ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

· «Τι λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την επίσκεψη της κ. Μενδώνη στο ΣτΕ πριν την συζήτηση υπόθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού;»

 

«Σήμερα παίζεται η δεύτερη πράξη του δράματος ενός έργου της Κυβέρνησης που οδηγεί στην απώλεια της α’ κατοικίας ενώ η κοινωνία χειμάζεται», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Έχει προηγηθεί ο πτωχευτικός νόμος ενώ με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την δήθεν επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, αλλάζει πλήρως το πλαίσιο εκδίκασης τους και καθιερώνονται ασφυκτικές προθεσμίες για τους οφειλέτες. Από πού προκύπτει ότι οι πολίτες θα πρέπει μέσα σε συνθήκες lockdown να αναζητούν μόνοι τους τα κρίσιμα έγγραφα που απαιτούνται; Πού είναι το περίφημο επιτελικό κράτος; Αποδεικνύεται καθαρά, ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να παρεμποδισθεί και να περιορισθεί η πρόσβαση των οφειλετών στο προστατευτικό πλαίσιο του ν. Κατσέλη», πρόσθεσε.

«Πολίτες θα χάσουν το σπίτι τους εν μέσω της πανδημίας, χωρίς να πάρει είδηση κανείς ότι στήνεται ένας μηχανισμός για την μεταφορά περιουσίας από τους πολίτες στα αρπαχτικά fund και τις τράπεζες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση συνειδητά δεν ακολούθησε τον δρόμο της ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων και της διοικητικής δομής των δικαστηρίων, με προσλήψεις Ειρηνοδικών και δικαστικών υπαλλήλων.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στο άρθρο 32 με το οποίο κυοφορείται η παραγραφή αδικημάτων λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής σημειώνοντας ότι η Βουλή οφείλει να το αποτρέψει και αποδίδοντας στην Κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Στηλίτευσε επίσης τις εκλεκτικές συγγένειες της Κυβέρνησης με μερίδα του τύπου. «Αίρετε μετά την παρέλευση 18μηνου την συντηρητική κατάσχεση σε βάρος περιουσίας εκδοτικών συγκροτημάτων. Η λίστα Πέτσα και η ενίσχυσή της δεν επαρκούν; Είναι προφανές ότι υπάρχουν ύποπτες υπόγειες διαδρομές της Κυβέρνησης με ένα μεγάλο μέρος του εκδοτικού κατεστημένου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος, απευθύνθηκε στο Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, τον οποίον ρώτησε πως κρίνει την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία όντας διάδικος, επισκέφθηκε την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λίγες ημέρες πριν συζητηθεί η υπόθεση των προσφυγών εναντίον της για την απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τις απόψεις σας για το ζήτημα αυτό, που αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», κατέληξε.