ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, απέρριψε την τροπολογία για την αναδρομική κάλυψη των πρόσθετων αποδοχών του προσωπικού καθαριότητας μειωμένου ωραρίου των σχολείων, για το οποίο οι Δήμοι αποφάσισαν αύξηση των ωρών απασχόλησης του.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος απηχούσε την αγωνία χιλιάδων πολιτών, εργαζομένων, γονέων και μαθητών, καθώς οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της πανδημίας και της προσπάθειας περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες αυτές, δεν πρόβλεψε την πρόσληψη μεγαλύτερου, από πέρσι αριθμού εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Ένα μεγάλο μάλιστα μέρος του προσωπικού, προσελήφθη με μειωμένο ωράριο απασχόλησης, γεγονός που επέτεινε το πρόβλημα καθαρισμού των σχολείων.

Μπροστά στο σοβαρό αυτό κενό προστασίας της δημόσιας υγείας στα σχολεία, πολλοί Δήμοι ανέλαβαν δράση και με αποφάσεις τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, αύξησαν τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού μειωμένου ωραρίου, καλύπτοντας την διαφορά από ίδιους πόρους.

Ωστόσο, επειδή οι αποφάσεις αυτές των Δημοτικών Συμβουλίων, υπάγονται σε έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πρέπει να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Για να αποφευχθούν λοιπόν περαιτέρω προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων και να εφαρμοσθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για την αναγκαία αύξηση του ωραρίου του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, προτάθηκε η τροπολογία που θα ξεκαθάριζε ότι οι εργαζόμενοι μειωμένου ωραρίου στην καθαριότητα των σχολείων, θα αμείβονται κανονικά, από την επόμενη ημέρα της λήψης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των ωρών εργασίας τους.

Κι όμως αυτή την απλή, καθαρή πρόταση υπέρ των εργαζομένων και της προστασίας της δημόσιας υγείας, την απέρριψε ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών. Αντίθετα, εισηγήθηκε την ψήφιση της αύξησης των συμβάσεων μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό των σχολείων. Τα συμπεράσματα δικά σας.