ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ, ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΟΣ PROJECT «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ & ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΑΜΕΑ» ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ @ROBOT’S

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, εκδήλωση με θέμα «Γνωριμία με την εκπαιδευτική ρομποτική», η οποία διοργανώθηκε από το φροντιστήριο πληροφορικής – εκπαιδευτικής ρομποτικής @robot’s education και τον Δήμο Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπήρξαν ομιλίες σχετικές με την εκπαιδευτική ρομποτική, την υποστηρικτική τεχνολογία για ΑμεΑ, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Επίσης παρουσιάστηκε το project «Έξυπνη πόλη & έξυπνο σπίτι για ΑμεΑ» και βραβεύτηκε η ομάδα @robot’s, η οποία διακρίθηκε με την 1η θέση στην καινοτομία στην κατηγορία exhibition ages 13-17 στην Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής MRC. Παράλληλα, στο ισόγειο του Δημαρχείου υπήρχαν δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Μαρία Σαρπότα, υπεύθυνη του φροντιστηρίου @robot’s education και προπονήτρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εκδήλωση είχε ως θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, τα ΑμεΑ, την τεχνολογία, καθώς και την προβολή του project με το οποίο τα παιδιά συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής MRC. «Έχουμε κάνει μια εκδήλωση για να συνδυάσουμε ρομποτική και τεχνολογία και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι κάνουμε στην εκπαιδευτική ρομποτική. Παράλληλα συμμετέχουν κάποιοι άνθρωποι από την καινοτομία, κάποια σύλλογοι ΑμεΑ από τη Δράμα και προωθούμε το κομμάτι της αθλητικής ρομποτικής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν, είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης για τη Δομή LAB40, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα για το Mobile School, ο Ιδρυτής H.E.R.O. και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Κώστας Τσίχλας για την αγωνιστική ρομποτική και την Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής MRC, η Founder/General Manager στην εταιρεία Unique Minds και προπονήτρια εκπαιδευτικής ρομποτικής κ. Διάνα Βουτυράκου για την ιατρική ρομποτική, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας ΑμεΑ κ. Χρήστος Σανταλάκης για το πως τον βοήθησε η τεχνολογία στις προπονήσεις του και η νηπιαγωγός και ιδιοκτήτρια του ιδιοκτήτρια του νηπιαγωγείου «Λιλιπούπολη» Δράμας κ. Κυριακή Κυργελάνη για την εκπαιδευτική ρομποτική στο νηπιαγωγείο. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορευτική ομάδα ΑμεΑ «Με… Νου».

Η κ. Σαρπότα, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε πως η εκπαιδευτική ρομποτική «είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος για τα παιδιά και είναι ένας τομέας που κεντρίζει το ενδιαφέρον και των παιδιών και παραπάνω εκπαιδευτικών. Είμαστε χαρούμενοι που στη Δράμα έχουμε δει ότι όλο και παραπάνω εκπαιδευτικοί και άνθρωποι γενικότερα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική». Ακόμη, σημείωσε πως, μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής «τα παιδιά καλλιεργούν τη συνεργασία» και πρόσθεσε: «Τους βοηθάει για έννοιες μαθηματικών, φυσικής, μηχανικής. Τους βοηθάει και σε κάποια πεδία που έχουν σχέση με το σχολείο και την εκπαίδευση. Μαθαίνουν προγραμματισμό, το οποίο είναι ένα μάθημα που εξετάζεται και πανελλαδικά. Γενικά ο προγραμματισμός καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη».

«Η ρομποτική είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη που χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, φαντασία και υπομονή»

Στην αρχή της εκδήλωσης, μετά το καλωσόρισμα του κοινού που παραβρέθηκε στην εκδήλωση από την κ. Σαρπότα, χαιρετισμό απεύθυνε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Αναστασίου Τόλιου, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Δράμας είναι ένας από τους φορείς που διοργανώνουν αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση με τον τίτλο “Γνωριμία με την εκπαιδευτική ρομποτική”. Η ρομποτική είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη που χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, φαντασία και υπομονή. Μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις της εκπαιδευτικής ρομποτικής οι συμμετέχοντες μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες και στέλνουν μήνυμα προς όλους για τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνδυασμού της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Καλούμε τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα, ο οποίος θα έχει ηγετική θέση στις επιστήμες του μέλλοντος. Η επιτυχία της ομάδας @robot’s boys μας κάνει όλους υπερήφανους. Σίγουρα χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να έρθουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Από την πλευρά μας ως Δήμος είμαστε πάντα αρωγοί σε δράσεις που προάγουν τις ψηφιακές δεξιότητες».

Το πρότυπο περιβαλλοντικό όχημα που λειτουργεί με καύσιμο Ε85 από ομάδα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στο φουαγιέ του Δημαρχείου μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, μαζί με τους καθηγητές τους, είχαν εκθέσει ένα πρότυπο περιβαλλοντικό όχημα με το οποίο συμμετείχαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό και αναμένουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καρτ, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να λειτουργεί με καύσιμο Ε85. Όπως εξήγησαν τα ίδια τα παιδιά, το Ε85 έχει 85% βιοαιθανόλη και 15% βενζίνη και για αυτό παράγονται πολύ λιγότεροι ρύπο. Χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να ολοκληρώσουν την κατασκευή, η οποία ξεκίνησε από ιδέα των καθηγητών τους και υλοποιήθηκε με τη βοήθειά τους. Μαζί με τα παιδιά, ήταν και οι καθηγητές τους, ο κ. Χρήστος Σαμαράς, Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας, και ο κ. Χρήστος Κανσίζογλου, εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, τεχνικός οχημάτων στον τομέα μηχανολογίας.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα πρότυπο καρτ, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι καίει ένα πιο περιβαλλοντικό καύσιμο, το Ε85. Το έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, μαζί με την παρέμβαση του κ. Χρήστου Κανσίζογλου και το πήγαμε βήμα – βήμα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον». Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «περιμένουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο οποίος είναι πανελλήνιας εμβέλειας. Από και πέρα είναι ένα βήμα αυτό. Σημασία για εμάς έχουν τα παιδιά, τα οποία είναι στη Γ’ τάξη. Τελείωσαν φέτος ουσιαστικά όλες τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων. Άρα τα παιδιά αυτά, αν δεν περάσουν στις Πανελλήνιες, θα γίνουν τεχνίτες οχημάτων. Εμείς μετά θα τους προωθήσουμε και με τη μαθητεία, δηλαδή θα μπορέσουμε να τους βρούμε κάποια εργασία. Τώρα παίρνουν απολυτήριο λυκείου και επίπεδο 4, μετά θα μπορέσουν να πάρουν και ένα επίπεδο 5. Αυτές τις ημέρες δίνουν πανελλήνιες και αν περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο μηχανολογίας εκεί θα αλλάξει τελείως η κατεύθυνσή τους. Εμείς, όπως και να είναι, είμαστε πάντα δίπλα τους. Έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα από μηχανολόγους καθηγητές». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Χρήστο Κασνίζογλου, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «μπορεί και έχει και τα τεχνικά προσόντα, αλλά και την εμπειρία, ώστε να κατευθύνει και να κάνουμε τέτοιες ολοκληρωμένες κατασκευές. Έχουμε φτάσει σε πανελλήνιο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διακρίσεων και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανσίζογλου ανέφερε: «Πήραμε αυτό το καρτ και το βασικότερο που σκεφτήκαμε ήταν να καίει ένα καύσιμο οικολογικό. Κυρίως μας ενδιαφέρουν οι ρύποι και το περιβάλλον. Το Ε85 πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Θέλει βέβαια και παραπάνω εξελίξεις. Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις ήδη στο πλαίσιο αυτό. Τοποθετήθηκε κινητήρας. Αγοράστηκαν δηλαδή κάποια πράγματα, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ο κινητήρας και πάνω σε αυτό να γίνουν κατόπιν και διάφορες αλλαγές, όπως στην ανάφλεξη, γιατί το Ε85 με τη βενζίνη έχει κάποιες διαφορές. Τα παιδιά αυτά, επειδή ασχολούνται και με τα μηχανάκια στο σπίτι τους, ήδη ήταν μέσα στο πνεύμα. Εμείς απλώς τα κατευθύναμε. Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να αρχίσουν να σκέφτονται και να δημιουργούν».