«Χαράς ευαγγέλια» σήμερα για τους πιστούς. Έχουμε Εκκλησία! Έχουμε Αρχιεπίσκοπο και έχουμε Συνοδικούς με λόγο, θάρρος, πίστη και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του «καλού ποιμένος» που όλες τις  ημέρες της ορφάνιας περιγράφαμε και ζητούσαμε
Δεν γνωρίζουμε ποια… καλικαντζαράκια ψιθύρισαν στον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη και να άρει την άδεια για το άνοιγμα των Ιερών Ναών κατά τις τρεις μεγάλες Δεσποτικές εορτές… Οπωσδήποτε όμως ήταν ένα ολίσθημα, που δυστυχώς δεν θα έχει επίπτωση στους συμβούλους, αλλά στον ίδιο και στην κυβέρνηση.
Ο λαός έχει αισθητήριο, έχει νου, έχει κρίση και αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα απ’ όσο νομίζουν κάποιοι στο Μέγαρο  Μαξίμου οι οποίοι κατέλαβαν μία σημαντική  θέση και νομίζουν ότι μπορούν να μας διαφεντεύουν και να κατευθύνουν τις τύχες μας.
Εν τούτοις, η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου και της παρούσης Συνόδου αντιμετώπισε με τόλμη και αποφασιστικότητα την νέα αυτή πρόκληση-προσβολή-περιφρόνηση. Στην κατάλληλη στιγμή ύψωσε σθεναρή αντίσταση και φωνή, ώστε να καταλάβουν όλοι, ότι η Εκκλησία είναι Θεοΐδρυτος Οργανισμός και όχι το μαγαζάκι των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Το είπαμε και το αναλύσαμε πολλές φορές:
Ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσει η Εκκλησία ότι δεν αποτελεί την ερωμένη που ξεδίνει πάνω της ο αυτοκράτωρ!
Οι ημέρες που περνάμε είναι ιστορικές και  πρέπει  κάποιοι επιτέλους να καταλάβουν το «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
 Επίσης η απόφαση της Εκκλησίας να προσφύγει στο ΣτΕ για όλα αυτά που μας συμβαίνουν και η διάθεση που υπάρχει να συνεχιστεί η προσφυγή αυτή μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μια ηρωική απόφαση η οποία όταν ολοκληρωθεί θα αποδοθεί η πραγματική Δικαιοσύνη.
Τέλος η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Προέδρου της Συνόδου κ. Ιερωνύμου να μεταβεί την ημέρα των Θεοφανείων να αγιάσει συμβολικά  τα ύδατα της πατρίδας μας αποτελεί μία γενναία και ιστορική  απόφαση του Αρχιεπισκόπου η οποία δίνει μια μεγάλη και ηχηρή  απάντηση προς  όλους εκείνους οι οποίοι  «άγευστοι πίστεως» και εντελώς αλιβάνιστοι  καθώς είναι,  παίρνουν αποφάσεις εις βάρος του θρησκευόμενου λαού μας .
Προσωπικά δεν θα ήθελα σύγκρουση Εκκλησίας- Πολιτείας.Πρόκειται για προκλητική πολυτέλεια. Γιαυτό και πιστεύω ότι αύριο κιόλας πρέπει να υπάρξει συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου και μάλιστα όχι στο πλαίσιο ποδοσφαιρικής νοοτροπίας, όχι ψάχνοντας για νικητή και ηττημένο, ούτε για ισοπαλία.
Αλίμονο αν στην κάθε επικοινωνία του  Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο βλέπουμε κάτι περισσότερο από συνεννόηση δύο θεσμών, συνεννόηση αυτονόητη σε κάθε δημοκρατία. Και καλό θα ήταν αυτοί που είναι στο δεξιά και στα  … αριστερά του Πρωθυπουργού και θέλουν ή επιδιώκουν  την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας να θυμούνται πως η Εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο: όταν ανάβει σε καίει και όταν είναι σβηστό σε μαυρίζει!
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Πηγή: exapsalmos.gr