ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

  • Θα βραβευθούν ο Επιστήμονας, ο Αγρότης/Κτηνοτρόφος και ο Φωτογράφος της χρονιάς και θα απονεμηθούν οι διακρίσεις του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Πέτρινα γεφύρια της Δράμας»

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ», έχοντας ως ιδρυτικούς σκοπούς την ανάδειξη της Δράμας και των ανθρώπων της, διοργανώνει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού της Αγίας Βαρβάρας την εκδήλωση απονομής των ετήσιων Βραβείων ΚΥΚΛΩΨ στις ειδικές κατηγορίες: του Επιστήμονα, του Αγρότη / Κτηνοτρόφου και του Φωτογράφου. Στο πλαίσιο των ανωτέρω βραβεύσεων θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των διακρίσεων του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Πέτρινα γεφύρια της Δράμας». Η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ξανθούλης, είναι ανοιχτή σε όλους.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχομένη χρονιά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΚΥΚΛΩΨ, καθώς και για τον δεύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας, μετά από τον πρώτο με θέμα «Το Μαρμάρινο Σπίτι και η Καπναποθήκη Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Δράμας».

Σκοπός και αυτού του διαγωνισμού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ήταν να επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Δράμας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ερεθίσματα για τη διάδοση της φωτογραφικής τέχνης. Μνημεία αυτής της κληρονομιάς και δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που στέκουν εγκαταλειμμένα και ασυντήρητα στην ορεινή και πεδινή Δράμα. Στον Νομό της Δράμας υπάρχουν περισσότερα από 30 πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια (και υδατογέφυρα), τα οποία συνδέοντας τις όχθες των αμέτρητων ρεμάτων της περιοχής εξασφάλιζαν τη σύνδεση μονοπατιών και την επικοινωνία μεταξύ οικισμών. Η ύπαρξη ενός τόσο περίπλοκου και ενδιαφέροντος δικτύου επικοινωνιών καταδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και τη σπουδαιότητα των φυσικών της πόρων.

Στην περσινή εκδήλωση, στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ως Επιστήμονας της χρονιάς, για το 2018, βραβεύτηκε ο κ. Νικόλαος Καρατζάς για τη συνεπή και συνεχή επιστημονική του προσπάθεια για την ποιότητα των κρασιών του Ν. Δράμας, ως Αγρότης/Κτηνοτρόφος για το 2018 η κ. Μαρία Κατσιγιάννη, μελισσοκόμος, για το «Μέλι της Αρκούδας» και την επιτυχημένη της προσπάθεια για ανάπτυξη βιολογικών προϊόντων στην περιοχή του Ν. Δράμας και ως Φωτογράφος για το 2018 ο κ. Κώστας Βιδάκης για τη φωτογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, φυτών και ζώων, των βουνών και του κάμπου του Ν. Δράμας. Στον φωτογραφικό διαγωνισμό νικητές αναδείχτηκαν στην αρχιτεκτονική κατηγορία ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, στην ελεύθερη η κ. Ελένη Κόκκοτα και στο portfolio η κ. Ιωάννα Γρηγοριάδου.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ ιδρύθηκε το 2017 με έδρα τη Δράμα. Σκοποί της εταιρείας είναι η προαγωγή του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης και η ανθρωπιστική υποστήριξη προσώπων που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς. Ειδικότερα, οι μη κερδοσκοπικοί και κοινωφελείς σκοποί της εταιρείας είναι:

α) Η προστασία, ανάδειξη και διατήρηση της ιστορίας, της τέχνης και τεχνολογίας που σχετίζεται με την φωτογραφία και την κινούμενη οπτική εικόνα.

β) H προστασία και προβολή της βιοποικιλότητας του νομού Δράμας.

γ) Η προστασία και ανάδειξη κτηρίων και εν γένει χώρων μορφωτικού, ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Δράμας.

δ) Η στήριξη του αθλήματος της σκοποβολής και της διάδοσης του στη νεολαία.

ε) Η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων και βραβείων σχετικών με τους σκοπούς της εταιρείας.