Παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθν. Αμύνης

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2021-2027

 

  • Με απλές παρεμβάσεις που ουσιαστικά παραπέμπουν στο παρελθόν αλλάζει το κέντρο της πόλης
  • Σε ενιαίο επίπεδο η πλατεία, με τοποθέτηση θόλου και εμπλουτισμός της βλάστησης, ενοποίηση με τον δημοτικό κήπο με πεζοδρόμηση της οδού Θ. Αθανασιάδη
  • Μείωση του πλάτους του οδοστρώματος της οδού Εθν. Αμύνης και περισσότερος χώρος στο ανατολικό πεζοδρόμιο, εμπλουτισμός της υφιστάμενης βλάστησης και δημιουργία τριών δεντροστοιχιών
  • Ο δημοτικός κήπος θα αποτελεί λειτουργικό κομμάτι της πόλης, επανασχεδιασμός του στοιχείου του νερού, πολυλειτουργικός χαρακτήρας, με ξέφωτα, ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης, χώρους σκιάς κ.α.
  • Κ. Αποστολίδης, Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας RAYCAP: «Ο Νομός Δράμας θεωρείται ο πιο φτωχός Νομός της Ελλάδας. Ο Νομός Δράμας εμείς νομίζουμε αντικειμενικά πρέπει να είναι ο πιο πλούσιος Νομός της Ελλάδας. Γιατί έχουμε καταπληκτικά βουνά, έχουμε καταπληκτική πεδιάδα, έχουμε αρχαιότητες, έχουμε νερά που αναβλύζουν, είμαστε επίπεδοι. Άρα τα έχουμε όλα. Είμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα. Σε καταπληκτικές ακρογιαλιές. Κοντά στα βουνά. Άρα κάτι δεν κάνουμε καλά. Επειδή δεν έχουμε κανένα όραμα»

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου 2023 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε συνάντηση διαβούλευσης στο πλαίσιο κατάρτισης της συνεχιζόμενης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ουσιαστικά για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημα στους φορείς της Δράμας η μελέτη του έργου πυρήνα της Στρατηγικής που αφορά την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης. Η εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας RAYCAP, η οποία απευθύνθηκε στο διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Fosters + Partners με έδρα το Λονδίνο και το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες.

Το συγκεκριμένο έργο αποκαλείται ως ΒΑΑ νούμερο 2, καθώς έρχεται ως συνέχεια του έργου της ανάπλασης της οδού 19ης Μαΐου και της γύρω περιοχής, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση από εκπροσώπους της ομάδας μελετητών και επιστημόνων του master plan για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης και παρατέθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες για τις αλλαγές που θα επέλθουν με την υλοποίηση του έργου, τους λόγους για τους οποίους κρίνονται απαραίτητες να γίνουν, καθώς και τους στόχους που θα επιτευχθούν. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο έργο αφορά κυρίως το μέλλον της Δράμας, όμως έχει τη βάση του στο παρελθόν της πόλης, καθώς κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, προβλήθηκαν παλιές φωτογραφίες από την κεντρική πλατεία και την οδό Εθνικής Αμύνης και το έργο ουσιαστικά έχει ως στόχο με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις να επαναφέρει τα συγκεκριμένα σημεία στην παλαιότερη τους μορφή, με σύγχρονο τρόπο και καλύπτοντας τις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Παρόντες στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ήταν εκπρόσωποι φορέων, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Δράμας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και ο Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας RAYCAP κ. Κώστας Αποστολίδης με τη σύζυγό του.

Στον αρχικό χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον κ. Αποστολίδη και τη σύζυγό του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πρώτο μέλημα της οικογένειας Αποστολίδη ήταν «να κάνουμε το έργο με τους καλύτερους». «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Ένα έργο που αλλάζει παντελώς τη Δράμα. Ένα έργο το οποίο δίνει ένα καινούργιο όραμα στην πόλη μας και όχι μόνο» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος στάθηκε και στη χρηματοδότηση του έργου. Όπως είπε, υπάρχει ήδη συνεννόηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο για ένταξη αρχικά με το ποσό των 14,5 εκ. ευρώ και στη συνέχεια το ποσό αυτό μπορεί να μεγαλώσει. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε άλλη τοποθέτησή του, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε πως ο στόχος είναι η Δράμα να αποτελέσει την πρώτη πόλη της Περιφέρειας που θα καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης και αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στον Ιούνιο.

Η αρχική εισήγηση στην εκδήλωση έγινε από τον κ. Άγγελο Κότιο, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητή Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος με την ομάδα του για τη σύνταξη της προηγούμενης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Κότιος παρουσίασε τη φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει τη Στρατηγική, καθώς και τους στόχους που πρέπει να επιτυγχάνει η υλοποίησή της.

Ακολούθησε η παρουσίαση των μελετών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης από την αρχιτέκτονα τοπίου κ. Έλλη Παγκάλου και τις συνεργάτιδες της, την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Πηλαδάκη και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ξύστρα. Όπως αναφέρθηκε εδώ και περίπου 2-3 χρόνια οι ομάδες δουλεύουν για το συγκεκριμένο έργο.

Η κ. Παγκάλου παρουσίασε αρκετά παραδείγματα επιτυχημένων αναπλάσεων από πόλεις του εξωτερικού και επεσήμανε πως η ίδια επισκέπτεται τη Δράμα τα τελευταία 10 χρόνια και έχει γοητευτεί από τη δυναμική της και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. «Η Δράμα είναι μια πόλη δυναμική, αλλά με διάφορες μικρές αγκυλώσεις» σημείωσε η κ. Παγκάλου και πρόσθεσε πως ενώ είναι μια πόλη που έχει πάρα πολλά στοιχεία, «σαν να ψάχνει την ταυτότητά της, σαν να έχει μείνει πίσω». Η ανάπλαση του κέντρου, συνέχισε η κ. Παγκάλου, «θα δώσει τη δυνατότητα στη Δράμα να βρει την ταυτότητά της και να δώσει το παράδειγμα μιας πόλης προτύπου, μιας πόλης μοντέλου».

Όσον αφορά τα κυριότερα στοιχεία της μελέτης, για την Πλατεία Ελευθερίας προβλέπεται να επανέλθει σε ενιαίο επίπεδο, όπως ήταν στο παρελθόν. Θα τοποθετηθεί θόλος, ο οποίος θα αποτελέσει τοπόσημο και ένα είδος πύλης από την οδό Εθν. Αμύνης στην πλατεία. Θα διατηρηθεί η υφιστάμενη βλάστηση και όλα τα μεγάλα δέντρα και θα εμπλουτιστεί η βλάστηση περιμετρικά, δημιουργώντας ένα είδος σκηνής γύρω από τον θόλο. Η πλατεία θα ενοποιηθεί με τη γύρω περιοχή, «αγκαλιάζοντας» σε ένα ενιαίο επίπεδο τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και με επέκταση προς τον δημοτικό κήπο. Σε προτεραιότητα θα είναι οι πεζοί και οι ευάλωτες ομάδες.

Για την οδό Εθνικής Αμύνης, προβλέπεται επίσης η επαναφορά της στα χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν. Τώρα κυριαρχεί το αυτοκίνητο, όμως ακολουθώντας διεθνή παραδείγματα και την τάση για μείωση ρύπων και αυτοκινήτων εντός πόλης, θα μειωθεί το οδόστρωμα, διατηρώντας τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά με μικρότερο πλάτος, και θα υπάρχει περισσότερος χώρος στο ανατολικό πεζοδρόμιο. Προβλέπονται ξεκάθαροι άξονες κίνησης και στάσης για τον πεζό. Θα εμπλουτιστεί η υφιστάμενη βλάστηση με ψηλά δέντρα και θα δημιουργηθούν τρεις δεντροστοιχίες.

Τέλος, για τον δημοτικό κήπο προβλέπεται ενοποίηση της πλατείας με τον δημοτικό κήπο με την προέκταση των ορίων του κήπου μέσω της προσάρτησης της οδού Ι. Δραγούμη στα όρια του κήπου και της πεζοδρόμησης της οδού Θ. Αθανασιάδη. Θα υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός των κινήσεων των πεζών, έτσι ώστε ο δημοτικός κήπος να μπορεί να αποτελέσει λειτουργικό κομμάτι μέσα στην πόλη. Προβλέπεται επανασχεδιασμός του στοιχείου νερού σε άμεση συνάρτηση με τα υφιστάμενα δέντρα τα οποία διατηρούνται. Ο στόχος είναι ο δημοτικός κήπος να έχει πολυλειτουργικό χαρακτήρα, με ξέφωτα, ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης, χώρους σκιάς, χώρους με διαφορετικά οικοσυστήματα, με συνδετικό στοιχείο το νερό. Επίσης, θα υπάρχουν και τρεις παιδικές χαρές.

Και στα τρία σημεία ανάπλασης θα αλλάξει ο φωτισμός, με διαφορετική ποιότητα σε κάθε σημείο και με τον δημοτικό κήπο να έχει πιο ήπιο φωτισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των κυριότερων στοιχείων της μελέτης, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας RAYCAP κ. Κώστας Αποστολίδης, ο οποίος αρχικά εξήγησε για ποιους λόγους η οικογένειά του αποφάσισε να έχει εμπλοκή με το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε, «με τη γυναίκα μου βλέπαμε τη Δράμα να χάνει έδαφος κάθε φορά που ερχόμασταν. Δηλαδή εμείς είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να περπατάμε. Θυμάμαι στη Δράμα από μικρός και όλη η οικογένειά μου όλοι περπατούσαμε. Ερχόμαστε τώρα στη Δράμα και δεν μπορούμε να περπατήσουμε. Είναι απίστευτο το γεγονός αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είδατε, ότι η Δράμα έχασε τα τελευταία 10 χρόνια, ο Νομός Δράμας, 7%. Έχασε τον περισσότερο πληθυσμό από κάθε άλλο Νομό. Νομίζω ο Έβρος και η Δράμα. 7% σε 10 χρόνια. Αυτό γίνεται σταδιακά και δεν το καταλαβαίνει κανείς, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα. Το οποίο σημαίνει ότι φεύγει νεολαία, φεύγουν ηλικιωμένοι, όλοι φεύγουν. Δεν ξέρουν κι αυτοί γιατί. Δεν είναι τόσο ωραία η ζωή στη Δράμα. Επίσης, ο Νομός Δράμας θεωρείται ο πιο φτωχός Νομός της Ελλάδας. Ο Νομός Δράμας εμείς νομίζουμε αντικειμενικά πρέπει να είναι ο πιο πλούσιος Νομός της Ελλάδας. Γιατί έχουμε καταπληκτικά βουνά, έχουμε καταπληκτική πεδιάδα, έχουμε αρχαιότητες, έχουμε νερά που αναβλύζουν, είμαστε επίπεδοι. Άρα τα έχουμε όλα. Είμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα. Σε καταπληκτικές ακρογιαλιές. Κοντά στα βουνά. Άρα κάτι δεν κάνουμε καλά. Επειδή δεν έχουμε κανένα όραμα».

Ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε πως «δεν κοιτάζουμε τον δημότη. Τι θέλει ο δημότης. Σκεφτήκαμε ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε στη Δράμα είναι ένα master plan» και μίλησε για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με το γραφείο Fosters + Partners. «Πήγαμε στη νούμερο ένα εταιρεία στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Νόρμαν Φόστερ. Όπως είπε, «είναι μεγάλο παράσημο για όλους μας. Αγάπησαν τον κόσμο. Αγάπησαν την πόλη. Είδαν πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε καθόλου, τα θετικά εννοώ». Ο κ. Αποστολίδης έκανε λόγο για «απλές παρεμβάσεις που ουσιαστικά μας παραπέμπουν στο παρελθόν» και ζήτησε από όλους «να βοηθήσουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα».