ΑΡΘΡΟ

Του Σάκη Πετρόπουλου

 

 

Η παρέμβαση της Πολιτείας στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι δεδομένη από τη σύσταση το 1979 της ΕΠΑΕ έως και την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας του Υφυπουργού κ. Βασιλειάδη, η οποία τελεί σε αναμονή.

Ο ποδοσφαιρικός κωδικός της αναδιάρθρωσης (14-12-14) αποτυπώνει τον αριθμό των ομάδων που θα απαρτίζουν τις 3 πρώτες «επαγγελματικές» κατηγορίες. Όπως προβλέπεται, από τη φετινή Super League, στην οποία απομένει 1 αγωνιστική, θα υπάρξει υποβιβασμός 3 ομάδων και θα ακολουθήσει τέλεση αγώνα μπαράζ – κατάταξης ανάμεσα στον 13ο της Super League και τον 2ο της φετινής Football League, για να έχουμε τον αριθμό των 14 ομάδων στη νέα κορυφαία κατηγορία, την Super League 1.

Η (επικείμενη) αναδιάρθρωση προχωρά στη σύσταση και συγκρότηση μιας νέας χρηματοδοτούμενης κατηγορίας, της Super League 2, που θα απαρτίζεται συνολικά από 12 ομάδες, οι οποίες είναι οι 3 υποβιβαζόμενες από τη φετινή μεγάλη Λίγκα, ο χαμένος του μπαράζ ανάμεσα στον 13ο της Super League και τον 2ο της Football League και οι ομάδες έως τη θέση 10 της τελικής κατάταξης της φετινής Football League, όπου εντάσσεται και η ΠΑΕ Δόξα, μετά τη νίκη μέσα στα Χανιά (είναι ήδη 7η με 45 βαθμούς), ενώ απομένει το φινάλε με τον Εργοτέλης στις 5 Μαΐου 2019 στο γήπεδο της Δόξας.

Προχωράμε μετά την αποκωδικοποίηση του 14 και του 12 και πάμε στην τρίτη τη τάξη κατηγορία, με την ονομασία Football League, όπου θα έχουμε 14 ομάδες, που θα είναι οι 8 πρωταθλήτριες ομάδες της φετινής Γ’ Εθνικής των 8 ομίλων, οι 4 ομάδες που θα ανέβουν από τα μπαράζ των δευτεροπρωταθλητριών και οι 11ος και 12ος της φετινής Football League.

Για την Γ’ Εθνική που θα είναι στην κατάταξη τέταρτη κατηγορία, θα συγκροτείται από 106 ομάδες, όπου εκεί θα ενταχθεί ο πρωταθλητής Δράμας, η ομάδα του Πανδραμαϊκού και αναζητά την παραμονή και το Καλαμπάκι.

Πάμε στην οικονομική πλευρά των κατηγοριών, όπου έχουμε και την παρέμβαση – ανταποδοτική, μέσω ΕΡΤ, του κράτους.

Το καλοκαίρι του 2018 στα αρμόδιο όργανα (ΕΠΟ – Super League – Football League) πέρασε στις προκηρύξεις η αναδιάρθρωση, οπότε δεν υπάρχει καμία «έκπληξη» και ταυτόχρονα οι 7 «άστεγες» τηλεοπτικά ΠΑΕ εντάχθηκαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης με πολύ ικανοποιητικά τηλεοπτικά συμβόλαια.

Ήδη στην ΕΡΤ, μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», έχει προβλεφθεί κονδύλι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για τηλεοπτική στέγη της νέας κατηγορίας που δημιούργησε η αναδιάρθρωση, της Super League 2, με αναλογούντα τηλεοπτικό συμβόλαιο κοντά στις 800.000 ευρώ για κάθε ΠΑΕ, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η ΠΑΕ Δόξα.

Η μαθηματική ένταξης της Δόξας στη νέα επιχορηγούμενη κατηγορία Super League 2 έσωσε στον ιδιοκτήτη της κ. Γιάννη Μπύρο το «έναυσμα» να δηλώσει ότι μετά από τριετή παρουσία του, όπου στήριξε με ικανά ποσά την ομάδα πρώτα ως χορηγός στην Ερασιτεχνική και μετά ως Μεγαλομέτοχος στην επαγγελματική της μορφή ως ΠΑΕ.

Η φράση περί πώλησης σε ικανή επενδυτική πρόταση, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του Μεγαλομετόχου να κρίνει και να αποφασίσει σύνταξη πωλητηρίου των μετοχών ιδιοκτησίας του σε ανάλογη ενδεχόμενη πρόταση. Η φράση περί «παραχώρησης» είναι μια ενδιάμεση κατάσταση αφού ουσιαστικός ΚΥΡΙΟΣ των μετοχών είναι ο ίδιος ο Μεγαλομέτοχος.

Ένα είναι σίγουρο, ότι το ιδιοκτησιακό – διοικητικό και η όποια αβεβαιότητα αποτελεί «χειρόφρενο» στο αγωνιστικό κομμάτι, όπου οι προπονητής κ. Σπανός χαρακτήρισε «έγκλημα» να μην χαρεί ο κ. Μπύρος μια ομάδα στη νέα κατηγορία, μετά από τα «ανάποδα έργα» που βίωσε έως τώρα.

Ο κ. Βασιλειάδης νομοθετεί και ο κ. Μπύρος αποφασίζει…

Καλή Ανάσταση!