ΑΡΘΡΟ

Του Μιχάλη Τάσσου

Δικηγόρου

Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και προγραμματισμού του Δήμου Δράμας

 

Οι τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας έφεραν τις ψηφιακές τεχνολογίες στις υπηρεσίες των πολιτών αρχικά ως καταναλωτές και σε δεύτερο επίπεδο ως συναλλασσόμενοι με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παρά το γεγονός ότι ο όρος έξυπνη πόλη και ψηφιακή σύγκλιση είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο μας είναι κοινή ομολογία ότι τόσο το κράτος όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ίδιο γρήγορα τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης αυτής και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η γρήγορη ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών.

Η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των εξελίξεων σε μία ήδη ειλημμένη απόφαση για την ψηφιακή μετεξέλιξη διαδικασιών του κρατικού μηχανισμού.

Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είδαμε αλλαγές και προσαρμογές που χρόνια ο κάθε ένας από εμάς ζητούσε από ένα σύγχρονο κράτος και είναι από τις λίγες φορές όπου το κράτος έτρεξε γρηγορότερα από τους ίδιους τους πολίτες.

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα βήματα δεν ήταν γοργά και κυρίως δεν ήταν κοινά, καθώς στο επίπεδο αυτό έχουμε φορείς να κινούνται σε τρεις ή και περισσότερες ταχύτητες

Είναι λοιπόν αυτή η στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση συγκροτημένα με πλάνο και όρους θα πρέπει να προχωρήσει στη δική της ψηφιακή μετάβαση.

Όχι με τρόπο αποσπασματικό και μεμονωμένο αλλά μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο. Και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο κάθε ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού να εκπονήσει το δικό του στρατηγικό σχέδιο με βάση αφενός τις δικές του ανάγκες αλλά και με βάση την εθνική στρατηγική, η οποία θα διαμορφώσει οριζόντιες δράσεις για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα που κινδυνεύει να δημιουργηθεί μεταξύ φορέων και κατά συνέπεια μεταξύ πολιτών. Η ύπαρξη του σχεδίου αυτού θα πρέπει να είναι το κλειδί που θα δίνει πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ώστε να χρήματα να κατευθύνονται εκεί που πραγματικά έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να τροποποιήσουν τα οργανογράμματά τους ώστε να δημιουργηθούν οι υπηρεσιακές δομές που θα μπορούν να «τρέξουν» τις νέες υπηρεσίες και το Κράτος θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία για τις απαραίτητες προσλήψεις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και φυσικά να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους.

Είναι πραγματικά η ώρα με συγκεκριμένο σχέδιο να εξελίξουμε Δήμους και Περιφέρειες προς όφελος των πολιτών.

 

*Το άρθρο του κ. Τάσσου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021