ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019. Λόγω της εορταστικής περιόδου φυσικά υπήρξαν και οι σχετικές ευχές από κάθε Δημοτικό Σύμβουλο που λάμβανε το λόγο. Πάντως, παρά το κλίμα των ημερών δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, τόσο για θέματα διαδικασίας (π.χ. για το πώς πρέπει να διεξάγεται η προημερησίας διάταξης συζήτηση και πόσος χρόνος αναλογεί σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο) όσο και πιο ουσιαστικά θέματα, με τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη να σχολιάζει «μ’ αρέσει το εορταστικό κλίμα που έχουμε».

Το βασικότερο θέμα της συνεδρίασης ήταν η «έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Δράμας έτους 2020». Πρόκειται για απαραίτητο θέμα για να ψηφιστεί στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του Δήμου για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν πάντως, το πιθανότερο είναι ο προϋπολογισμός να εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη νέα χρονιά, καθώς ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι περιορισμένος.

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ο εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Καψημάλης, ανέφερε πως είναι γνωστή η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και οι περιορισμένες ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας πως έγινε προσπάθεια αναζήτησης κάθε διαθέσιμης πηγής. Όπως είπε, το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος είναι ύψους περίπου 11,7 εκ. ευρώ, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ – Φιλόδημος) και τα άλλα μισά από πιστώσεις και ΣΑΤΑ. Επίσης, ο κ. Καψημάλης στάθηκε στις προτάσεις των Κοινοτήτων που πάρθηκαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως σχεδόν όλες ήταν ομόφωνες και μόνο 2-3 είχαν κάποιες μικρές παρατηρήσεις. Από το συνολικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος περίπου το 50% θα διατεθεί για έργα στην Κοινότητα Δράμας και το υπόλοιπο 50% για τις υπόλοιπες Κοινότητες.

Για το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα υπήρξαν έντονες διαφωνίες από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες άσκησαν έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή. Ειδικότερα, υπήρξαν αναφορές ότι για πολλά χρόνια δεν καταναλώνονται τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ κι έτσι συσσωρεύονται χρήματα από προηγούμενες χρονιές. Επίσης, ασκήθηκε κριτική και για την έλλειψη ποσών για μελέτες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες. Όπως, ακόμη, ειπώθηκε, το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει όραμα και δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία και ιεράρχηση των αναγκών.

Τελικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Πριν τη ψηφοφορία ο Πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης ενημέρωσε το σώμα όσον αφορά τη νομοθεσία. Όπως αναφέρθηκε, για το Τεχνικό Πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση, με εισήγηση από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όμως δεν μπορεί να υπάρξει αρνητική ψήφος όπως εισάγεται το Τεχνικό Πρόγραμμα από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Στη ψηφοφορία, «ναι» ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής. Η παράταξη «πόλη+ζωή» επί της διαδικασίας πρότεινε την αναβολή λήψης απόφασης, επειδή η εισήγηση έχει λάθη, ζήτησε να διορθωθεί και να επανέλθει προς ψήφιση διορθωμένη. Η παράταξη «Project Δράμα 2020» αρνήθηκε να ψηφίσει, με τον επικεφαλής της κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση να επισημαίνει πως θα επιθυμούσαν να ψηφίσουν «όχι». Οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα» ψήφισαν «όχι».