ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΣΤ. ΚΑΛΠΑΚΗ

 

 

  • «Οι επόμενες εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που θα γίνουν με απλή αναλογική, μπορούν και πρέπει να δώσουν μια Κυβέρνηση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία στον κορμό αυτής της διακυβέρνησης»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε εκδήλωση το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με θέμα «Η ανάγκη μιας προοδευτικής Κυβέρνησης» και ομιλητές τους κ.κ. Νίκο Παππά, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχη Οικονομίας και πρώην Υπουργό, και Στ. Καλπάκη, Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και μέλους της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Η Ν.Δ. έχει “τρακάρει” πάνω στα τερατώδη ψέματα που είπε προεκλογικά»

 

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νίκος Παππάς, «η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σημάνει οπισθοδρόμηση σε μια σειρά από τομείς. Στην κοινωνική προστασία, στη λειτουργία της αγοράς και στα εισοδήματα των πολιτών, οπισθοδρόμηση και στα εθνικά θέματα. Η ανάγκη για μια προοδευτική διακυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο φανερή στον κόσμο που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Για αυτό εργαζόμαστε, για αυτό και τολμούμε να κάνουμε το συνέδριό μας, ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, ούτως ώστε να αντιστοιχήσουμε την πολιτική μας ακτινοβολία στην οργανωμένη μας βάση». Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς ανέφερε πως «έχει ήδη δώσει τα πρώτα αποτελέσματα και με την προσπάθεια και τη συλλογική δουλειά όλων μας, μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερα».

Στην ομιλία του ο Βουλευτής και Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η μεγάλη εικόνα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα είναι το γεγονός πως «η Ν.Δ. έχει “τρακάρει” πάνω στα τερατώδη ψέματα που είπε προεκλογικά». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση που αντιμετώπιζαν πέρσι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις του κόμματος, σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν φέτος. «Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν ήταν προδοτική, αλλά εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας» σημείωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι ιστορική μας υποχρέωση τώρα που τα πάθη έχουν καταλαγιάσει, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που είχαμε απέναντί μας και να τους πείσουμε».

Ο πρώην Υπουργός έκανε ακόμη αναφορές στα εθνικά θέματα και στην κατάσταση της οικονομίας, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία, όπως τόνισε, «έχει διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών». Όπως είπε, «άλλοι πολιτικοί χώροι αντιμετωπίζουν τα όρια της πολιτικής τους επιρροής», όμως «ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μεγάλα αποθέματα της διεύρυνσής του». Μιλώντας για την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως «θα είμαστε εμείς που θα παίξουμε κεντρικό ρόλο για να σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση», προσθέτοντας πως επειδή η διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «θα απογοητεύσει πάρα πολύ κόσμο», το αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση «θα γίνεται όλο και πιο έντονο». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ως ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε και την ιστορική πείρα και την πείρα της διακυβέρνησης και την πολιτική ετοιμότητα».

 

«Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα για την Ελλάδα του αύριο»

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Στέργιος Καλπάκης επεσήμανε πως μπορεί ο τίτλος της εκδήλωσης στη Δράμα για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης «να φαίνεται προβοκατόρικος, γιατί μόλις 7 μήνες συμπληρώθηκαν από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από μόνο του με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του μπόνους και τίθεται κάθε φορά που στελέχη της Ν.Δ. διακινούν σενάρια για πρόωρες διπλές εκλογές, ώστε να κάψουν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση την απλή αναλογική και να γίνουν δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, ώστε να παρατείνει η Ν.Δ. τη διακυβέρνησή της». «Η δική μας πρόταση είναι ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που θα γίνουν με απλή αναλογική, μπορούν και πρέπει να δώσουν μια Κυβέρνηση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία στον κορμό αυτής της διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε πως η εκδήλωση στη Δράμα πραγματοποιήθηκε και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία «έχει ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας σε ένα μαζικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Η καμπάνια αυτή γίνεται σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε όλους τους Νομούς. Στόχος μας είναι να γίνουν αποδέκτες αυτού του μηνύματος όσο το δυνατόν περισσότεροι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνουν ως επιθυμία των πολιτών της αριστερή διακυβέρνηση, ο κ. Καλπάκης επεσήμανε: «Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή, όπως λέμε. Και πολλές φορές η ιστορία μάς έχει δείξει ότι το πρώτο διάστημα μετά τις εκλογές υπάρχει ανοχή του κόσμου στη νέα Κυβέρνηση, υπάρχει πίστωση χρόνου. Με το ενδεχόμενο όμως μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης και με δεδομένο ότι οι πολιτικές της Ν.Δ. αυτούς τους 7 μήνες διαψεύδουν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά με τη δική μας ευθύνη να παρουσιάσουμε μια σύγχρονη πρόταση προοδευτική διακυβέρνησης, ένα σύγχρονο πρόγραμμα για την Ελλάδα του αύριο μετά τα Μνημόνια, στους Έλληνες πολίτες, προφανώς και έχει βάση».

Τέλος, ο κ. Καλπάκης απάντησε και στο ερώτημα σε ποιους πολιτικούς χώρους απευθύνεται το κάλεσμα για συγκρότηση διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας: «Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που τοποθετούνται από το Κέντρο προς τα Αριστερά. Προφανώς είναι και το Κίνημα Αλλαγής, είναι και το ΜέΡΑ 25, είναι και το Κ.Κ.Ε. Κι όταν θα τεθεί αυτό το ζήτημα θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι συγκεκριμένα. Κι οι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες έχουν κρίση και θα μας κρίνουν όλους από τη στάση μας σε αυτή την κατάσταση, εάν και εφόσον έρθει».

Στην ομιλία του ο κ. Καλπάκης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., επισημαίνοντας πως «αυτούς τους 7 μήνες διαψεύδονται οι προσδοκίες σχεδόν σε όλους τους τομείς». Αναφερόμενος σε τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, το Προσφυγικό, τα εργασιακά, η Παιδεία, αλλά και στις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, το μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας υπογράμμισε: «Όλη αυτή η κατάσταση κάνει αναγκαία μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Ο κ. Καλπάκης μίλησε και για την καμπάνια για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, κάνοντας αναφορά σε όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα (διακήρυξη, εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, πλατφόρμα iSYRIZA, συγκρότηση οργάνων για την ανασυγκρότηση), σημειώνοντας πως «χρειάζονται περισσότερα για να μαζικοποιηθεί η διαδικασία». Όπως είπε, «η διαδικασία μετασχηματισμού πρέπει να είναι πρωτίστως διαδικασία δημοκρατικής εμβάθυνσης», ενώ στάθηκε και στα βασικά κείμενα που θα προκύψουν από το συνέδριο (πρόγραμμα, αποτίμηση κυβερνητικής εμπειρίας και καταστατικό), λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα για την Ελλάδα του αύριο».

Έπειτα από τις ομιλίες των κ.κ. Καλπάκη και Παππά, ακολούθησαν τοποθετήσεις από το κοινό και διάλογος με τους ομιλητές. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε ο χορός – κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δράμας στο «Νησάκι».