ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

«Αποκλείει τους παραγωγούς για να ευνοήσει τους επιχειρηματίες»

 

Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση για την επιλογή της να εξοβελίσει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και να δώσει θέσεις στους επιχειρηματίες, εξαπέλυσε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η λαϊκή αγορά έχει ζωή ενός αιώνα και είναι τόπος συνάντησης παραγωγών με καταναλωτές. Είναι κύτταρο κοινωνικής συνεύρεσης. Με το ψηφιζόμενο νόμο δεν υλοποιείται ο όρος λαϊκή αγορά. Έχετε στο μυαλό σας ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας που σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν βρίσκει ανταπόκριση», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Και απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση πρόσθεσε:

«Μετατρέπετε τη άδεια λαϊκής αγοράς από άδεια παραγωγού σε άδεια επαγγελματία. Ανατρέπετε την αναλογία του 50%, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον όριο για το αν θα μπουν παραγωγοί ή επαγγελματίες. Στη πράξη υπονομεύετε και τον θεσμό των λαϊκών αγορών και τη δυνατότητα των παραγωγών, που είναι συνήθως άνθρωποι των λαϊκών τάξεων, να έχουν ένα μέσο να βιοπορίζονται και να παραμένουν ενεργοί στον κοινωνικό ιστό».

«Με τις διατάξεις του ν/σ, αλλάζετε τον πυρήνα της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και εξοβελίζετε αυτούς που κατά τεκμήριο ζουν από αυτή. Ουσιαστικά εκτοπίζετε τους παραγωγούς και οδηγείτε εμάς του καταναλωτές στα μεγάλα καταστήματα. Ξηλώνετε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ενώ τα κριτήρια που θέτετε για την απόκτηση θέσης στις λαϊκές αγορές είναι αδιανόητα, με αποτέλεσμα να αποκλείετε τους εκπροσώπους των παραγωγών», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. .

«Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών να το δούμε. Αλλά το να αλλάξουμε τη δομή όπου πλέον θα γίνεται σαφάρι πλειοδοσίας για να αποκτήσει κάποιος κάποια θέση, δεν το αποδεχόμαστε και γι’ αυτό καταψηφίζουμε συνολικά το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.