Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου η διαγράμμιση των δρόμων είναι μία περιττή πολυτέλεια, εικόνες όπως αυτές που μας έρχονται από την Αυστραλία προκαλούν μεγάλη εντύπωση.

Η διαγράμμιση των δρόμων είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, την οποία στην χώρα μας -όπως και πολλά άλλα πράγματα- την παίρνουμε μάλλον ελαφρά. Πρόκειται για έναν σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά την νυχτερινή οδήγηση, και πραγματικό σύμμαχο του οδηγού για να κινείται με σιγουριά και λιγότερο άγχος.

Και για εμάς η ύπαρξη και μόνο της διαγράμμισης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, στην Αυστραλία φαίνεται ότι ψάχνουν το θέμα σε βάθος. Και προσπαθούν να βρουν νέες λύσεις και ιδέες ώστε να κάνουν την διαγράμμιση ακόμα πιο ξεκάθαρη αλλά και να μην χάνει την λάμψη της σε βάθος χρόνου.

Στη νέα αυτή πρακτική που ακολουθούν θέλουν να βάψουν τους δρόμους με φωσφωριζέ διαγράμμιση, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα ρολόγια. Η βαφή θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους δρόμους της Πολιτείας Victoria στην Αυστραλία, όντας μέρος ενός γενικότερου προγράμματος οδικής ασφάλειας από τους αρμόδιους οργανισμούς της Πολιτείας.

Οι οδικές σημάνσεις που λάμπουν στο σκοτάδι είναι μία από τις τρεις μεθόδους που μελετά η συγκεκριμένη Πολιτεία σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, το οποίο θα κοστίσει γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία Tarmac Linemarkings είναι αυτή που έχει αναλάβει την εφαρμογή αυτής της νέας βαφής. Το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος αφορά την εφαρμογή περισσότερο ανακλαστικών επιφανειών στις οδικές σημάνσεις με ένα νέο υλικό επικάλυψής τους.

Τέλος, το τρίτο μέτρο χρησιμοποιεί επίστρωση LED σε ελεγχόμενες διαβάσεις πεζών. Τα LED ακολουθούν τα χρώματα του φαναριού για να προειδοποιούν τους πεζούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές, έχουν τα μάτια τους χαμηλά κοιτάζοντας την οθόνη του τηλεφώνου.

Πάντως, όσο χρήσιμο και εντυπωσιακό και αν μοιάζει αυτό το νέο χρώμα για τις διαγραμμίσεις, δεν λείπουν τα παράπονα από τοπικούς παράγοντες, που λένε ότι θα ξεβάφει και θα χρειάζεται τακτική ανανέωση. Άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα, ραδιενεργά υλικά.

Δεν λείπουν και αυτοί που το θεωρούν μάλλον επικίνδυνο, καθώς πιστεύουν ότι αρκετοί οδηγοί θα μπαίνουν στον πειρασμό να σβήσουν τους προβολείς τους για να δουν αν μπορούν να οδηγήσουν χωρίς φώτα στο σκοτάδι, και αν οι γραμμές λάμπουν μέσα στη νύχτα! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Πηγή: newsauto.gr