ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Το κείμενο αυτό θα διαβάζεται μετά τις εκλογές, γράφεται προ των εθνικών εκλογών και σε μια συναισθηματική φόρτιση λόγω του χαμού της μητέρας μου ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ο πόνος μεγάλος η συντριβή αδυσώπητη και ο πρόσκαιρος χωρισμός οδυνηρός.

Πάμε να δούμε τη μεταχείριση που επεφύλαξε η Πολιτεία και η κοινωνία σε πάρα πολλές από αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες.

Σωκράτης, από τους κορυφαίους φιλόσοφους, φυλακίστηκε και ήπιε το κώνειο.

Αναξαγόρας, φιλόσοφος και πρωτοπόρος στον τομέα της αστρονομίας. Πέθανε στην εξορία.

Πυθαγόρας, από τις πιο κορυφαίες διάνοιες στον τομέα της Γεωμετρίας των Μαθηματικών και της Φιλοσοφίας. Πέθανε από πείνα στην εξορία.

Δημοσθένης, περίφημος ρήτορας, ήπιε δηλητήριο και αυτοκτόνησε, απογοητευμένος από τους συνδημότες του.

Ισοκράτης, επίσης εξαίρετος ρήτορας, εξορίστηκε και πέθανε στην εξορία.

Ηρόδοτος, ο αποκαλούμενος πατέρας της Ιστορίας, πέθανε και αυτός στην εξορία.

Θουκυδίδης, επίσης εξέχων ιστορικός της αρχαιότητος, πέθανε στην εξορία.

Φειδίας, από τους κορυφαίους γλύπτες όλων των εποχών, δημιουργός του αγάλματος του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Πέθανε στη φυλακή.

Περικλής, ο πολιτικός του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών. Τον εξανάγκασαν σε παραίτηση με άδικη κατηγορία και πέθανε λυπημένος πριν αποκατασταθεί η υπόληψή του.

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης. Οι τρεις κορυφαίοι τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας, των οποίων τα έργα θαυμάζει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, πέθαναν στην εξορία που τους εξαπέστειλαν οι συμπολίτες τους.

Αριστοφάνης, ο περίφημος κωμωδιογράφος. Πέθανε από ασιτία στην εξορία!

Θεμιστοκλής, ο νικητής των Περσών στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, πέθανε στην εξορία.

Μιλτιάδης, νικητής στην επική μάχη του Μαραθώνα, πέθανε στη φυλακή.

Αριστείδης ο Δίκαιος, σπουδαία πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα της Αρχαίας Αθήνας. Πέθανε από πείνα στην εξορία.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο μεγάλος Αρχιστράτηγος, το μυαλό της Επανάστασης του 1821. Καταδίκη εις θάνατο για εσχάτη προδοσία, η ποινή μετατράπηκε σε φυλάκιση και αποφυλακίστηκε μετά από χάρη που του έδωσε ο Όθων.

Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, πέθανε το 1849 άρρωστος και τυφλός σε ένα ημιυπόγειο σε ηλικία 68 ετών, εγκαταλειμμένος απ’ όλους και πάμφτωχος.

Μακρυγιάννης, καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και έμεινε φυλακισμένος και σε απομόνωση επί τριετία (1851-1854). Πέθανε από τις κακουχίες αυτές το 1864 σε ηλικία 67 ετών.

Καποδίστριας, Ανδρούτσος και Πάνος Κολοκοτρώνης, δολοφονήθηκαν άγρια από τους ίδιους τους Έλληνες.

Ελευθέριος Βενιζέλος Πολιτικός Ηγέτης, υπερφίαλου αναστήματος.

Ιωάννης Μέταξας Πρωθυπουργός του ΟΧΙ, Αναμορφωτής του Έθνους με έργα πνοής, για την Εθνική Άμυνα, για την Παιδεία, και για την Υγεία, σας θυμίζω τα Οχυρά της Γραμμής Μέταξα, σας θυμίζω την Δημιουργία του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης και του 8ωρου.

Αυτοί ήσαν μόνο μερικοί… που μέσα από το έργο τους ανεδείχθη το ελληνικό έθνος και έναντι τους υπεδείχθη η αγνωμοσύνη από την Πολιτεία και από την κοινωνία. Προφανώς, γιατί ανάμεσά μας υπάρχουν πάντα οι φιλόδοξοι επιτήδειοι που θα καταστρέφουν κάθε ιερό και όσιο και στο τέλος θα διασπείρουν τη διχόνοια και την καταστροφή. Τελικά, όσο αφήνουμε αυτά τα επιτήδεια ανθρωπάκια να ξεφυτρώνουν, έτσι θα τρώνε τα παιδιά μας. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι λαοί αντλούν διδάγματα από την ιστορία τους και παραδείγματα από τους προγόνους των προς μίμηση, αλλά και προς αποφυγή. Εμείς στρουθοκαμηλίζοντας περιοριζόμεθα στα παραδείγματα προς μίμηση και σαν να μην υπάρχουν τα προς αποφυγή.

Τον αχάριστο άνθρωπο, όταν τον καθίσεις στον ώμο σου, θα προσπαθήσει να ανέβει στο κεφάλι σου, Σαίξπηρ

Βλέπω τριγύρω μου την αχαριστία και την αγνωμοσύνη να με τριγυρίζει και εγώ να υποδύομαι ακόμη τον παλιάτσο.

Αχαριστία: Ένας σύνηθες φαινόμενο την εποχή που ζούμε. Τι είναι όμως η αχάριστος άνθρωπος; Η αχαριστία είναι αρρώστια, είναι ψυχασθένεια, είναι ένα πρόβλημα που όλοι αρνούμαστε να δούμε.

Αχαριστία: Τι είναι ο αχάριστος άνθρωπος

Έχει πολλά να σου διδάξει η αχαριστία. Στην αρχή, δεν την καταλαβαίνεις. Κάνει αισθητή την παρουσία της σιγά σιγά. Κινείται υποχθόνια και κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορείς να της αντισταθείς. Εξασθενεί τις άμυνες σου και παραλύει τις εσωτερικές σου δυνάμεις.

Σου κάνει ψυχολογικό πόλεμο. Μπαίνει μέσα στο μυαλό σου και προσπαθεί να το κουμαντάρει με τις κατηγορίες που σου προσάπτει. Μπαίνει στη μάχη πάντα με την ίδια πρόταση

Αχαριστία: Μα εσύ δεν καταλαβαίνεις.

Ότι και εάν κάνεις, δεν είναι αρκετό για τις απαιτήσεις της. Και εσύ σαν καλός Σαμαρείτης προσπαθείς όλο και περισσότερο χωρίς να ανταμείβονται οι προσπάθειες σου. Ο πόλεμος συνεχίζεται με το αγαπημένο της όπλο. Ξεκινά την επίθεση της με την υποτίμηση.

Σε μειώνει με το παραμικρό σου λάθος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να σου δείξει πόσο μικρός και ανήμπορος είσαι.

Αχαριστία: «Δεν έκανες και τίποτα. Όλα μόνος μου τα έκανα».

Έτσι σου μιλάει και γυρνάει το μυαλό σου ανάποδα. Προσπαθείς να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό καθώς σου λέει κατάμουτρα πως η παρουσία σου δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή της.

Ξεχνάει εκείνες τις νύχτες που καθόσουν ξάγρυπνος δίπλα της για να ακούσεις τα παράπονα της. Σβήνει από τη μνήμη της τα ξενύχτια που έριξες για να την κανείς χαρούμενη και να την αποφορτίσεις από το άγχος της. Παραβλέπει τις θυσίες σου αλλά θυμάται πάντα τις σκληρές σου κουβέντες και τα λάθη σου.

Βλέπεις είναι καλή στο παιχνίδι της αποπλάνησης. Σε χειρίζεται χωρίς να σε υπολογίζει. Δεν την ενδιαφέρει κανένας παρά μονό ο εαυτός της. Θέλει μοναχά να παίρνει και το συμφέρον της είναι η μοναδική της ανάγκη. Προσέχει μόνο όσους την εξυπηρετούν. Θέλει να γίνονται τα χατίρια της μόνο, χωρίς να τη νοιάζουν οι ανάγκες σου.

Όλοι θεωρούνται εχθροί της εάν δε συμφωνήσουν μαζί της και ποτέ δεν αναγνωρίζει τα λάθη της. Αντιθέτως, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποποιηθεί από τις ευθύνες της. Μισεί αυτούς που την κρίνουν και δεν την επαινούν.

Για αυτό το λόγο, μένει πάντα μόνη της χωρίς φίλους, χωρίς ανθρώπους που να την καταλαβαίνουν.

Μοναχά βρίσκει διεξόδους σε φτηνές αγκαλιές και φτηνούς ανθρώπους. Ψάχνει να βρει τους όμοιούς της που θα τη συμπληρώσουν. Η γοητεία που σου ασκούσε στην αρχή έχει εξαφανιστεί και έχει μετατραπεί σε αβυσσαλέα απέχθεια.

Αισθάνεσαι αηδιασμένος από την πραγματική της όψη και το μόνο που θέλεις είναι να την πετάξεις από τη ζωή σου.

Έχεις την ανάγκη να την διώξεις από τη ζωή σου γιατί κατάλαβες τις παρενέργειες της πάνω σου. Σταμάτησες να είσαι ο εαυτός σου και έγινες αυτό που μισούσες. Κοιτάς τον καθρέφτη και βλέπεις έναν ξένο ο οποίος πιστεύει όσα σου λέει αυτός ο αχάριστος άνθρωπος.

Δεν γιατρεύεται η αχαριστία όταν μπαίνει σε ανθρώπινο σώμα. Τώρα το κατάλαβες και με το παραπάνω. Για αυτό όταν τους συναντήσεις στο δρόμο σου να τους κοιτάς όχι τόσο στα μάτια τους αλλά κυρίως στο στόμα τους .Έχουν μάθει να λένε λέξεις με πρώτο συνθετικό το εγώ και ποτέ το εμείς.

Εντέλει, η αχαριστία τους σου δίδαξε το πιο σημαντικό μάθημα στη ζωή σου. Έμαθες να επιλεγείς τους σωστούς από τους σκάρτους. Και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για την ευτυχία σου.

Δεν γνωρίζω το ποιος θα εκλεγεί, αλλά το κλίμα είναι εντελώς αντιαισθητικό, τόσο από τα συνθήματα, τόσο από τις χυδαιολογίες, αλλά και από την κοντόφθαλμη όραση που διακατέχει τους περισσότερους ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ οι οποίοι το μόνο που σκέπτονται είναι όχι την Πατρίδα τους, όχι τον συνάνθρωπό τους, όχι τα αυξημένα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας, αλλά μονάχα ένα, ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ. Κατά τα άλλα η μ…κια αυτού του ΕΘΝΟΥΣ ρέει δίχως τελειωμό.