ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ

 

 

Στην εκδήλωση των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την παρουσίαση έρευνας με θέμα «Δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα: Όψεις τάσεις μιας αναδυόμενης ιδιωτικοποίησης», την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου

Η κ. Κεφαλίδου ανέφερε πως «σήμερα όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η Εκπαίδευση ως κοινωνικός θεσμός απαιτεί μέγιστες συναινέσεις και συγκλίσεις» και πρόσθεσε πως «Χρειαζόμαστε και εμείς, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Όπως επεσήμανε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, «όλοι υποστηρίζουμε την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την Εκπαίδευση και την Παιδεία, που πρέπει να γίνει σταδιακά και στοχευμένα», επισημαίνοντας πως «η αναστροφή της αντίληψης περί ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης δεν γίνεται με αφορισμούς και συνθήματα, αλλά με εκπαιδευτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων, εισαγωγή καινοτομιών, αλλαγές στο περιεχόμενο, στις διδακτικές μεθόδους, περιορισμό και αναδιάταξη της ύλης, ενίσχυση των υποστηρικτικών πολιτικών». «Ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αξιολόγηση όλων των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς ανάδραση και διορθωτικό επανασχεδιασμό», πρόσθεσε η κ. Κεφαλίδου.

Η Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε η Εκπαίδευση που παρέχει η Πολιτεία να εξυπηρετεί το Κοινωνικό και Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας», τονίζοντας πως «όσο η δημόσια εκπαίδευση και το ανθρώπινο δυναμικό της παραμένουν εγκλωβισμένοι σε προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, τόσο η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης θα βρίσκει γόνιμο έδαφος».

«Χρειαζόμαστε ευρείες συναινέσεις για να αποφασίσουμε ως κοινωνία για το τι τύπο εκπαίδευσης θέλουμε» ανέφερε η κ. Κεφαλίδου, η οποία, ακόμη, στάθηκε σε όσα έγιναν από το κόμμα της στο χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης, μίλησε για όσα πρέπει να γίνουν για να υπάρξουν ποιοτικά αναβαθμισμένα «σχολεία που προσφέρουν υπηρεσίες στην ελληνική οικογένεια, ώστε να μην τις αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα».

Η κ. Κεφαλίδου άσκησε κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς «επέλεξε την εύκολη λύση», δηλαδή «την ισοπέδωση του δημόσιου Σχολείου προτάσσοντας τη λογική της Ήσσονος Προσπάθειας ως σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο». Κριτική άσκησε και στη σημερινή Κυβέρνηση, καθώς «εκτός από κάποιες επικοινωνιακού τύπου ρυθμίσεις, σκόρπιες διατάξεις και τροπολογίες, δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο – πρόταση για τον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος».