Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Βουλευτή Μεσσηνίας Αλ. Χαρίτση, σχετικά με την κυβερνητική ολιγωρία στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 62 συνολικά Βουλευτές, επισημαίνεται ότι παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας συνδέεται ευθέως με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έχει αποτύχει πλήρως.

«Η αρχική πρόβλεψη στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021 (Νοέμβριος 2020) υπολόγιζε ότι οι δαπάνες εντός του 2021 θα ανέλθουν σε 2.6 δισ. ευρώ, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025 (Ιούλιος 2021), ο στόχος δαπανών μειώθηκε σε 1.59 δισ. ευρώ. Τελικά, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες μόλις 306,54 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της ίδια της Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας από την Ευρώπη ανέρχονται μέχρι σήμερα στο ποσό των 7,52 δισ. Ευρώ», σημειώνουν οι Βουλευτές.

Με βάση έκθεση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» η πραγματική απορρόφηση σε επίπεδο δαπανών του Ελληνικού Σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2022 αντιστοιχούσε μόλις στο 1% των συνολικών πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επισημάνει από την αρχή την ανάγκη δημιουργίας ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Μάλιστα τον Μάρτιο 2022 ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Πρόταση η οποία μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε.

Καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών καμία εκταμίευση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί, παρατηρείται κυρίως λογιστική απορρόφηση και όχι πραγματική χρηματοδότηση της οικονομίας, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022, σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι ποια ποσά έχουν  εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης; Και πόσα τραπεζικά έχουν δοθεί δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις.