ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ,ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

 

  • Από την επόμενη διοργάνωση οι άδειες για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια θα παραχωρούνται μετά από διαγωνιστική διαδικασία – Για φέτος ψηφίστηκε ότι θα υπάρξει αύξηση του τέλους για τα παιχνίδια
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Η Ονειρούπολη είναι εκδήλωση όλων των Δραμινών και αυτό τον θεσμό πρέπει να τον περιφρουρήσουμε όλοι»

 

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας (στην προηγούμενη σελίδα τα όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου) την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 διήρκεσε συνολικά περίπου 6 ώρες, με το σώμα να ξεκινάει τις εργασίες του λίγα λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα και να τις ολοκληρώνει λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Συνολικά συζητηθήκαν 25 θέματα (23 τακτικά και 2 έκτακτα) και τα 21 ψηφιστήκαν ομόφωνα, τα 2 κατά πλειοψηφία, ενώ 2 θέματα αποσύρθηκαν.

Από τη συνεδρίαση ξεχώρισαν 2 θέματα που είχαν σχέση με την Ονειρούπολη, τα οποία απασχόλησαν το σώμα για περίπου 2,5 ώρες (1,5 το ένα και 1 το άλλο). Ως έκτακτο εισήχθη από πλευράς των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» θέμα για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια της Ονειρούπολης, με πρόταση για αλλαγή στον Κανονισμό Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς και αναπροσαρμογή του σχετικού τέλους. Επίσης, και το τακτικό θέμα για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού συνδέθηκε με την Ονειρούπολη, καθώς περιείχε το ποσό της επιχορήγησης του Δήμου για τη διεξαγωγή της.

Παραδοσιακά, στα περισσότερα θέματα που σχετίζονται με την Ονειρούπολη, πλην όσων έχουν τυπικό περιεχόμενο, αναπτύσσονται έντονοι διάλογοι και υπάρχουν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις. Βέβαια, συνήθως, παρά το κλίμα έντασης, αναπτύσσονται τελικά συγκλίσεις για την Ονειρούπολη. Το ίδιο συνέβη και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα 2 θέματα που σχετίζονταν με την Ονειρούπολη, παρά το κλίμα έντασης κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ψηφίστηκαν ομόφωνα. Πάντως, οι τόνοι πολλές φορές ανέβηκαν ανάμεσα σε Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και με τον Πρόεδρο του σώματος, ενώ χρειάστηκε και παρέμβαση της Αστυνομίας για να απομακρύνει από την αίθουσα έναν πολίτη.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου ψήφισε «Λευκό») να αναθέσει στο Δήμαρχο την εκκίνηση της διαδικασίας τον Μάρτιο του 2020, για τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Δήμου Δράμας για χορήγηση άδειας εγκατάστασης ψυχαγωγικών παιχνιδιών στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ονειρούπολη Δράμας 2020 – 2021» με τη διαδικασία του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού μετά από έκδοση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση προσφορών, καθώς και να αναθέσει στον Δήμαρχο την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για αναπροσαρμογή του τέλους χρήσης 500 ευρώ ανά παιχνίδι που προβλέπεται για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια. Πάντως, ενώ στην γραπτή εισήγηση από πλευράς αντιπολιτεύσεων υπήρχε αναφορά για αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας της τρέχουσας Ονειρούπολης, προφορικά διατυπώθηκε πως η πρόταση αφορά την επόμενη Ονειρούπολη. Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο στην τοποθέτησή του να αναφέρει πως ως υποστηρικτής της διαφάνειας, συμφωνεί με τη διαδικασία της δημοπράτησης. Όπως είπε, η Ονειρούπολη είναι εκδήλωση όλων των Δραμινών και «αυτό τον θεσμό πρέπει να τον περιφρουρήσουμε όλοι». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος απέδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρη Καλλινικίδη για την προσπάθειά του, καθώς καθημερινά από τις 6 το πρωί δουλεύει για την εκδήλωση. Στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεργασίας με τις αντιπολιτεύσεις, δεν υπάρχει αντίρρηση να πάει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για αναπροσαρμογή του τέλους, «για να φανεί σε όλους ότι τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε και όλοι να συνεργαστούμε».

Όσον αφορά την τροποποίηση του προϋπολογισμού, από πλευράς των επικεφαλής των παρατάξεων «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση σχετικά με 2 κωδικούς. Συγκεκριμένα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν η μεταφορά ποσού για την χρηματοδότηση του ετήσιου προγράμματος δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ από 150.000 ευρώ να γίνει 138.000 και να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση 12.000 ευρώ στο ποσό για τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Πρόκειται, για την πρώτη παρέμβαση στον προϋπολογισμό του Δήμου από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Μάλιστα, όπως προβλέπεται κάθε εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται πάντα η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Εν προκειμένω, στο υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, πως «… δεν τίθεται θέμα νομιμότητας ως προς την υποβληθείσα εναλλακτική πρόταση, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες μεταβολές δεν επηρεάζουν την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού…».

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή και από πλευράς Δημοτικής Αρχής, με τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο να αναφέρει πως συμφωνεί στη λογική της συναίνεσης και της προσπάθειας για συνεργασία. Όσον αφορά την ψηφοφορία, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Αν και αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι διαφωνεί και με τις δύο προτάσεις, τελικά ψήφισε «Λευκό», καθώς διαπίστωσε ότι υπήρχε κλίμα συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και επαγγελματίες της Δράμας που δραστηριοποιούνται στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Ονειρούπολης, συμμετέχοντας στη διαδικασία για παραχώρηση οικίσκων, ώστε να διαθέτουν προϊόντα. Το αίτημα που κατατέθηκε από πλευράς τους ήταν οι Δραμινοί να προηγούνται στη σχετική διαδικασία, έναντι επαγγελματιών άλλων περιοχών, όμως, όπως ειπώθηκε από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλου, αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς αντίκειται στη νομοθεσία.

 

Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα θέματα της συνεδρίασης

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το σώμα αποφάσισε για τους εκπροσώπους του Δήμου Δράμας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2019-2023.

Συνολικά από πλευράς Δήμου Δράμας συμμετέχουν 11 εκπρόσωποι, ex officio ο Δήμαρχος Δράμας και ακόμη 10 οι οποίοι αναδείχτηκαν μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά και κλήρωσης λόγω ισοψηφίας μεταξύ δύο παρατάξεων.

Έτσι, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέχτηκαν να συμμετέχουν στην Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ. οι εξής: Από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» (συνολικά 13 ψήφοι) οι Γιώργος Δεμερτζής (13 ψήφοι), Γιάννης Καψημάλης (13 ψήφοι) και Μιχάλης Τάσσου (13 ψήφοι), από την παράταξη «πόλη+ζωή» (συνολικά 8 ψήφοι) οι Κυριάκος Χαρακίδης (8 ψήφοι), Μιχάλης Μλεκάνης (7 ψήφοι) και Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης (6 ψήφοι), από την παράταξη «Project Δράμα 2020» (συνολικά 8 ψήφοι) οι Αλέξανδρος Τσιαμπούσης (8 ψήφοι), Γιώργος Μουχτάρης (7 ψήφοι) και από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» (συνολικά 2 ψήφοι) ο Στέργιος Ηλιόπουλος (2 ψήφοι). Αξίζει να σημειωθεί ότι για 1 έδρα, λόγω του ίδιου αριθμού ψήφων, έγινε κλήρωση ανάμεσα στις παράταξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» με την έδρα στη Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ. να καταλήγει στον κ. Καλαϊτζίδη. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν και οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» (1 ψήφος) και «Προοπτική για τη Δράμα» (1 ψήφος), χωρίς να εκλέξουν εκπρόσωπο.

Ως έκτακτο εισήλθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διεξαγωγής του εργασιακού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης από το Δήμο Δράμας, με το σώμα να ψηφίζει ομόφωνα τον κανονισμό διεξαγωγής και να συγκροτεί τη σχετική αρμόδια επιτροπή. Όπως ειπώθηκε από την αρμόδια Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αναστασία Τόλιου στόχος είναι να ξεκινήσει το εργασιακό πρωτάθλημα μέσα στο 2019, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αγώνες και οι προπονήσεις των ομάδων θα γίνονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ενώ δεν θα υπάρχει κόστος για το Δήμο Δράμας.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση δύο ψηφισμάτων, ένα υπέρ της παραμονής στην εργασία συμβασιούχων Β’ Κύκλου (ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλο να ψηφίζει αρνητικά) και ένα με αφορμή πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αντικαθίσταται το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με διορισμένο (ψηφίστηκε ομόφωνα).