Ερώτηση με θέμα: «Απόφοιτοι Λυκείου κατά τον ΑΣΕΠ οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σπουδών» κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με την οποία επισημαίνεται η κατάφωρη αδικία που προκαλείται, από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), σε βάρος των ανθρώπων των παραστατικών τεχνών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο ως απόφοιτοι Λυκείου.

Όπως αναφέρουν, σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 είναι «η ενιαία ρύθμιση του ζητήματος του προσοντολογίου και κλαδολογίου των φορέων του Δημοσίου Τομέα που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 κατ’ εφαρμογή της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ».

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό: «οι κάτοχοι πτυχίων δραματικής σχολής αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τουλάχιστον τριετούς μεταλυκειακής φοίτησης της ημεδαπής, πτυχίου εκ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού Θεάτρου, κατά το ως άνω διάταγμα κατατάσσονται με την ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών και ΔΕ Θεάτρου στον κλάδο ΔΕ καλλιτεχνικών επαγγελμάτων. Αντίστοιχη αντιμετώπιση έχουν και έτεροι πτυχιούχοι άλλων μορφών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου όπου άπαντες πλέον κατατάσσονται στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμια εκπαίδευση)».

Όμως, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές: «Με το παρόν διάταγμα προκαλείται η βάναυση υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντας τα διπλώματα αυτά με απολυτήρια λυκείου και αντιμετωπίζοντας τους κατόχους αυτών ως απλούς απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αντιμετώπιση αυτή συνεπάγεται βεβαίως και οικονομική ζημία για τα παραπάνω πρόσωπα.».

Τονίζουν δε ότι: «Από το προεδρικό αυτό διάταγμα, υποτιμάται η πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση της χώρας, υπονομεύοντας το καλλιτεχνικό μέλλον και περιθωριοποιούνται οι εκπρόσωποι αυτών.

Την τελευταία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει τόσο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των παραστατικών τεχνών και την ισοτιμία τους με τα πτυχία των ΑΕΙ. Ωστόσο, η άρνηση των Κυβερνήσεων αυτών να θωρακίσουν και να αναγνωρίσουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο, μας οδήγησε σε αυτό το κατάφωρα άδικο Προεδρικό Διάταγμα».