«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραπέμπει στο μέλλον την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, ενώ το Κατάστημα Κράτησης στον Νικηφόρο λειτουργεί εδώ και έξι μήνες»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης έθεσε το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, καθώς το Κατάστημα Κράτησης στον Νικηφόρο λειτουργεί εδώ και έξι μήνες. Δυστυχώς, ένα ακόμη τοπικό ζήτημα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα από την κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει εγκαίρως και να υλοποιήσει ούτε καν τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν επισκέφτηκε τη Δράμα, αναφέρει στην απάντησή του τα εξής: «σε ό,τι αφορά στο διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση ζήτημα, αναφέρεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ίδρυσης Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Δράμας, το οποίο θα υπάγεται στην οργανωτική δομή της Δ.Α. Δράμας». Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου βρίσκονται σε λειτουργία Καταστήματα Κράτησης, οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις διαθέτουν Τμήματα Μεταγωγών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, όταν απαιτούνται μεταγωγές κρατουμένων.

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση ήρθε μετά από τέσσερις μήνες από την κατάθεσή της, ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να ιδρυθεί και λειτουργήσει Τμήμα Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας. Πάντως, ανεκπλήρωτο παραμένει και ένα ακόμη απολύτως λογικό αίτημα, όσον αφορά τη θέσπιση τρίτης θέσης εισαγγελικού λειτουργού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, μετά την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, έτσι ώστε να συνεχιστεί με απρόσκοπτο τρόπο και χωρίς προβλήματα η λειτουργία της Δικαιοσύνης στη Δράμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, της οποίας η οργανική δύναμη υπολείπεται κατά 55 θέσεις. Ο κ. Υφυπουργός στη μακροσκελή και εντελώς γενικόλογη απάντησή του προσπαθεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι για το 2024 αποφασίστηκε η μη προκήρυξη θέσεων για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, ενώ το 2023 οι 11 θέσεις που προκηρύχθηκαν καλύφθηκαν πλήρως, με το γεγονός αυτό να αποδεικνύει ότι υπάρχουν υπαρκτές ανάγκες.

Σε σχετική δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης ανέφερε το εξής: «Καταθέσαμε εγκαίρως από τον περασμένο Φεβρουάριο σχετική ερώτηση για τη δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσει στην υλοποίηση του αυτονόητου αιτήματος. Με την απάντηση που λάβαμε μόλις πριν από λίγες ημέρες, τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της ερώτησης, η επίλυση του προβλήματος παραπέμπεται στο μέλλον. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα τα τοπικά ζητήματα, οι κατά καιρούς επισκέψεις Υπουργών και Υφυπουργών στη Δράμα γίνονται μόνο για το θεαθήναι και δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες».

Ερωτηση για δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών

Απάντηση Υπουργείου Προστασίας του Πολιτη