ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Ν. Δράμα, εισηγήτρια του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ισοπέδωσαν και απογύμνωσαν το δημόσιο σχολείο. Εσείς, παρά τις εξαγγελίες και τις βαθυστόχαστες ανακοινώσεις, το αφήνετε στη γύμνια του και δυστυχώς το διαφημίζετε, κιόλας. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο σας, ποιο το όραμά σας για το δημόσιο σχολείο, τελικά τι σχολείο θέλετε; Η απάντηση δεν προκύπτει από πουθενά».
«Όσο και αν “ντύνετε” με ωραίες, εύηχες και μοντέρνες εκφράσεις το κενό περιεχομένου νομοσχέδιό σας, δεν δίνετε ούτε συγκεκριμένες ούτε πειστικές απαντήσεις».
«Ακόμη και ο τίτλος του Νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου” είναι ασύμβατος με το περιεχόμενο και τις προβλέψεις. Αναβάθμιση με τί τρόπο; Με αποβολές; Με αναπαραγωγή στείρας ξεπερασμένης γνώσης διά της παλιάς συνταγής της παπαγαλίας; Με την απειλή της διαγωγής, χωρίς καμιά μνεία στην τεχνολογική εκπαίδευση; Αναβάθμιση χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς υλοποίηση των επιμέρους στόχων και χωρίς αξιολόγηση. Τί σόι αναβάθμιση είναι;».
«Δυστυχώς, η Παιδεία για την Κυβέρνηση εξαιρείται από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας. Μπορεί όμως μια χώρα να αλλάξει και να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την εκπαίδευση;».
«Επίκαιρη όσο ποτέ η προσέγγιση του Αλέξη Δημαρά εν έτει 1973 περί μεταρρύθμισης. Λέει λοιπόν; “Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση δεν είναι όταν κάνεις αντικατάσταση μιας διδακτικής μεθόδου, ούτε όταν χτίζεις σχολικά κτίρια, ούτε όταν αυξάνεις στις αποδοχές των δασκάλων, ούτε όταν μεταβάλλεις το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι κάτι βαθύτερο, είναι η αλλαγή προσανατολισμού, είναι η κυριαρχία ενός νέου πνεύματος. Όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλάζει ο σκοπός της διδασκαλίας. Περνάμε από τη μονολιθική διδασκαλία σε ευέλικτα σχήματα. Μεταβάλλεται το σύστημα σε βάθος και σε πλάτος”.
Αναρωτιέμαι σε τί από όλα αυτά ανταποκρίνεται το νομοσχέδιο που με βιασύνη και προχειρότητα φέρατε στη Βουλή διαφημίζοντάς το ως καινοτομία; Με την απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση το καταψηφίζουμε με ήσυχη τη συνείδησή μας».