Του Σάκη Ιωαννίδη,
Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Μετά από μία σχεδόν δεκαετία οικονομικής κρίσης και πίεσης από τα μνημόνια, η Ελλάδα με τη νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ετοιμαζόταν να περάσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου. Οι Έλληνες είχαν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν στα δύσκολα. Λίγο καιρό μετά, όμως, έπρεπε αυτός ο ισχυρισμός να επιβεβαιωθεί ξανά. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η χώρα αντιμετώπισε τέσσερις μεγάλες κρίσεις.

Η πρώτη ήταν αυτή του μεταναστευτικού. Η Τουρκία με μεθοδευμένες κινήσεις αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να πιέσει τη χώρα μας στα σύνορά της στον Έβρο και στο Αιγαίο. Όμως η απάντηση της Ελλάδας και της κυβέρνησης ήταν άμεση και αποφασιστική: τα σύνορά μας φυλάχθηκαν από τους γενναίους άντρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οι διαδικασίες ασύλου αναδιοργανώθηκαν για γίνουν αποτελεσματικές και να μην είναι πλέον χρονοβόρες, ενώ έγιναν πολλές επαναπροωθήσεις στη βάση των συμφωνιών με την Ε.Ε. και την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έκανε βήμα πίσω, προασπίζοντας τα σύνορά της.

Φυσικά η Τουρκία, βλέποντας τη στρατηγική της να αποτυγχάνει, αποφάσισε να αυξήσει την ένταση, βγάζοντας γεωτρύπανα με την απειλή ερευνών στα νερά του Αιγαίου. Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα έδειξε αντανακλαστικά και πυγμή, μη αφήνοντας τους Τούρκους να θεωρήσουν ότι απέναντι τους είχαν μια φοβισμένη χώρα. Ο ελληνικός στόλος παρατάχθηκε σε ολόκληρο το Αιγαίο και οι λεπτοί διπλωματική χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν για ακόμη μια φορά τους Τούρκους σε υπαναχώρηση. Ταυτόχρονα, η χώρα μας μετά από πολλά χρόνια εξοπλίστηκε στρατιωτικά και δυνάμωσε επιχειρησιακά.

Την ίδια χρονική περίοδο όμως, ξεκινούσε να «φουντώνει» η πανδημία COVID-19. Μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που αφαίρεσε πολλές ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο. Ποιος να πίστευε τότε, τον Μάρτιο του 2020, ότι η Ελλάδα με ένα σύστημα υγείας με πολλαπλές ελλείψεις θα έκανε μια τόσο αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Σε χρόνο ρεκόρ οι κλίνες ΜΕΘ πολλαπλασιάστηκαν, το υγειονομικό προσωπικό ενισχύθηκε στο μέτρο του δυνατού, και όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα πλήγηκε λιγότερο από την πανδημία. Δυστυχώς, όμως, ο ύπουλος αυτός ιός αφαίρεσε (και αφαιρεί) ακόμα ζωές συνανθρώπων μας, αλλά οι πολίτες βλέπουν τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται, πειθαρχούν στα μέτρα και γίνονται το πιο σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος.

Η πανδημία COVID-19 όμως, εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που αφαιρεί, καταφέρνει και ένα μεγάλο πλήγμα στην –ήδη πολύ ταλαιπωρημένη– οικονομία μας. Το πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διεκδίκησε και πήρε η χώρα μας, θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την επόμενη μέρα. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να παίρνει την έγκριση από τις αγορές που συνεχίζουν και δανείζουν τη χώρα σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα ενισχύθηκαν μέσω οικονομικών παροχών. Το προσεχές μέλλον βρίσκει τη χώρα μας σε θέση ισχύος, ώστε, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, να καταφέρει να βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον.

Παρά τις δυσκολίες, λοιπόν, η Ελλάδα αντέχει. Οι Έλληνες αντέχουν. Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει. Οι τέσσερις αυτές κρίσεις το έχουν αποδείξει αυτό. Μεταναστευτικό, κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία, πανδημία και οικονομία αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, δείχνοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές και το ψηφιακό άλμα που έκανε η χώρα ακόμα και εν μέσω της πανδημίας είναι πυλώνες αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Η προσήλωση της χώρας σε μια πράσινη οικονομική ανάπτυξη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια την προμετωπίδα των πολιτικών στη χώρα μας. Παράλληλα, η Ελλάδα πλέον παίζει σημαντικό ρόλο και στους κόλπους της Ε.Ε., ορθώνοντας ανάστημα και επιβάλλοντας την ατζέντα της στους Ευρωπαίους εταίρους της προασπιζόμενη τα συμφέροντά της.

Παραμένοντας σταθεροί και προσηλωμένοι στη φιλία μας με τις ΗΠΑ και με αφορμή τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών, περιμένουμε από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει ταυτίσεις (ούτε φιλίες) με την Ερντογάν, να αναγνωρίσει τη σταθερή μας πορεία και να ενισχύσει την προσπάθεια της Πατρίδας μας, αναγνωρίζοντας τον ρόλος της χώρας μας ως παράγοντα σταθεροποίησης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και στηρίζοντας τα δίκαια της πατρίδα μας απέναντι σε διάφορες παράλογες προκλήσεις από τον γείτονά μας.

Η Ελλάδα, γιορτάζοντας φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι μια σύγχρονη δημοκρατία έτοιμη να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει…

Πηγή: greekschannel.com