ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 81η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ

 

  • Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, κ. Παντελεήμονα προς τη Βουλγαρία: «Οι γείτονές μας να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι διέπραξαν σε αυτόν εδώ τον τόπο και να επιστρέψουν όλα εκείνα τα οποία αφήρεσαν από αυτόν τον τόπο»
  • Μήνυμα του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στ. Καλαφάτη προς την Τουρκία: «Τιμούμε την Ελλάδα που λέει όχι σε αυθαίρετες διεκδικήσεις των δικαίων και των δικαιωμάτων μας»

 

Εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο της σφαγής του Δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κυρία Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και εκπρόσωποι σχολείων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, κ. Παντελεήμονα, η επετειακή ομιλία εκφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ενώ μίλησε και ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη, από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τον Δήμαρχο Δράμας και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα, κατατέθηκαν στεφάνια από τους επίσημους, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος.

Στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σημείωσε: «Παρακαλούμε εκείνον που εξουσιάζει και τη ζωή και τον θάνατο να αναπαύσει τις ψυχές των πατέρων μας, που μαρτυρικά έφυγαν από τη ζωή στις σκηνές των δικαίων. Με τις εκδηλώσεις αυτές δηλώνουμε ότι δεν τους ξεχνούμε. Σαν Χριστιανοί συγχωρούμε, αλλά δεν λησμονούμε. Και όπως, είπα και στον Ναό, εκείνο που περιμένουν οι αδελφοί μας είναι οι γείτονές μας, αυτοί που είναι μέλη της ίδιας Ένωσης με εμάς, της Ευρωπαϊκής, να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι διέπραξαν σε αυτόν εδώ τον τόπο και να επιστρέψουν όλα εκείνα τα οποία αφήρεσαν από αυτόν τον τόπο, που είναι η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά. Εύχομαι κανένας λαός, σε κανένα σημείο του κόσμου, να μη δοκιμαστεί, όπως δοκιμάστηκε ο δικός μας λαός, ιδίως της Μακεδονίας και Θράκης, με δεινά χειρότερα από την τουρκοκρατία στην α’ και στη β’ βουλγαρική κατοχή».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε: «Πέρασαν 81 χρόνια και η ανάμνηση από την αιματηρή θηριωδία στη μαρτυρική πόλη της Δράμας, στη γη της Μακεδονίας μας, είναι ζωντανή. Τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της πατρίδας, πραγματικοί μάρτυρες, που έχασαν τη ζωή τους από τα στρατεύματα της φιλοναζιστικής βουλγαρικής κατοχής. Τιμώντας τους, τιμούμε την Ελλάδα που δεν υποκύπτει σε αυθαίρετες διεκδικήσεις. Τιμούμε την Ελλάδα που αντιστέκεται. Τιμούμε την Ελλάδα που λέει όχι σε αυθαίρετες διεκδικήσεις των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Τιμούμε την Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αυτοπεποίθησης».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος επεσήμανε: «Η μνήμη και η μνημοσύνη είναι καθήκον. Είναι πατριωτική ευθύνη. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και επιβίωση ως έθνος, οφείλουμε πρώτα να τιμούμε, να μνημονεύουμε, να μη ξεχνούμε, που αυτό σημαίνει εθνική συνείδηση, που πρέπει να αναγεννάται συνέχεια, εθνική ομοψυχία, εθνική ταυτότητα. Τιμούμε ευλαβικά και μνημονεύουμε». Αιωνία τους η μνήμη».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος δήλωσε: «Τιμήσαμε τα θύματα τα εξέγερσης τον Σεπτέμβριο του 1941. Θύματα τα οποία πλήρωσαν με τη ζωή τους τον βουλγαρικό εθνικισμό και την απίστευτη αγριότητα στρατευμάτων κατοχής. Η μνήμη τους είναι ζώσα και οφείλουμε ως πολίτες να αγωνιστούμε να παύσουν να υφίστανται οι συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως να συνεννοηθούμε για μια πορεία της χώρας που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτός είναι ο έμπρακτος δρόμος τιμής στη μνήμη των θανόντων και η επέτειος αυτή με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σηματοδοτήσει την πορεία μας τα επόμενα χρόνια. Αθάνατοι».

Στις δηλώσεις της, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου είπε: «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, εδώ και 81 χρόνια, η πόλη της Δράμας με συγκίνηση, αλλά και πολύ σεβασμό, υποκλίνεται στους ανθρώπους της, στους συμπολίτες μας που το 1941 έδωσαν μάχη ηρωική για να μείνει ετούτος ο τόπος ελεύθερος. Η γενναιότητά τους, το παράδειγμά τους, η θυσία τους είναι η μεγάλη μας κληρονομία. Κάθε σπίτι έχει και μια ιστορία να διηγηθεί. Από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει, που θυμούνται και ζήσανε εκείνα τα γεγονότα, η βαρβαρότητα και η φρικαλεότητα ήταν αυτό που τα χαρακτήριζε. Σήμερα με ένα γείτονα τόσο επιθετικό, όπως είναι η Τουρκία, ας είναι η μαρτυρική θυσία αυτών των συμπολιτών μας φάρος κληρονομιάς, γνώσης και το μήνυμα ότι με ενότητα, ομόνοια, ομοψυχία, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Βρεθήκαμε σε αυτόν τον ιερό τόπο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωές μας, στους δικούς μας ανθρώπους που με το αίμα τους έδωσαν το δικαίωμα σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Αιωνία τους η μνήμη. Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Τα θλιβερά και τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1941 απέδειξαν ότι οι πρωτοπόροι Έλληνες της εθνικής ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας ήταν οι Δραμινοί. Οι Δραμινοί που δεν συμβιβάστηκαν. Οι Δραμινοί που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, αλλά δεν βουλγαρογράφτηκαν. Οι Δραμινοί που πολέμησαν στην πόλη της Δράμας, στις κωμοπόλεις τις μεγάλες και στα χωριά και οι Δραμινοί που κράτησαν ψηλά το λάβαρο της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αυτό το παράδειγμα και σήμερα μας καθοδηγεί. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου επεσήμανε: «Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε ότι θυμόμαστε τους νεκρούς μας. Τιμούμε τη μνήμη τους και ταυτόχρονα δηλώνουμε παρόντες με τη συνείδησή μας ξύπνια, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας. Αιωνία η μνήμη τους».