Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Όπως παλιά», οι οποίες διοργανώθηκαν από την ΔΕΚΠΟΤΑ ενόψει του κλεισίματος της δημοτικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαρτίου 2021, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας τιμητική εκδήλωση βράβευσης του ιδρυτή και των πρώην Προέδρων της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Η εκδήλωση διεξήχθη σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, χωρίς να λείψουν και οι αιχμές για την απόφαση κλεισίματος της επιχείρησης. Ήταν πάντως μια επιβεβλημένη κίνηση από πλευράς ΔΕΚΠΟΤΑ, έτσι ώστε να τιμηθούν όσοι διαχρονικά προσέφεραν στη λειτουργία της.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι της επιχείρησης κ.κ. Θωμάς Μαργαρίτης και Κυριάκος Χαρακίδης, καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της ΔΕΚΠΟΤΑ κ.κ. Νίκος Χαρίσκος, Τάσος Χατζηκυριακίδης και Γιώργος Ψαρράς.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ελένη Ευθυμιάδου, η οποία τοποθετήθηκε και εισαγωγικά ως τελευταία Προϊσταμένη της ΔΕΚΠΟΤΑ. Όπως ανέφερε η κ. Ευθυμιάδου, η ΔΕΚΠΟΤΑ «υπηρέτησε και υπηρετεί τις ανάγκες έκφρασης, κοινωνικοποίησης, αλλά και εξωστρέφειας που τόσο κρίσιμη είναι για τον Δήμο μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο». Μετά από μια σύντομη αναφορά στο έργο της δημοτικής επιχείρησης, η κ. Ευθυμιάδου σημείωσε πως «όλοι οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι της ΔΕΚΠΟΤΑ, ασκώντας τη δημοτική πολιτική, συνέβαλαν στην προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής προς όφελος της Δραμινής κοινωνίας». Μιλώντας με θερμά λόγια τον νυν Πρόεδρο κ. Καλλινικίδη, επεσήμανε πως δούλευε περισσότερο και από τους υπαλλήλους, «με έμφαση στην ομαδική δουλειά και με πνεύμα συνεργασίας». Τέλος, η κ. Ευθυμιάδου στάθηκε και στο προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης λέγοντας πως «όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας και εγώ προσωπικά, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας σε μια δύσκολη περίοδο, ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στα καθήκοντά μας, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε άοκνα, υλοποιώντας τις αποφάσεις των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων. Προς την κατεύθυνση της επίτευξης του σκοπού και του στόχου της επιχείρησης παρουσιάσαμε έργο που ευθύνη το σημάδι του στη Δραμινή κοινωνία».

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό έργο» από πλευράς ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο «μένει ως παρακαταθήκη στο Δήμο μας. Μένει ως παρακαταθήκη στην κοινωνία της Δράμας. Μένει ως έργο ανεξίτηλα γραμμένο στο μυαλό, στη ψυχή και στην καρδιά των Δραμινών». Αναφερόμενος στους προκατόχους του ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε πως «ο καθένας στη ΔΕΚΠΟΤΑ έβαλε το δικό του λιθαράκι, έτσι όπως αυτός πίστευε πως πρέπει να ασκήσει τη συγκεκριμένη πολιτική» και «όλοι κάτι άφησαν στη ΔΕΚΠΟΤΑ». Ο ίδιος, συνέχισε, είναι περήφανος που προήδρευσε «σε έναν οργανισμό σημαντικό για την ιστορία της Δράμας». Ακόμη, ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ευχαρίστησε το προσωπικό, το οποίο «πολλές φορές εξαιτίας των δικών μας πολιτικών ή των δικών μας αντιμαχιών έγιναν στόχος», τονίζοντας ότι «πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε ότι στάθηκαν όρθιοι». Τέλος, ο κ. Καλλινικίδης, αναφερόμενος στην ιστορία της ΔΕΚΠΟΤΑ, σημείωσε πως «αυτή την ιστορία, πρώτοι εμείς που υπηρετήσαμε αυτόν τον οργανισμό, να συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε για να μην ξεχάσουμε ποτέ το έργο, το οποίο έγινε στην ΔΕΚΠΟΤΑ».

Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος ανέφερε πως «η ΔΕΚΠΟΤΑ αποτέλεσε για όλη τη Δραμινή κοινωνία μία κυψέλη δημιουργίας και παραγωγής πολιτισμού. Υπήρξε κοινωνός και αρωγός σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις της πόλης μας και κατέκτησε μια περίοπτη θέση στις καρδιές όλων μας». Μάλιστα την χαρακτήρισε ως «έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης μας», προσθέτοντας πως «υπήρξε όραμα σπουδαίων Δραμινών και αφήνει πίσω της πλούσια παρακαταθήκη». Ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους «που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό», καθώς και όλους τους Προέδρους που «ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι και τις δικές του πινελιές».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανάγνωση επιστολών που απέστειλαν και οι 3 Βουλευτές του Νομού, κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών στους πρώην Προέδρους, ενώ κάθε ένας από τους τιμηθέντες απηύθυνε και ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μαργαρίτης, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ επί ημερών του, στάθηκε στην έκδοση του περιοδικού «Δίοδος 66100» με βοήθεια του κ. Αποστολίδη, την ίδρυση του ενυδρείου του Μυλοποτάμου και τη στήριξη στην Ονειρούπολη. Μάλιστα, ευχήθηκε «μέσω του Δήμου Δράμας η ΔΕΚΠΟΤΑ να συνεχίσει το μεγάλο έργο το οποίο μέχρι σήμερα επιτέλεσε», καθώς «η τοπική κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη την πολιτιστική ανάπτυξη».

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κυριάκος Χαρακίδης και νυν Δημοτικός Σύμβουλος ανέφερε αρχικά πως είναι οξύμωρο ο ίδιος που πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Προέδρου κ. Καλλινικίδη, εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε η μη συνέχιση λειτουργίας της. Όπως είπε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη προσωπικού, «θα την αδικούσα», τονίζοντας πως είναι «εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα από όταν ξεκίνησε».

Ο πρώην Πρόεδρος κ. Νίκος Χαρίσκος ευχαρίστησε τον τότε Δήμαρχο για την επιλογή να ηγηθεί της επιχείρησης, καθώς και την κ. Ευθυμιάδου και όλο το προσωπικό. «Θέλω να πιστεύω ότι έπεται η συνέχεια για κάτι καλύτερο» πρόσθεσε.

Ο πρώην Πρόεδρος κ. Τάσος Χατζηκυριακίδης επεσήμανε πως παρότι η επιχείρηση ήταν υποστελεχωμένη, «θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο της». Επίσης, έκανε λόγο για «τεράστιο έργο», αλλά και για επιθέσεις που δέχτηκαν οι Πρόεδροί της από πολλές πλευρές. Ο ίδιος, συνέχισε, θα περίμενε δημόσια διαβούλευση με πολίτες, φορείς και πνευματικούς ανθρώπους, πριν ληφθεί η απόφαση για το κλείσιμο. Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την εξέλιξη και σημείωσε πως δεν είναι αισιόδοξος πως «θα υπάρξει ένας οργανισμός που θα παράξει αντίστοιχο έργο».

Ο πρώην Πρόεδρος κ. Γιώργος Ψαρράς ανέφερε πως «το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι καθαρά προϊόν πολιτικού εκβιασμού», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «όταν αναλάβαμε», «η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή». Μάλιστα, συνεχάρη τους 3 Δημοτικούς Συμβούλους που καταψήφισαν την απόφαση για το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και ευχήθηκε να δικαιωθούν όσοι ψήφισαν υπέρ.

Ακολούθησε τιμητική βράβευση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, στο πρόσωπο του οποίου τιμήθηκαν όλοι οι Αντιπρόεδροι της δημοτικής επιχείρησης. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο ίδιος έχει τη μακροβιότερη πορεία στα δρώμενα της ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς για 14 χρόνια περίπου διετέλεσε είτε μέλος στο Δ.Σ. είτε Αντιπρόεδρος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας χαρακτήρισε τη ΔΕΚΠΟΤΑ ως «κυψέλη παραγωγής πολιτισμού, τουρισμού και κοινωνικής δημιουργίας και προστασίας». Αναφερόμενος εν συντομία στο έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως οι εκδόσεις της θα μείνουν «παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται», ενώ στάθηκε ακόμη στα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα «που δεν μπορούσε να υιοθετήσει ο Δήμος», στην πινακοθήκη με τους 250 πίνακες ζωγραφικής, στο ενυδρείο με τους 25.000 επισκέπτες σε μία 4ετία (2007-2010), στην Ονειρούπολη, στα επιστημονικά συνέδρια. «Η Δράμα θα αντιληφθεί την απώλεια αυτής της επιχείρησης», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος και εξέφρασε τη λύπη και την πίκρα του για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Μάλιστα απεύθυνε πρόταση προς τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ να εκδοθεί ένα βιβλίο με την ιστορία της ΔΕΚΠΟΤΑ «για να αντιληφθούν το μέγεθος παραγωγής έργου αυτής της επιχείρησης». Αναφερόμενος σε όσους αποφάσισαν το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ανέφερε πως «κάποιοι δεν κατάλαβαν τι έγινε» και πως «κάποιοι νεοεκλεγέντες δεν ξέρουν την ιστορία της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση επιστολή τους πρώην Υπουργού, πρώην Βουλευτή και πρώην Δημάρχου κ. Μαργαρίτη Τζίμα, επί θητείας του οποίου ιδρύθηκε η ΔΕΚΠΟΤΑ.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη, ο κ. Τζίμας ανέφερε τα εξής:

Κύριε πρόεδρε

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την απόφαση σας να με τιμήσετε σε αυτήν την τελευταία εκδήλωση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης κλείνει δυστυχώς μια άκρως επιτυχημένη παρουσία δεκαετιών στα Δρώμενα της Δράμας. Τολμώ να πω πως ήταν η μεγαλύτερη και μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της Δημοτικής μας Αρχής το 1996, η ίδρυση και λειτουργία της. Κατορθώσαμε να κινητοποιήσουμε μεγάλο πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό δυναμικό της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε συστηματικά την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Δράμας.

Το έργο της τεράστιο, πρωτοπόρο και καινοτόμο. Η εκδοτική δραστηριότητα μοναδική στη μεταπολεμική ιστορία της Δράμας. Η διοργάνωση των συμποσίων για την ιστορία και τον πολιτισμό έριξε φως σε άγνωστα σημεία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Εκθέσεις ζωγραφικής πανελλήνιας εμβέλειας και εκθέσεις Βαλκανίων ζωγράφων. Η Δράμα πολύ γρήγορα απέκτησε αποτυπωμένη ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία. Και όλα αυτά με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Το κοινωνικό της έργο μοναδικό και πρωτοπόρο για την εποχή της. Επιδόματα παιδιών, σπουδών, ενοικίων που τώρα έχουν θεσμοθετηθεί από το κράτος. Πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με σχήματα και καλλιτέχνες που ακόμη θυμούνται οι συμπολίτες μας. Έγινε συστηματική αξιοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων της Δράμας με εκδηλώσεις που αναδείκνυαν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα. Η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν εκείνη που έκανε έκδοση του λευκώματος για τη Δόξα Δράμας και το μοναδικό βιβλίο με κόμικς που αναφερόταν στην ιστορία της Δράμας.

Δυστυχώς ο κύκλος έκλεισε. Σέβομαι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο της. Όμως διαφωνώ κατηγορηματικά. Στην πολιτική δεν γκρεμίζουμε κάτι πετυχημένο. Μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Στην πολιτική και ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση βελτιώνουμε. Στη νέα εποχή η ΔΕΚΠΟΤΑ θα μπορούσε να είναι το νέο εργαλείο, ο νέος μηχανισμός κοινωνικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων του Δήμου.

Εύχομαι η Δήμος Δράμας να αποκτήσει σύντομα ένα συγκροτημένο μηχανισμό πολιτισμού. Σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι. Ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει δυνάμεις και όχι να διαιρεί. Η νέα ΔΕΚΠΟΤΑ ας αποτελέσει σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων όσων φλέγονται από αγάπη για τη Δράμα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της.