ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

· Από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 3 Ιανουαρίου 2021, σε περιορισμένη έκταση, με ελάχιστα μη επισκέψιμα σπιτάκια και με στολισμό και φωταγώγηση της πλατείας, μέρους του δημοτικού κήπου, καθώς και κεντρικών σημείων της πόλης

 

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου συνεδρίασε δια περιφοράς (οι Δημοτικοί Σύμβουλοι απέστειλαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις θέσεις τους) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης, καθώς και η έγκριση των δαπανών αυτής. Αν και στο θέμα, όπως εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται λόγος για Ονειρούπολη, είναι προφανές ότι η φετινή εκδήλωση του Δήμου δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε στη Δράμα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και αυτό τον τομέα. Άλλωστε, η απόφαση για την πραγματοποίηση της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης λήφθηκε με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, όσον αφορά μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν αποκλείεται όταν θα έρθει η ώρα της υλοποίησης αυτά να έχουν αλλάξει.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 3 Ιανουαρίου 2021 να στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας ένα παραμυθένιο σκηνικό, «η γειτονιά των αστεριών». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πλατεία θα γεμίσει με αστέρια διαφόρων μορφών και διαστάσεων, ενώ ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο θα στολίζει εντυπωσιακά το χώρο. Παράλληλα, θα στηθεί μια τεράστια γιγαντοοθόνη, η οποία θα δείχνει μηνύματα ευχών, στιγμές από την διαδρομή της Ονειρούπολης στο χρόνο, καθώς και πολλές καθημερινές προσφορές με τον εμπορικό κόσμο της πόλης να συμμετέχει σε αυτές. Στον δημοτικό κήπο θα τοποθετηθεί το εμβληματικό διώροφο κτίσμα που για χρόνια ήταν του σπίτι του Άη Βασίλη, καθώς και το σπίτι απέναντι από αυτό, χωρίς όμως αυτά να είναι επισκέψιμα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί φωτεινός διάκοσμος. Επίσης, διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου θα στολιστούν και θα διακοσμηθούν ενισχύοντας την εορταστική διάθεση. Τη φετινή χρονιά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαδικτυακή Ονειρούπολη, με την ιστοσελίδα της εκδήλωσης να μετατρέπεται σε διαδραστική, κρύβοντας εκπλήξεις για όσους την επισκεφτούν και δίνοντας ταυτόχρονα ραντεβού για την επόμενη χρονιά στη Δράμα.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της φετινής Ονειρούπολης λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «πόλη+ζωή», ενώ η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισε μεν θετικά για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αρνητικά όμως για τον προϋπολογισμό αυτής, διαφωνώντας με ό,τι δεν αποτελεί πάγιο υλικό. Όσον αφορά την παράταξη

«Project Δράμα 2020» ψήφισε αρνητικά, προτείνοντας, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, να ακυρωθεί η φετινή Ονειρούπολη. Αυτή τη θέση άλλωστε είχε καταθέσει η συγκεκριμένη παράταξη και στην πρόσφατη διά ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν έγινε μεγάλης διάρκειας συζήτηση για την πραγματοποίηση ή μη της εκδήλωσης. Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε, διαφωνώντας με το περιεχόμενο και κυρίως με το κόστος της εκδήλωσης. Αρνητικά ψήφισε και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα». Ουσιαστικά, για τη φετινή Ονειρούπολη έγινε ένας συγκερασμός των θέσεων και των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «πόλη+ζωή», οι οποίες ψήφισαν εντέλει θετικά επί της εισήγησης του θέματος, ενώ οι θέσεις κάθε παράταξης είχαν διαφανεί κατά την προκαταρκτική συζήτηση για την Ονειρούπολη στη διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, φέτος περικόπτεται στο μισό και ανέρχεται περίπου σε 174.000 ευρώ. Τα σημαντικότερα ποσά από τον προϋπολογισμό θα διατεθούν στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην κατασκευή της ιστοσελίδας (49.600 ευρώ), στην οπτικοακουστική και φωτιστική κάλυψη (45.580 ευρώ), όπου περιλαμβάνεται και η γιγαντοοθόνη της πλατείας, και στην προμήθεια χριστουγεννιάτικου διακόσμου για τις ανάγκες στολισμού (24.800 ευρώ). Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας και τα έξοδα για τη διακόσμηση κρίθηκε από όσους υπερψήφισαν την πρόταση ότι θα αποτελέσουν πάγια στοιχεία και θα χρησιμοποιηθούν και τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας ουσιαστικά επένδυση για μελλοντικές διοργανώσεις.