ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 29 ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

 

 

Δημόσια επιστολή προς τον Πρόεδρο της 5μελους επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας κ. Νίκο Αλιβιζάτο, Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απευθύνουν 29 πολίτες, μετά από πρωτοβουλία του πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι Η συγκεκριμένα επιτροπή συστάθηκε πρόσφατα μετά από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης για την κατάθεση της επιστολής, «δεν διεκδικώ τον ρόλο του υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε προσπαθώ να υπερκεράσω κινήματα και θεσμούς. Από την άλλη όμως δε μπορώ να μείνω σιωπηλός, ούτε απλά θυμωμένος». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με την επιστολή, δεν θεωρεί πως «θα σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία ή η Κυβέρνηση θα πάψει να είναι αυταρχική. Αλλά κάπως πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε».

Αναλυτικά η επιστολή προς τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, την οποία υπογράφουν οι: Χρήστος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Νίκος Σαραντάκος, Αρτεμισσία Παπασεραφείμ, Ελένη Χρονοπούλου, Έλσα Χ. Βασιλειάδου, Παναγιώτης Φουρκιώτης, Νίκος Κούτσης, Ελένη Γερούκη, Δημήτρης Σαλαγκούδης, Αμαλία Πουλή, Ιωάννα Βασιλειάδου, Βασίλης Ντούτσης, Κούλα Καρνέτση, Ελένγκω Μανουσσάκη, Παυλίνα Λεμονίδου, Δήμητρα Κασσίου, Μαρία Μαυρομμάτη, Νατάσα Χαλάτση, Βασίλης Αθανασιάδης, Γιάννης Πέικος, Βάγια Χριστοπούλου, Ακύλας Τερζόγλου, Κωνσταντίνος Αβραμίδης, Αικατερίνη Βούλγαρη, Γιάννα Καραγαϊτάνη, Δέσποινα Μεταξά, Όλγα Αθανίτη, Γιάννης Χασανάκος, έχει ως εξής:

«Κύριε Αλιβιζάτο, απευθυνόμαστε σε σας ως τον κατεξοχήν αρμόδιο για θέματα αστυνομικής βίας.

Πριν λίγες μέρες με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συστήθηκε 5μελής επιτροπή υπό την προεδρία σας για την αστυνομική βία.

Αυτό σημαίνει πως έχετε πλέον ευθύνη να μιλήσετε για όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις αυθαιρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να εξετάσουμε εάν υπάρχει καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και αναιτιολόγητη βία από συγκεκριμένες ομάδες αστυνομικών.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά ανδρών των ΥΑΤ αλλά και αστυνομικών της επανασυσταθείσας ομάδας Δέλτα.

Πολίτες που ξυλοκοπούνται ανηλεώς, πολίτες που ξεγυμνώνονται από αστυνομικούς σε πάρκινγκ δίπλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, πολίτες που τους αρπάζουν έξω από το σπίτι τους ξημερώματα, κοριοί γεωεντοπισμού που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα και μηχανές πολιτών.

Αυτά είναι μερικά από όσα καταγγέλθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Έχετε λάβει γνώση; Κι αν έχετε λάβει γνώση έχετε προβεί σε κάποια κίνηση;

Βέβαια χτες (6/12/19) είχαμε την υπέρβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας και μάλιστα μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Και οι φωτογραφίες μπορεί να αποτυπώνουν μία στιγμή της αστυνομικής βίας αλλά τα βίντεο που υπάρχουν αποτυπώνουν όλη την κτηνωδία από πλευράς αστυνομικών των ΥΑΤ. Πάνοπλοι αστυνομικοί ξεγυμνώνουν πολίτη καθώς τον ξυλοφορτώνουν και τον βρίζουν χωρίς σταματημό.

Σε άλλη περίπτωση κι ενώ έχουν ρίξει κάτω έναν πολίτη τον χτυπούν με τα γκλομπ και τον κλοτσούν στο κεφάλι και το σώμα χωρίς ο ίδιος να προβάλει καμία αντίσταση. Σε άλλη περίπτωση έχουν πιάσει μια κοπέλα και την τραβολογούν βγάζοντας την μπλούζα της.

Δεν θα συνεχίσουμε με το πλήθος των παρανομιών που διέπραξαν χτες οι άνδρες των ΥΑΤ αλλά για οτιδήποτε θελήσετε μπορούμε να σας στείλουμε τα αντίστοιχα βίντεο. Αυτό βέβαια που μας τρομάζει είναι το τι μπορεί να έχει γίνει εκεί που δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές και φως.

Τούτων δοθέντων θα θέλαμε να σας απευθύνουμε μερικά ερωτήματα έχοντας υπόψη και την βαθιά γνώση της νομικής επιστήμης που διαθέτετε.

-Μπορούν οι αστυνομικοί να εξευτελίζουν τους πολίτες κατά την διαδικασία της προσαγωγής τους;

-Μπορούν οι αστυνομικοί να ξυλοφορτώνουν πολίτες που δεν προβάλουν αντίσταση κατά την προσαγωγή τους;

-Μας τιμά ως οργανωμένη πολιτεία η εικόνα ενός ξεγυμνωμένου πολίτη που σέρνεται από αστυνομικούς που του έχουν σκίσει τα ρούχα κατά την προσαγωγή του;

-Θα πρέπει να συνηθίσουμε την κτηνώδη βία των ΥΑΤ και την αλόγιστη χρήση χημικών;

-Θεωρείτε πως οι δηλώσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών για τα γεγονότα προτρέπουν σε βία και σε κάλυψη των παρανομιών κι άρα σε εκ νέου βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον πολιτών;

Κλείνοντας την επιστολή μας θα θέλαμε να τονίσουμε πως η ασυδοσία στην οποία έχει περιέλθει η συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε νέο τραγικό περιστατικό όπως συνέβη στο παρελθόν αφενός γιατί κάποιοι μέσα στην ελληνική αστυνομία νιώθουν ασύδοτοι λόγω της πολιτικής κάλυψης που έχουν κι αφετέρου γιατί παίρνουν εκδίκηση για όσα δε μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν και τώρα πια μπορούν.

Μόνο που, όπως καταλαβαίνετε, αν συμβεί κάτι τραγικό από αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα είναι μόνο θρήνος.

Έχουμε όλοι μας λοιπόν ευθύνη να σταματήσουμε αυτήν την αρνητική εξέλιξη και εσείς ακόμα περισσότερο να ελέγξετε αλλά και να συμβάλετε στον τερματισμό της».