ΑΡΘΡΟ

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Βουλευτή Ν. Δράμας

Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές προκαλεί μια παρατεταμένη κρίση στο Κόμμα. Κρίση, η οποία επιδεινώνεται από άστοχες παρεμβάσεις στελεχών και δη ιστορικών, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αλλά και από αναποτελεσματικές αντιδράσεις της ηγεσίας. Οι «μετασεισμοί» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε να κοπάσουν, προς μεγάλη απογοήτευση των μελών και των φίλων του και προς μεγάλη ικανοποίηση, άδηλη αλλά φανερή, των πολιτικών του αντιπάλων.

Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα για να μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Η εμφατική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκάλεσε την παραίτηση Τσίπρα και την ανάδειξη στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, μετά από μια ανοιχτή, δημοκρατική και σύμφωνα με το καταστατικό του Κόμματος διαδικασία. Οι πολίτες μίλησαν και ανέδειξαν Πρόεδρο τον Σ.. Κασσελάκη με ποσοστό 56%, που συνιστά καθαρή νίκη. Ταυτόχρονα η Έφη Αχτσιόγλου κατέκτησε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 44 %, το οποίο δεν επιτρέπει στον νικητή των εκλογών να αγνοήσει την ισχυρή μειοψηφία που διαμορφώθηκε.

Η παρουσία των 150.000 εκλογέων-μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που προσέτρεξε στις κάλπες και μάλιστα σε δύο διαδοχικές εκλογές έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το «φιλί της ζωής», τον επανένταξε στο πολιτικό σκηνικό και, σε τελική ανάλυση, εξέπεμψε το μήνυμα της σύνθεσης, της συνεννόησης και της συμφωνίας ανάμεσα στους διεκδικητές της Προεδρίας.

Όμως, αντί το στελεχιακό δυναμικό του Κόμματος να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, όπως αυτές προκύπτουν από το μήνυμα της κάλπης, περιέπεσε πάλι στη γνωστή τακτική της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και «του πολέμου των θέσεων». Αφού αμφισβητήθηκε η επάρκεια του Προέδρου, επιστρατεύθηκαν δημοσιεύματα που αφορούσαν απόψεις που εξέφρασε πριν από πολλά χρόνια, έτσι ώστε να απονομιμοποιηθεί η επιλογή των μελών του Κόμματος. Απ’ την άλλη είναι σαφές ότι για τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων και την επιβολή πειθαρχικών ποινών, αρμόδια είναι τα όργανα που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Πρέπει να αναφερθεί ότι σε ένα κόμμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς η έκφραση γνώμης αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα και όχι πειθαρχικό παράπτωμα. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν προβλεφθεί στο καταστατικό λεπτομερείς και ασφαλείς διαδικασίες, ώστε το οποιοδήποτε πειθαρχικό αποτέλεσμα να έχει υποστεί την αναγκαία βάσανο και να προκύπτει από στάθμιση όλων των παραμέτρων.

Δυστυχώς η ένταση παραμένει, οι δηλώσεις στελεχών συνεχίζονται και ανατροφοδοτούν μία εντελώς άστοχη συζήτηση. Διότι από την στιγμή που ο Στ. Κασσελάκης εξελέγη από το εκλογικό σώμα, η εκλογή αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή. Και στις τυχόν αδυναμίες, παραλείψεις και λάθη του βεβαίως να ασκηθεί κριτική, έντονη, τεκμηριωμένη και, βεβαίως, εντός του Κόμματος, ώστε από τη διαδικασία αυτή να βγούμε όλοι ωφελημένοι και πρωτίστως η Κοινωνία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. δεν είναι κόμμα επαγγελματιών της πολιτικής αλλά φιλοδοξεί να είναι Κόμμα μελών, που παλεύει για να υπερασπίσει τα δίκαια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και να αλλάξει τον κόσμο.

Σήμερα, τώρα απαιτείται από όλους μας αυτοσυγκράτηση, καθαρό μυαλό και κυρίως ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Συζήτηση στην οποία οφείλουμε να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ αντί να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός της εντολής των πολιτών.

Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου οι πολίτες μάς έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Αν δεν την αδράξουμε, δεν θα υπάρξει τρίτη. Και η ευθύνη θα βαρύνει εμάς αποκλειστικά γιατί, αντίθετα με την παράδοσή μας, την Ιστορία και τις Αρχές μας, αυτήν την φορά θα γυρίσουμε την πλάτη στη λαϊκή απαίτηση. Να ξαναγίνει η Αριστερά πρωταγωνίστρια στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Το άρθρο του κ. Ξανθόπουλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023