Σε μια σημαντική πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Φύτευσε ένα δέντρο στην Ελλάδα», η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων, προχώρησαν ποντιακές νεολαίες, σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζουν σε επιστολή που έστειλαν προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, και θέλουμε ειλικρινά να είμαστε χρήσιμοι για την Πατρίδα μας».

Επίσης, επιστολή στάλθηκε εκ μέρους του κ. Ιβάν Σαββίδη και των ομοσπονδιών και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό της μεγάλης κινητοποίησης είναι το γεγονός ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Συντονιστές Επιτροπών ποντιακής νεολαίας από τη Ρωσία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Καζακστάν.

Τι αναφέρουν στην επιστολή

Στην επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Εξωτερικών και στο Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, αναφέρουν τα εξής:

«Η Πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με μία πρόκληση πύρινης καταστροφής άνευ προηγούμενου. Κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, καταστράφηκαν κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών, όπερ σημαίνει ότι καταρρέει το οικοσύστημα και η οικονομία των πληγεισών περιοχών.

Συνειδητοποιώντας το μέγεθος των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, που έπληξε την Ελλάδα, εμείς, οι Συντονιστές Επιτροπών ποντιακής νεολαίας από τη Ρωσία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Καζακστάν, δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε αμέτοχοι. Το σύνθημά μας είναι Hellenic Youth in Action!

Σας ζητάμε να εξετάσετε τη διεθνή δράση «ΦΥΤΕΨΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που διεξάγουμε, στο πλαίσιο της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας της αγαπημένης μας Ελλάδας.

Τη δεδομένη στιγμή έχουμε αναπτύξει ένα μηχανισμό συλλογής φιλανθρωπικών κεφαλαίων, τα οποία σε συμφωνία με τις κρατικές δομές της Ελλάδας μπορούν να αποσταλούν για την αγορά δενδρυλλίων των απαραίτητων ειδών για τη μεταφύτευσή τους στις πληγείσες περιοχές.

Πληροφορίες σχετικά με τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια και τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων στη δράση θα δημοσιευτούν με ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, και θέλουμε ειλικρινά να είμαστε χρήσιμοι για την Πατρίδα μας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σας ζητάμε να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία μας και να υποβάλετε αίτημα προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παροχή οργανωτικής υποστήριξης με σκοπό την υλοποίησή της.

Ελπίζουμε στη θετική Σας απάντηση και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό,

 • Άλκης Αναστασιάδης, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Βικτωρία Κραβτσένκο – Αραμπατζή, Συντονιστική επιτροπή νεολαίας των χωρών Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας
 • Ιουλία Ζαρίκοβα, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Ουκρανίας
 • Άννα Χιτάροβα, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Αρμενίας
 • Ευγενία Κοτανίδη, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Γεωργίας
 • Γεωργία Μαυρίδου, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας των ΗΠΑ
 • Ευγενία Ποπόβα, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Ρωσίας
 • Χάρης Τσαΐρης, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Αυστραλίας
 • Μαρία Παπαδοπούλου, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της Γερμανίας
 • Γιάννης Καϊσίδης, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας του Καζακστάν
 • Κώστας Σαμουρκασίδης, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της ΠΟΠΣ
 • Άννα Ηλιάδου, Συντονιστική Επιτροπή ποντιακής νεολαίας της ΠΟΣΕΠ».

Πηγή: imerisia.gr