Για άλλη μια χρονιά, αναβίωσε την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, το έθιμο με τα «Καραβάκια των ευχών» στην περιοχή της λίμνης της Αγίας Βαρβάρας. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο έθιμο, με μικρά παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, να αφήνουν τα καραβάκιά τους, διαφόρων μεγεθών, με το αναμμένο κεράκι στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακές εικόνες. Βέβαια, τη φετινή χρονιά ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος στην αναβίωση του εθίμου, καθώς από κάποιο σημείο του απογεύματος και μετά η βροχή στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας στο να εναποτεθούν ακόμη περισσότερα καραβάκια στα νερά της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η λίμνη ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Όταν η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1830, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, με την περιοχή να πλημμυρίζει με νερό. Έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε χρόνο, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μικροί και μεγάλοι, ρίχνουν στη λίμνη καραβάκια με αναμμένα κεριά και κάνουν μια ευχή, τιμώντας έτσι και την Αγία Βαρβάρα, η οποία είναι και Πολιούχος της πόλης.