ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟ Ε.Α.

 

Η γη του Κ. Νευροκοπίου, του τόπου καταγωγής του, με τον οποίο διατήρησε άρρηκτους δεσμούς καθόλη τη διάρκεια του βίου του, δέχτηκε, υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, τον πρώην Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου και Στρατηγό ε.α. Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Ιουνίου, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο ύστατο χαίρε στον αείμνηστο Βασίλη Γιαννόπουλο. Εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του σε αυτοδιοικητικό και στρατιωτικό επίπεδο, και πλήθος πολιτών απεύθυναν «καλό κατευόδιο», σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, στον άνθρωπο που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και υψηλό αίσθημα προσφοράς τόσο την Έλλαδα όσο και τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, το Κ. Νευροκόπι.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Κ. Νευροκοπίου, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, ενώ νωρίτερα η σορός του, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Παρόντες, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Γιαννόπουλο ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεαμμενουήλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου.

Στον επικήδειο λόγο του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής ανέφερε τα εξής:

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης από την δυσαναπλήρωτη απώλεια, απευθύνουμε σήμερα τον ύστατο χαιρετισμό στον Στρατηγό Βασίλειο Γιαννόπουλο, έναν εξαίρετο Αξιωματικό που τίμησε τον Ελληνικό Στρατό με την πολυετή σταδιοδρομία του και ένα αυτοδιοικητικό που η διαδρομή και η δράση του σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου του.

Ο Θουκυδίδης στον “Επιτάφιό” του, εκφράζει τον φόβο πως οι έπαινοι προς τους νεκρούς μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικοί, γιατί ο θάνατος εξωραΐζει τους ανθρώπους.

Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες τα εγκώμια έρχονται απλά να περιγράψουν αλήθειες και ακόμη πιο σπάνιες, οι περιπτώσεις όπου τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν τη πραγματική προσφορά και το εξαίρετο ήθος συγκεκριμένων ανθρώπων.

Ο Στρατηγός, υπήρξε μια πολυσχιδής και ισορροπημένη προσωπικότητα με εξαιρετική ευθυκρισία, ανήσυχος, καινοτόμος και οραματιστής Αξιωματικός, που κατά την διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Πατρίδα γενικότερα.

Άνθρωπος διακριτικός, μεστός στα λόγια και στις πράξεις και πάνω απ’ όλα ενεργός πολίτης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πόλη του και τους ανθρώπους της.

Υπηρέτησε με αρχές, με αξίες, με ήθος και ευγένεια, την Αυτοδιοίκηση.

Κέρδισε δίκαια, με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων και των συμπολιτών του.

Υποστήριξε με σταθερότητα τις αρχές και τις αξίες του και ενεργώντας καίρια και αποτελεσματικά, υπηρέτησε τον τόπο του από την θέση του Δημάρχου με εντιμότητα και σεμνότητα.

Αείμνηστε Στρατηγέ Βασίλειε Γιαννόπουλε, αποχαιρετώντας σήμερα το σώμα σου, αλλά όχι τη ψυχή και το πνεύμα σου, σου εύχομαι καλό ταξίδι στα ουράνια σκηνώματα, εκεί όπου σύμφωνα με την Αγία μας Εκκλησία, δεν υφίσταται πόνος, λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και αιώνια η μνήμη σου».

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τον δημοσιογράφο του Κ. Νευροκοπίου Γρηγόρη Παρασκευόπουλο