ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΓΙΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ IN.GR

 

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα in.gr παραχώρησε ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα του Δήμου του.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Γιατί επιλέξαμε έναν ορεινό Δήμο να εκπροσωπηθεί στο in.gr μέσω του Δημάρχου του κ. Αναστάσιο Καγιάογλου; Διότι θέλουμε να αναδείξουμε έναν τόπο που το 80% περίπου των κατοίκων του είναι ηλικιωμένοι και αν αυτό δεν αλλάξει-όπως δυστυχώς και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας-οι συνέπειες της ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών θα είναι απρόβλεπτες για την χώρα μας.

Τα φώτα πέφτουν πάνω σε αυτή την απομακρυσμένη αλλά πάμπλουτη σε ομορφιές και προοπτικές περιοχή, όπου ήδη παρατηρούνται βήματα προόδου.

Από πληροφορίες που ζητήσαμε από τον Δήμο, μάθαμε πως ο Δήμος Παρανεστίου διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό σε φυσικό πλούτο με δάση που έχουν να κάνουν με τις νοτιότερες απολήξεις ειδών που βρίσκονται στην βόρεια Ευρώπη αλλά και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μοναδικό από πλευράς ειδών είναι το οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους που απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα όπως και το δάσος του Φρακτού.

Στην περιοχή βρίσκονται και τα φράγματα του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης έργα τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια και προμηθεύουν με ρεύμα την ΔΕΗ. Οι λιγοστοί κάτοικοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ακόμη οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και την μελισσοκομία. Ένας άλλος τομέας που χαρακτηρίζει τον Δήμο είναι η οινοποιεία.

Ονομαστοί παραγωγοί όπως ο Κώστας Λαζαρίδης, Μανωλεσάκης, Οινογέννεσης και Αποστακτήριο Αδριανής είναι μερικοί από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίσης στο Δήμο βρίσκεται και εργοστάσιο ξηρών καρπών και αμυγδάλου του κ. Χατζηγεωργίου. Στο Δήμο Παρανεστίου υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, αρκετές ταβέρνες και αρκετά καταστήματα. Είναι κατά κοινή ομολογία ένας τόπος όπου οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Εδώ θα βρείτε και τον Φορέα Διαχείρισης Ορεινής Ροδόπης και το μοναδικό μουσείο Φυσικής ιστορίας στο Παρανέστι και το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης. Επίσης στα όρια του Δήμου Παρανεστίου βρίσκονται και το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. δηλ. Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών προς απέλαση. Στο Παρανέστι και σύντομα θα λειτουργήσουν και οι φυλακές Νικηφόρου. Δυστυχώς στο Δήμο λειτουργεί ένα κατάστημα ταχυδρομείου και δεν λειτουργεί καμία τράπεζα ή ΑΤΜ.

Δήμαρχε τι χρειάζεται ένας Δήμος σαν τον δικό σας προκειμένου να αναπτυχθεί και να προσελκύσει νέους ανθρώπους; Ποια η δική σας έκκληση προς την κεντρική πολιτική εξουσία;

Σύνθημά μας κατά την προεκλογική περίοδο ήταν και είναι το «ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ» μια φράση όπου περικλείονται όλες οι παράμετροι που έχουμε εμείς ως στόχο. Ζητάμε την αγαστή συνεργασία της κεντρικής εξουσίας κάτι που αρχίζει να διαφαίνεται κάτι που αποτυπώνεται στην πληθώρα μελετών και έργων που έχουμε στο πρόγραμμά μας και αρχίζουν να υλοποιούνται.

Οι νέοι άνθρωποι για να επιστρέψουν στον τόπο τους θα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχουν εργασία και στην συνέχεια οι υπηρεσίες και οι παροχές στην περιοχή μας να είναι εφάμιλλες με αυτές που παρέχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι πρωτεύων στόχος μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Θεωρείτε πως αν είχατε περισσότερους πόρους στη διάθεσή σας θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μην αισθάνεστε τόσο απομονωμένοι;

Είναι φυσικό ότι εάν έχουμε στην διάθεση μας πόρους που θα μας πρόσφεραν περισσότερες λύσεις θα είναι και οι προοπτικές του τόπου μας καλύτερες και θα δημιουργήσουν το πλαίσιο για την ανάπτυξη που όλοι μας θέλουμε.

Η «απομόνωση» που είχε ο Δήμος μας είναι πλέον κάτι που θεωρούμε ότι ανήκει στο παρελθόν μιας και είμαστε στην θέση να διαχειριζόμαστε μεγάλο όγκο προτάσεων και έργων στην περιοχή μας και να είμαστε ισάξιοι διαχειριστές. Αυτό που θέλουμε είναι η ανάπτυξη των δομών του Δήμου μας με στελέχωση προσωπικού που θα είναι ικανό να διαχειρίζεται την «ανάπτυξη» που θα έρθει γιατί το θέλουμε.

Έχετε τα κατάλληλα μέσα πρωτοβάθμιας υγείας για να καλύψετε τις ανάγκες;

Στο Δήμο μας έχουμε ένα Κέντρο Υγείας που καλύπτει εκτός από τις ανάγκες των κατοίκων μας και τις ανάγκες του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. κάτι που κάνει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πολύ σημαντικό το έργο αυτό. Φυσικά και χρειάζεται επιπλέον στελέχωση και με γιατρούς και με ειδικό προσωπικό. Τα κατά τόπους ιατρεία βέβαια καλύπτουν τις ανάγκες μας εν μέρη και γι’ αυτό προχωράμε στην δημιουργία δομής τηλε-ιατρικής και κινητής μονάδας μιας και ο πληθυσμός στο Δήμο Παρανεστίου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του γερασμένο.

Παρότι έχετε να επιδείξετε σπουδαίες ομορφιές σαν τόπος και ντόπια προϊόντα ποιότητας για ποιους λόγους έως σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης είναι πραγματικά τεράστιες για το Δήμο Παρανεστίου. Έχουμε αρχίσει και αναπτύσσουμε δράσεις που προσελκύουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο (εξαιρουμένων βεβαίως των ημερών αυτών, λόγω κορωνοϊού). Έχουμε πραγματικά μια μοναδική στον κόσμο περιοχή. Στα όρια μας βρίσκεται το Παρθένο Δάσος του Φρακτού. Σήμερα εκτός από τους επισκέπτες έχουμε και τον ετήσιο Υπερμαραθώνιο βουνού που λαμβάνει χώρα κάθε Οκτώβριο και το Wine Trial, μαραθώνιο που γίνεται στα πλαίσια της Δραμοινονγνωσίας κάθε Μάιο. Επίσης έχουμε το μοναδικό στην Ελλάδα αστρονομικό και φυσικό παρατηρητήριο του «Πήγασου» στο Νικηφόρο. Έχουμε στην παλέτα μας μια πολύ μεγάλη γκάμα τουριστικών θεμάτων και οι προτάσεις μας για τον επισκέπτη είναι πάρα πολλές.

Είμαστε εξωστρεφείς και ανάδειξη του τόπου μας, με τα μέσα που διαθέτουμε, είναι πολλαπλή και στοχευόμενη μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, με συμμετοχή σε εκθέσεις όπου είναι αυτό δυνατό και φυσικά προσέλκυση επενδυτών όπως είναι η ανάπτυξη του θερμαλικού τουρισμού.

Τα δάση μας, οι καταρράκτες μας, ο Νέστος μας, η οροσειρά της Ροδόπης, τα φράγματα μας, τα βουνά μας, οι αμπελώνες μας, τα χωριά μας, οι εκκλησίες μας, οι άνθρωποί μας είναι με μια φράση ο Δήμος μας, ο Δήμος Παρανεστίου. Με στρατηγικό σχεδιασμό και κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να φέρουμε στο τόπο μας πραγματική ανάπτυξη και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.