Για ποιο λόγο επιλέχθηκε από το περιοδικό της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων

Tα τελευταία χρόνια, η Aλόννησος αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους αναζητούν στις διακοπές τους κάτι πέρα από βουτιές σε πολυσύχναστες παραλίες ξέφρενη διασκέδαση.

Σύμφωνα με το έγκυρο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ABTA Magazine,  η Αλόννησος κατακτά τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε συνολικά επτά κορυφαίους προορισμούς του κόσμου που διακρίνονται σε επίπεδο οικολογικού τουρισμού.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του περιοδικού τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση τους να συμπεριλάβουν το νησί των Σποράδων στη λίστα τους.

Ο ένας είναι η λειτουργία του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Μεσογείου στην περιοχή της Αλοννήσου. Επιπρόσθετα, τόσο το πρόσφατο άνοιγμα του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας, όσο και η απόφαση του δήμου να καταργήσει πρώτος, το 2015, τις πλαστικές σακούλες στο νησί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή.

«Η σπουδαία αυτή διάκριση δεν ωφελεί μόνο την Αλόννησο αλλά και όλη την Ελλάδα. Προκειμένου, όμως, η διεθνής αναγνωρισιμότητα να μετατραπεί σε πραγματική ζήτηση και να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα, χρειάζονται ουσιώδη αναπτυξιακά κίνητρα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος κατέθεσε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα το ναυάγιο της Περιστέρας, που αποτελεί πλέον σύμβολο του εθνικού καταδυτικού τουρισμού μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Η λίστα «φιλοξενεί» ακόμη έξι προορισμούς από Αμερική, Ευρώπη, Αφρική και Ωκεανία. Την κορυφή καταλαμβάνει η Κόστα Ρίκα με το εθνικό πάρκο και το προστατευόμενο «δάσος σύννεφου», στη δεύτερη θέση είναι η Αλόννησος και ακολουθούν η Κοπεγχάγη με τις περιβαλλοντικές καινοτομίες της, το Σαν Φρανσίσκο ως μία από τις πλέον φιλικές πόλεις του κόσμου για το περιβάλλον, η Μοορέα της Γαλλικής Πολυνησίας για τα μέτρα προστασίας της θαλάσσιας ζωής, η Κένυα για τη στρατηγική διάσωσης της άγριας πανίδας και τέλος η Σλοβενία για τη σύνδεση φύσης, τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που έχει επιτύχει.

Σημειώνεται πως η Αλόννησος πριν λίγες μέρες είχε αναδειχθεί 6ος καλύτερος προορισμός παγκοσμίως με κριτήριο την αειφορία, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller.

Στην ίδια λίστα ήταν και πάλι η  Κοπεγχάγη, η Κόστα Ρίκα, το Ελσίνκι, το Ντένβερ, η Νέα Καληδονία, η Γκαμπόν και το Φράιμπουργκ.

Πηγή: travel.gr