλά και στους εθελοντές, χωρίς την παρουσία των οποίων δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. «Είναι η ψυχή των αγώνων» τόνισε ο κ. Καγιάογλου, σημειώνοντας πως οι εθελοντές φέτος είναι γύρω στους 350. Όσον αφορά την αφίσα των αγώνων, ο Δήμαρχος Παρανεστίου επεσήμανε πως η φωτογραφία είναι του κ. Δημήτρη Κατραντζή, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά του. Επίσης ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή και όλους τους εθελοντές. Όπως είπε ο κ. Καγιάογλου, «πιστεύω ότι για μια ακόμη φορά θα πετύχουμε να προβάλλουμε την περιοχή μας, το Παρανέστι» και απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον αγώνα των 10 χλμ., ο οποίος διεξάγεται σε μια εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή δίπλα στον ποταμό Νέστο, μέσα στη φύση.

Ο κ. Μελισσινός, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε πως ο ίδιος συμμετέχει στη διοργάνωση των αγώνων από το 2007 και για 13 συνεχή έτη και φέτος η συμμετοχή του θα είναι επιτελική, καθώς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγεία. «Δεν ξέρω πόσο αυτό θα μου επιτρέψει να ασχοληθώ και τις επόμενες χρονιές όσο ζωντανά ασχολιόμουνα» πρόσθεσε ο κ. Μελισσινός, ο οποίος στάθηκε και στον κ. Γιώργο Δασκάλου, ο οποίος είναι ο αντικαταστάτης του όσον αφορά την ασφάλεια των αγώνων. Στη συνέχεια ο κ. Μελισσινός παρέθεσε τους αριθμούς των φετινών αγώνων, καθώς και στοιχεία σε σχέση με την ασφάλεια των αγώνων. Όπως επεσήμανε η ασφάλεια των αγώνων αφορά και αυτούς που τρέχουν, αλλά και τους εθελοντές. Οι συμμετέχοντες αθλητές στον αγώνα των 162 χλμ. είναι 80, ενώ ίδιος είναι ο αριθμός και των συμμετεχόντων στον αγώνα των 110 χλμ. Στα 46 χλμ. θα συμμετάσχουν περίπου 180 αθλητές, ενώ στον αγώνα των 10 χλμ. περίπου 200. Όπως είπε, ο αγώνας των 10 χλμ. στο Παρανέστι είναι «τα καλύτερα 10 χλμ. του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα», καθώς τέτοιο περιβάλλον και τέτοιο τοπίο δεν υπάρχει αλλού. Ακόμη, ο κ. Μελισσινός σημείωσε πως θα υπάρχουν 12 σταθμοί ελέγχου, όπου θα προσφέρονται τα πάντα στους αθλητές, ενώ οι διαθέσιμες ποσότητες έχουν υπολογιστεί σε συνεργασία με γιατρούς και διαιτολόγους, έτσι ώστε όσες θερμίδες χάνονται στα 10 χλμ. από σταθμό σε σταθμό να αντικαθιστούνται στον επόμενο σταθμό. Επίσης θα υπάρχουν 19 σημεία ελέγχου, με τροχονομική εργασία από εθελοντές για να μην χάνονται οι αθλητές. Στον αγώνα συμμετέχουν συνολικά 4 διασωστικές ομάδες, η 4η ΕΜΑΚ και οι διασωστικές ομάδες Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας, ενώ σε όλα τα σημεία θα υπάρχουν ασυρματιστές του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Δράμας. Όπως είπε ο κ. Μελισσινός, στη διοργάνωση των αγώνων συμμετέχουν περίπου 22 εθελοντικές ομάδες της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ οι εθελοντές στο βουνό θα είναι γύρω στους 250 και συνολικά πάνω από τους 300, μαζί με όσους θα είναι στο Παρανέστι. Ο κ. Μελισσινός τους ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά, καθώς «αν δεν υπήρχε αυτός ο ανιδιοτελής εθελοντισμός, δεν θα είχαμε μεγάλη επιτυχία». Επίσης, στάθηκε και στις «σκούπες», δηλαδή σε ζευγάρια κυρίως του Ορειβατικού Συλλόγου, αλλά και άλλοι ορειβάτες, οι οποίοι ακολουθούν τις διαδρομές από ΣΤΕΚ (σταθμοί προμηθειών) σε ΣΤΕΚ κι έτσι γίνεται ένας κύκλος ο οποίος ξεπερνά τα 300 χλμ. σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους.

Ο κ. Κιόρογλου, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο ίδιος μαζί με τον κ. Δημήτρη Γεωργίου και την κ. Έλενα Τσεπίδου είναι οι 3 Τεχνικοί Διευθυντές των αγώνων, με τον ίδιο να ασχολείται κυρίως με τη σηματοδότηση των μονοπατιών. Όπως είπε έχει γίνει έλεγχος σε όλα τα χλμ. των αγώνων (γύρω στα 200), «έτσι ώστε η σηματοδότηση να είναι άρτια». Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Κιόρογλου, φέτος έχει γίνει ένα βήμα παραπάνω, καθώς «σε όλα τα κομβικά σημεία, σε όλες τις διασταυρώσεις, φροντίσαμε να υπάρχουν σήματα μεγάλα, ευδιάκριτα, που θα δίνουν την κατεύθυνση». «Με αυτή την κίνηση οι αθλητές πιο εύκολα και πιο απρόσκοπτα θα μπορούν να αγωνιστούν» πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο κ. Κιόρογλου αναφέρθηκε στους 6 αγώνες της φετινής διοργάνωσης, επισημαίνοντας πως αυτό που χαρακτηρίζει τους αγώνες του Παρανεστίου είναι «η πολύ καλή οργάνωση και οι εξαιρετικοί εθελοντές». Για τα 162 χλμ. ανέφερε πως σε αυτό τον αγώνα ένας αθλητής μπορεί να δει τα όρια του και να δοκιμάσει τις αντοχές του, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση και των αγώνα των 110 χλμ. Για τον αγώνα των 45 χλμ. επεσήμανε πως φέτος υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα των 10 χλμ., ο οποίος είναι προσβάσιμος στον κάθε άνθρωπο, καθώς για τη συμμετοχή σε αυτόν δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι αθλητής. Ο κ. Κιόρογλου κάλεσε τους πάντες να τολμήσουν να συμμετάσχουν, καθώς πρόκειται για μια «πολύ όμορφη εμπειρία». Όσον αφορά τους παιδικούς αγώνες, επεσήμανε πως στόχος είναι «να δείξουμε στα παιδιά το δρόμο προς ένα ποιοτικότερο επίπεδο στη ζωή τους». Ο κ. Κιόρογλου, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους Δραμινούς να παραβρεθούν στους αγώνες, είτε ως αθλητές είτε ως θεατές.

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

 

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έχει ως εξής:

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

12.00-19.00 Λειτουργία γραμματείας για τους αγώνες Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) και Nature Trail Race (NTR)

17.00-20.00 Λειτουργία γραμματείας για τους εθελοντές υποστήριξης των σταθμών τροφοδοσίας και των σημείων ελέγχου

19.00 Τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) στον Χώρο Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

20.00 Pasta Party για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) στον Χώρο Φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

6.00-7.30 Λειτουργία γραμματείας για τον αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT)

6.00-20.00 Λειτουργία γραμματείας για τους εθελοντές υποστήριξης των σταθμών τροφοδοσίας και σημείων ελέγχου

6.00 Πρωινό για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) στον χώρο φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

6.45 Αναχώρηση αθλητριών / αθλητών του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) από τον χώρο φιλοξενίας για τον χώρο εκκίνησης

8.00 Εκκίνηση αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT) 162,6 χλμ., θετικής υψομετρικής διαφοράς 6.889 μ., διάρκειας 40 ωρών

12.00-19.00 Λειτουργία γραμματείας για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nature Trail Race (NTR)

19.00 Τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα Nature Trail Race (NTR) στον οικισμό φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

20.00 Pasta Party για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nature Trail Race (NTR) στον οικισμό φιλοξενίας στο Μεσοχώρι

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

5.30 Πρωινό στον Οικισμό για τις αθλήτριες και τους αθλητές του αγώνα Nature Trail Race (NTR)

6.00 Αναχώρηση αθλητριών και αθλητών του αγώνα Nature Trail Race (NTR) από τον Οικισμό Φιλοξενίας για τον χώρο εκκίνησης

6.00-6.30 Λειτουργία γραμματείας για τον αγώνα Nature Trail Race (NTR)

6.00-8.00 Λειτουργία γραμματείας για τον αγώνα Paranesti Path (PP)

6.42 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας του αγώνα Virgin Forest Ultramarathon Trail (VFUT)

7.00 Εκκίνηση αγώνα Nature Trail Race (NTR) 110 χλμ., θετικής υψομετρικής διαφοράς 4.675 μ., διάρκειας 24 ωρών

8.00 Τεχνική ενημέρωση για τον αγώνα Paranesti Path (PP) (46,2 χλμ.) στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου

9.00 Εκκίνηση αγώνα Paranesti Path (PP) θετικής υψομετρικής διαφοράς 1.930 μ., διάρκειας 9 ωρών

13.00 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας του αγώνα Paranesti Path 46,2 χλμ. (PP)

18.00 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα Paranesti Path (PP)

20.04 Αναμενόμενος τερματισμός πρώτου αθλητή ή αθλήτριας αγώνα Nature Trail Race (NTR)

24.00 Λήξη έγκυρων συμμετοχών του αγών VFUT

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

7.00 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα NTR

8.00-9.00 Λειτουργία γραμματείας για τον αγώνα Nestos Trail (NT)

10.00 Εκκίνηση αγώνα Nestos Trail (NT) 10 χλμ., διάρκειας 2 ωρών και 30 λεπτών

10.40 Αναμενόμενοι πρώτοι τερματισμοί του αγώνα Nestos Trail (NT)

11.30-11.45 Λειτουργία γραμματείας για τον αγώνα Special VFT 800 μ.

11.30-12.00 Λειτουργία γραμματείας για τους αγώνες: VFT Kids 1 χλμ. (έως 12 χρονών)

12.00 Εκκίνηση αγώνα Special VFT

12.15 Εκκίνηση αγώνα VFT Kids

12.30 Λήξη έγκυρων τερματισμών του αγώνα ΝΤ

13.00 Τελετή λήξης και απονομών επάθλων στους διακριθέντες αθλητές

Τόπος εκκίνησης – τερματισμού αγώνων και τελετής απονομής επάθλων: Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου

Χώρος Γραμματείας: Λέσχη Αξιωματικών Παρανεστίου