ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
- Συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και στα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη δημιουργία ενισχυμένου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος
- Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Δράμας ζήτησε να παραμείνουν τα υφιστάμενα Τμήματα, τα οποία θα μετατραπούν σε Πανεπιστημιακά
- Η συγκυρία χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη ευκαιρία», απαιτείται οι φορείς της Δράμας να συμπορευτούν και να διεκδικήσουν μεθοδικά, συντονισμένα και οργανωμένα
Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Δράμα και λήψη απόφασης για τις απαιτούμενες ενέργειες», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου 2018. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι φορείς του Νομού κι έτσι παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων κ. Όθων Μουρμούρης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παρανεστίου κ. Μιχάλης Παρλόγλου, ο πρώην Βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδόπουλος κ.α.. Επίσης, ση συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα ο Πρύτανης κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο Αντιπρύτανης κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης και η Κοσμήτορας κ. Θεοδώρα Μέρου. Τη συνεδρίαση παρακολουθούσε και παρενέβη σε αυτήν, μέσω ζωντανής σύνδεσης με skype, ο Προεδρεύων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος κ. Γιώργος Στάμου. Αν και κλήθηκαν σε αυτήν, δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Να σημειωθεί ότι για τα τμήματα του ΤΕΙ στη Δράμα (Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου), αλλά και ευρύτερα για την δημιουργία νέου Πανεπιστημιακού ιδρύματος με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας στην περιοχή υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου συστάθηκε Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, η πρώτη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου στην αίθουσα συσκέψεων του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γαβρόγλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, «έγινε μια γόνιμη και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους των τριών ΑΕΙ» και «αποφασίστηκε συγκεκριμένος οδικός χάρτης συνέχισης των εργασιών και επιτάχυνση τους έργου της επιτροπής». Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής.
Παράλληλα, τόσο ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (εκτός του κ. Γιάννη Στεφανίδη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») πραγματοποίησαν συνάντηση στην Καβάλα την Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μπαντέκα, ενώ για σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, συνάντηση στη Δράμα του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον Προεδρεύοντα του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Στάμου. Και ο κύκλος των επαφών αναμένεται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, και με σχετική συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκριτείου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι τοποθετήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο του σώματος κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κ. Μπαντέκας αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει ειλημμένη καμία απόφαση από πλευράς Υπουργείου για συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και των ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Δ.Π.Θ., ο κ. Μπαντέκας επεσήμανε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως λόγω διοικητικών προβλημάτων στο Δημοκρίτειο, δεν υπήρξε κάποιος για να συζητήσουν για το μέλλον και για αυτό ο Υπουργός δεν προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής. Πάντως, μετά από σχετική συνάντηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί άτυπη επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Μπαντέκας, ενώ το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. απέστειλε ονόματα μελών για την επιτροπή, το Δ.Π.Θ. δεν το έκανε. Όπως εξήγησε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., το Δημοκρίτειο θέλει να ολοκληρωθεί ο διάλογος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα συζητήσει με το ΤΕΙ Α.Μ.Θ.
Σχετικά με τη συνεδρίαση της επίσημης Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Α.Μ.Θ., ο κ. Μπαντέκας ανέφερε ότι υπήρξε πολύ καλή χημεία και πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν, αν η Δράμα και η Καβάλα πάρουν αυτά που δικαιούνται. Επίσης τόνισε ότι ο Υπουργός δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Τμήμα και θα δεχτεί τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, αρκεί φυσικά να μην είναι εξόφθαλμες, να είναι σοβαρές και να έχουν ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. Ακόμη, εξήγησε ότι αν προχωρήσει η συνεργασία και δημιουργηθεί Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, τότε τα υπάρχοντα ΤΕΙ θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ακόμη μια πενταετία, μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι υπάρχοντες φοιτητές. Ο κ. Μπαντέκας ζήτησε να μην υπάρχει κλίμα καταστροφολογίας και υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις γίνονται για να αναβαθμιστούν οι Σχολές της Δράμας και της Καβάλας και να γίνουν Πανεπιστημιακές. Ζήτησε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς, με στόχο να δημιουργηθούν Τμήματα που θα έχουν πρεστίζ για την κάθε πόλη και θα είναι ικανά να προσελκύσουν φοιτητές. Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. έκανε λόγο για κρίσιμες στιγμές τόσο για τη Δράμα όσο και την Καβάλα, εξηγώντας ότι «οι εξελίξεις είναι πλέον στο χέρι μας» και τονίζοντας ότι αυτό το «τρένο» μπορεί να μην ξαναπεράσει. Όπως εξήγησε ο κ. Μπαντέκας, σε νέα του τοποθέτηση στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη προώθησε την απόφαση των Τμημάτων της Δράμας, τα οποία αποφάσισαν τη διατήρηση των υφιστάμενων Τμημάτων.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο έλαβε ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Εμμανουλούδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που το ΤΕΙ βρίσκεται σε μια κρίσιμη και ιστορική περίοδο, αλλά ενώ την προηγούμενη φορά, το 2012-2013, με το σχέδιο «Αθηνά», υπήρχαν μειωτικές και απαξιωτικές τάσεις, σήμερα οι τάσεις έχουν τη δυνατότητα να είναι αυξητικές. Όπως επεσήμανε, το γεγονός ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό με αυτή την ιδιότητα σε όλη τη χώρα, αλλά και η δυνατότητα που έχει για δημιουργία προπτυχιακών τμημάτων στην αγγλική δίνουν τεράστια δυναμική και στους συμμετέχοντες, αλλά και στις πόλεις «δορυφόρους» που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Ο κ. Εμμανουλούδης επεσήμανε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα των Τμημάτων ΤΕΙ της Δράμας έλαβε την απόφαση να διατηρηθούν τα υπάρχοντα Τμήματα, αποτελώντας ενιαία Σχολή, με ένα από τα προτεινόμενα ονόματα να είναι «Σχολή Γεωπονίας και Φυσικών Πόρων».
Η Κοσμήτορας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέρου στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημα να πάει καλά, έτσι ώστε να υπάρξει μια επωφελής συμφωνία για όλους. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό τα Ιδρύματα να έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή, εξηγώντας ότι τα Τμήματα της Δράμας αυτό το επιτυγχάνουν. Η κ. Μέρου σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της Δράμας κατέληξε μετά από διάλογο να ζητήσει την παραμονή και των 3 Τμημάτων, έχοντας ακαδημαϊκά κριτήρια και πιστεύοντας ότι συμβάλλουν στην τοπική έρευνα και βοηθούν στην πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, τη διατήρηση δηλαδή των ομοειδών Τμημάτων της Δράμας, υπάρχει η δυνατότητα δυναμικής επέκτασής τους, ενώ δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν Τμήματα από την αρχή.
Ο Προεδρεύων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ. Στάμου, μιλώντας στη συνεδρίαση μέσω skype, ανέφερε ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα φέρει το όνομα Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και θα έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας βέβαια στη συνέχεια σε νέα τοποθέτησή του ότι η έδρα μπορεί να αλλάξει με απόφαση Συγκλήτου. Ο κ. Στάμου σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί κανένα τμήμα και ότι η θέλησή τους είναι να σεβαστούν την τοπικότητα και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει κάθε Ίδρυμα με την τοπική κοινωνία. Ο κ. Στάμου κατέθεσε την προσωπική του πρόταση για δημιουργία Σχολής Εφαρμογών Βιοτεχνολογίας στη Δράμα, με 2 Τμήματα: Βιοτεχνολογίας στο Φυσικό Περιβάλλον/Δασολογία και Εφαρμογών Βιοτεχνολογίας στην Αγροτική Παραγωγή (ως μετεξέλιξη του Τμήματος Οινολογίας). Όσον αφορά το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου πρότεινε να ενταχθεί διοικητικά στο ΤΕΙ Εσωτερικών Χώρων του ΤΕΙ Σερρών, με τη διδασκαλία όμως να παραμείνει στη Δράμα. Πάντως, στην εξέλιξη της κουβέντας κατατέθηκαν και επιχειρήματα για παραμονή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα, χωρίς να αποτελέσουν οι υφιστάμενες Σχολές Τμήματα της Σχολής Εφαρμογών Βιοτεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στάμου στάθηκε και στη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών από το νέο ενισχυμένο Ίδρυμα, με τις μέχρι στιγμής σκέψεις να φέρνουν 2 τέτοια προγράμματα στη Δράμα κι ενδεχομένως κι ένα τρίτο. Σε νέα τοποθέτησή του ο Προεδρεύων του Διεθνούς Πανεπιστημίου επεσήμανε ότι οι συζητήσεις είναι ανοιχτές και δεν υπάρχουν εξαναγκασμοί. Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο ανέφερε είναι βιώσιμο και ότι καλύπτει περίπου το 84% των εξόδων του από ιδίους πόρους, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι αρκετά υψηλότερος (διπλάσιος και παραπάνω) από αυτόν των ΤΕΙ που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επίσης τόνισε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο αξιολογήθηκε πέρσι ως ένα από τα 3-4 καλύτερα της Ελλάδας όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
«Μεγάλη ευκαιρία»: Απαιτείται μεθοδικότητα, συντονισμός, συμπόρευση και διεκδίκηση
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με σειρά ερωτημάτων και τοποθετήσεων από τους Βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων και τους Δημοτικούς Συμβούλους, με κοινή συνισταμένη όλων την κατάθεση αγωνίας για το μέλλον των Τμημάτων της Δράμας, αλλά και την ενισχυμένη παρουσία της Δράμας στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Είναι εύλογο το θέμα να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων και για αυτό άλλωστε η συνεδρίαση κράτησε περίπου 4,5 ώρες. Ένας από τους προβληματισμούς που τέθηκαν ήταν ότι ενώ η Δράμα και η Καβάλα ανήκουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση, από πλευράς Δ.Π.Θ. προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συζητήσεις με το ΤΕΙ Α.Μ.Θ.
Επίσης, μια πρόταση που κατατέθηκε από αρκετούς εξ όσων έλαβαν το λόγο ήταν και η δημιουργία Τμήματος Κινηματογράφου στη Δράμα, καθώς η πόλη είναι ιστορικά συνδεδεμένη με αυτή την Τέχνη.
Ως επιστέγασμα της ευρείας κουβέντας που αναπτύχθηκε ήταν ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να συμπορευτούν και να είναι διεκδικητικοί για να πάρει η Δράμα αυτά που της αναλογούν. Η συγκυρία χαρακτηρίστηκε ως «χρυσή ευκαιρία», «τεράστια ευκαιρία», «μεγάλη ευκαιρία» και για αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να κινηθούν «μεθοδικά, συντονισμένα και οργανωμένα».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή των 3 Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη, των 5 Δημάρχων των Δήμων του Νομού, καθώς και εκπροσώπων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος και θα προβούν σε παρεμβάσεις όπου απαιτείται, έτσι ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τη Δράμα.