ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

 

 

  • «Είμαι εξοργισμένος με αυτή τη στάση, που παραπλανούν τους γονείς άδικα. Ενώ έχουν την ενημέρωση, δημιουργούν ένα θέμα στη Δράμα, μια μικρή πόλη, με ένα Ωδείο που έχει 700 μαθητές, που επιτελεί τεράστιο έργο όλα αυτά τα χρόνια»

 

Για το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο και στη στάση της παράταξης «πόλη+ζωή» παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της παράταξης «πόλη+ζωή», η οποία ζητούσε από την Δημοτική Αρχή να επιστρέψει στους γονείς των μαθητών του Ωδείου τα χρήματα της αύξησης των διδάκτρων, η οποία ισχύει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, κάνοντας λόγο για «παράνομη απόφαση» και «παράνομη αύξηση των διδάκτρων». Για το συγκεκριμένο θέμα εκδόθηκε πρόσφατα απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, έπειτα από προσφυγή μέλους της παράταξης «πόλη+ζωή» στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ο κ. Δεμερτζής, στις δηλώσεις του, ήταν ξεκάθαρος ότι η απόφαση για αύξηση των διδάκτρων δεν ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και είναι εν ισχύ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η μόνη αναφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετίζεται με το χρόνο λήψης της απόφασης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και όχι με την ουσία της υπόθεσης. Όπως είναι γνωστό, κατά την προεκλογική περίοδο, ένα μήνα πριν τις εκλογές, και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, Δημοτικά και Διοικητικά Συμβούλια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να λάβουν αποφάσεις μόνο για κατεπείγοντα ή υπηρεσιακού τύπου θέματα. Επίσης, ο κ. Δεμερτζής ξεκαθάρισε ότι εφόσον δεν υπήρξε προσφυγή κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού στον προβλεπόμενο χρόνο των δύο μηνών, τότε η απόφαση δεν μπορεί να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη. Πάντως, κατά της απόφασης αύξησης των διδάκτρων, ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τότε το θέμα θα εξεταστεί σε άλλη βάση.

Ειδικότερα, ο κ. Δεμερτζής στις δηλώσεις του ανέφερε αρχικά: «Το θέμα ανέκυψε από την μη αξιοπρεπή στάση της παράταξης “πόλη+ζωή”, με κάποιους ανθρώπους που θέλουν να ερμηνεύουν κάποια πράγματα, χωρίς να εμβαθύνουν, χωρίς να έχουν μια νομική συμβουλή επιπλέον και μόνο σκοπό έχουν να τρομοκρατούν τους πολίτες, να τους πανικοβάλλουν και να δημιουργούν πρόβλημα στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Η απόφαση των διδάκτρων πάρθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με Πρόεδρο τον κ. Καραμπατζάκη, στα τέλη Ιουλίου, με σκοπό να ενημερωθούν εγκαίρως οι γονείς. Για τον Πολιτιστικό Οργανισμό ήταν κατεπείγουσα και πολύ σοβαρή η απόφαση αύξησης των διδάκτρων, η οποία έπρεπε να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε, διότι ο Οργανισμός θα είχε πρόβλημα ουσιαστικό. Πάρθηκε εγκαίρως για να ενημερώσουμε τους γονείς και τίποτε άλλο. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν προβλεπόταν να πάει εκείνο το διάστημα. Αν προβλεπόταν, θα πήγαινε. Θα μπορούσαμε να ξαναπάρουμε την ίδια απόφαση μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά επικοινωνήσαμε με την Αποκεντρωμένη και ενημερωθήκαμε ότι δεν προβλέπεται, δεν είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάει και για αυτό δεν την ζητάνε. “Αν μας την υποβάλλετε, θα την ελέγξουμε”. Αυτή ήταν η κουβέντα τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Δεμερτζής επεσήμανε πως η προσφυγή από μέλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κατά της απόφασης και κατά αρνητικής νεότερης απόφασης του Δ.Σ. για ακύρωση της αύξησης των διδάκτρων ακυρώθηκε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από την απάντηση της Αποκεντρωμένης. Επίσης η Αποκεντρωμένη πολύ σωστά αναλύει, γιατί αυτό την ενδιαφέρει, η νομιμότητα, σε περίπτωση που καλούνταν να την εξετάσει την απόφαση. Η νομιμότητα ως προς τον χρόνο και όχι ως προς την ουσία της απόφασης». Όπως είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού θέλει να ενημερώσει όλους τους γονείς και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι «ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είναι εδώ για να ελέγχει αν θα κάνει αυξήσεις ή μειώσεις το Ωδείο. Δεν είναι καν δικό της θέμα» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι εξοργισμένος με αυτή τη στάση, που παραπλανούν τους γονείς άδικα. Ενώ έχουν την ενημέρωση, δημιουργούν ένα θέμα στη Δράμα, μια μικρή πόλη, με ένα Ωδείο που έχει 700 μαθητές, που επιτελεί τεράστιο έργο όλα αυτά τα χρόνια. Δημιουργούν και βρίσκουν τέτοιες προφάσεις και ερμηνεύουν κατά το δοκούν την απόφαση της Αποκεντρωμένης που σε ένα σημείο μπορεί να μην είναι 100% διευκρινιστική για τον απλό κοινό νου ενός ανθρώπου, που δεν έχει νομικές γνώσεις. Αλλά ένας νομικός έτσι και την διαβάσει, θα καταλάβει ότι ναι, ως προς το χρόνο της υποβολής της από τη λήψη της απόφασης, δεν θεωρείται νόμιμη, λόγω του εκλογικού διαστήματος. Μιλάνε μόνο για το χρόνο. Ως προς την ουσία η Αποκεντρωμένη δεν έχει να μας πει κάτι, αν πρέπει δηλαδή να ανεβάσουμε. Αυτό δηλαδή που χρησιμοποιούνε και παραπλανούνε τον κόσμο. Έχει να μας πει μόνο για το χρόνο της λήψης, αλλά από τη στιγμή –το αναλύει και το λέει πέντε έξι φορές- που παρέλθουν όλα τα χρονικά διαστήματα στα οποία έχει δικαίωμα να προσφύγει και να προσβάλλει αυτή την απόφαση, ούτε καν και η Αποκεντρωμένη, μετά από την παρέλευση του διμήνου, έχει δικαίωμα να μπορέσει να ακυρώσει την απόφαση».

Ο κ. Δεμερτζής ακόμη επεσήμανε: «Εγώ είμαι πολιτικός αυτή τη στιγμή, αν θεωρούμαι, σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτη μοίρα είμαι στρατιωτικός και έχω μάθει στη ζωή μου να λειτουργώ κατά αυτό τον τρόπο. Σύννομα και για το συμφέρον της χώρας, της πατρίδας και της πόλης μου. Και ειδικότερα αν μιλήσουμε για εδώ, μιλάμε για τους γονείς». Παράλληλα άσκησε κριτική στην παράταξη «πόλη+ζωή» για όσα έγιναν επί ημερών διοίκησής της στο Δημοτικό Ωδείο, κάνοντας αναφορά για μικρό αριθμό μαθητών, ο οποίος αυξήθηκε στη συνέχεια, και για χρέη και αποφάσεις πληρωμής που αφορούν την περίοδο εκείνη. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί» υπογράμμισε ο κ. Δεμερτζής, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα πρέπει πάρα πολύ να προσέχουμε όταν θίγουμε έναν Οργανισμό».