«Η κυβέρνηση είναι συνέχεια της περασμένης και πρέπει με πολύ προσοχή να απευθύνεται στον κόσμο προκειμένου να δικαιολογήσει τι έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τι έκανε για το ΕΣΥ όταν περάσαμε την πανδημία και ξέρουμε ότι η ύπαρξη ενός επαρκώς στελεχωμένου και καλά χρηματοδοτημένου ΕΣΥ αποτελεί άμυνα για την κοινωνία. Έχουμε 6.500 λιγότερες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών από την αρχή της πανδημίας», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΚΟΝΤΡΑ.

Όπως είπε, μετά τα συνεχή περιστατικά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρο, η Κυβέρνηση για να αντιστρέψει επικοινωνιακά το κλίμα, επέλεξε να προχωρήσει σε αποσπάσεις από την Πυροσβεστική και τον στρατό. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ όμως είπαν ότι όλο το πλήρωμα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. «Με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα το καλοκαίρι μπορούμε να έχουμε τόσες αποσπάσεις πυροσβεστών για να κάνουν δουλειά των οδηγών ασθενοφόρων;» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι στο Κ. Νευροκόπι της Δράμας υπάρχει ένα ασθενοφόρο με ένα και μόνο οδηγό.

«Ο πυρήνας της λογικής της Κυβέρνησης δεν είναι να ενισχύσει το ΕΣΥ αλλά να προσχωρήσει σε εμβαλωματικές λύσεις για να μην βλάψει το αφήγημά της. Η Κυβέρνηση έδωσε δείγμα γραφής ένα μήνα πριν τις εκλογές όταν δυναμίτισε τον πυρήνα του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του γιατρού, επιτρέποντας παράλληλη απασχόληση και φέρνοντας εξωτερικούς γιατρούς στο ΕΣΥ. Αυτό δείχνει την πραγματική της στόχευση. Για να μην πω για τον τραγέλαφο να εφημερεύουν γιατροί του τομέα και όχι συγκεκριμένων ειδικοτήτων», υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Είναι μεγάλο διακύβευμα για την κοινωνία τι ΕΣΥ θέλουμε και ποιος μπορεί να το φτιάξει. Το ζήτημα του ΕΣΥ είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κράτησε το ΕΣΥ όρθιο εν μέσω μνημονίων, έδωσε πρόσβαση σε 2.500.000 ανασφάλιστους, κατήργησε το 5ευρω, ανέταξε το ΕΣΥ και με αυτό καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις, δεν φτάσουμε τον Μ.Ο. της Ε.Ε. των δαπανών για την υγεία, δηλ. στο 7,5% του προϋπολογισμού και δεν στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, τα άλλα είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις».