ΑΡΘΡΟ

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Τομεάρχη Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Βουλευτή Ν. Δράμας

 

Η παραθεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης συνεχίζεται κανονικά. Στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητήθηκε την Πέμπτη 22/4 στη Βουλή κατέθεσε σειρά τροπολογιών, όλων άσχετων με το συζητούμενο νομοσχέδιο μερικών δε και εκπρόθεσμων, με χαρακτηριστικότερη όλων αυτήν της θέσπισης ασυλίας για τα μέλη των Επιτροπών σχετικών με τη διαχείριση της Πανδημίας.

Οι τρεις αναφερόμενες στο άρθρο 4 της παραπάνω τροπολογίας Επιτροπές αποτελούνται πλην των ειδικών επιστημόνων και από πολιτικά πρόσωπα. Η δε σπουδή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει ούτε αίτημα προς αυτήν, ούτε απόφαση καμιάς των Επιτροπών, ούτε καν ένα έγγραφο και πολύ περισσότερο χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τα κόμματα για την ενδεχόμενη ανάγκη θωράκισης των μελών των Επιτροπών, δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι θέλει να αποσείσει τις ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας, που εξακολουθεί να σαρώνει την χώρα και να προκαλεί περαιτέρω θύματα.

Η θέσπιση της ασυλίας εκτός από πολιτικά άστοχη είναι και κοινωνικά επικίνδυνη ενέργεια. Διότι διασπά τον δεσμό εμπιστοσύνης που πρέπει να υφίσταται μεταξύ της Κοινωνίας και των Ειδικών, αφήνει χώρο για ανορθολογικές απόψεις, αποπροσανατολίζει τους πολίτες και υπονομεύει το κλίμα συναίνεσης που πρέπει να επικρατεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. όχι απλώς καταγγείλαμε την απαράδεκτη τροπολογία αλλά αποχωρήσαμε από τη διαδικασία για να μη νομιμοποιήσουμε, έστω με την παρουσία μας, την κυβερνητική επιλογή. Η Κυβέρνηση ψήφισε μόνη της την επίμαχη διάταξη. Αντί να επιδιώξει συναινέσεις, προκαλεί εντάσεις. Κι αυτό σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, είναι καταστροφική επιλογή. Η Κυβέρνηση θέλει να «κρύψει» τις ευθύνες της. Η κοινωνία όμως έχει ερωτήματα και ζητά επίμονα απαντήσεις. Ας το έχουν υπόψη τους στο Μαξίμου: Ό,τι και να απεργάζονται, όσες μεθοδεύσεις και να επινοήσουν, οι απαντήσεις θα δοθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο.

 

*Το άρθρο του κ. Ξανθόπουλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento στις 25 Απριλίου 2021