Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης ανάρτησε στην σελίδα του στο fb την δημοσίευση από την ιστοσελίδα tvxs.gr

Ο κ. Αρβανίτης γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του:

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν φωνή στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Έτσι, ακούστηκε η γλυκιά φωνή του εσωστρεφούς, του ντροπαλού, του ανασφαλή, του ανθρώπου που είχε πράγματα να πει και η ανωνυμία του πληκτρολογίου του το επέτρεψε.

Ακούστηκε όμως και μια άλλη φωνή. Νοσηρή, σκοτεινή και απειλητική. Η φωνή του ρατσιστή, του μισογύνη, του τραμπούκου, του εκβιαστή, που εδώ και πολλά χρόνια λερώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδιδόμενος ηδονικά σε λεκτικές επιθέσεις και απειλές, σε ρατσιστικά και σεξιστικά παραληρήματα, στο ξέπλυμα του εκάστοτε θύτη και την ποινικοποίηση του εκάστοτε θύματος.

Η ανωνυμία του πληκτρολογίου αποχαλίνωσε τις αναστολές που υπήρχαν μπροστά στον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής και της περιθωριοποίησης. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έτσι, έγιναν το πιο εύφορο ίσως έδαφος για victim blaming. Οι 2-3 γείτονες που μιλούσαν στα κανάλια για «το καλό, ήσυχο παιδί που δεν είχε δώσει δικαιώματα» τώρα γίνονται εκατοντάδες, χιλιάδες ανώνυμοι χρήστες, που ξεπλένουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βιασμών, γυναικοκτονιών προσπαθώντας με χυδαίο τρόπο να αποδομήσουν την αξιοπιστία της είδησης, εκφράζοντας μια άγρια σιγουριά ότι «το ζητούσε ο οργανισμός τους», αθωώνοντας τον θύτη λόγω «ελευθεριακότητας» της συμπεριφοράς ή της εμφάνισης του θύματος, ξεστομίζοντας άθλια υποννοούμενα ότι το θύμα «συναίνεσε» στην πράξη και σιώπησε τότε/επέλεξε να μιλήσει τώρα -ναι, και τα δύο ταυτόχρονα- στο πλαίσιο κάποιου «σχεδίου», κάποιας προσωπικής ατζέντας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ