ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

 

Η 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, από τις 10.00 έως τις 16.00, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων θα πραγματοποιηθεί 11.00 – 14.00.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και για τα 29 χρόνια Πελίτι (1995-2024). Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι μια παγκόσμια συνάντηση που αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις στο χρώμα, το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη γλώσσα, κλπ.

Η 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι για το 2024 αφιερώνεται στους Ιθαγενείς της φυλής Καγιάπο (Kayapo).

Η 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι , οργανώνεται από το Πελίτι, με γενικό συντονιστή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι. Υποστηρίζεται από γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν: ο Δήμος Παρανεστίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου, ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου Δράμας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη, η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΟΦΚΑΘ – Εθελοντές Διασώστες, το ίδρυμα Mindful EBID από τη Γερμανία, η Πράσινη ομάδα Βουλγαρίας και η ομάδα Mitoludens από τη Βραζιλία.

Σε σχετική ανάρτηση του Πελίτι για την 24η Γιορτή Σπόρων αναφέρονται τα εξής:

Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων είναι από τις 11.00 – 14:00. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο «πολιτική» εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασία, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κλπ. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Ερχόμενοι στην 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μπορείτε να φέρετε τα παρακάτω είδη για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Δήμο Παρανεστίου. Ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, πελτέδες, ελαιόλαδο, πάνες, μωρομάντηλα, βρεφικά γάλατα, κρέμες για βρέφη, κλινοσκεπάσματα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, χαρτιά υγείας, είδη καθαριότητας. Τα είδη αυτά που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στον Δήμο Παρανεστίου για να τα διαθέσει σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου Παρανεστίου.

Το Πελίτι από το 2014, συγκεντρώνει αντρικά ρούχα και παπούτσια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας. Μπορείτε να φέρετε αντρικά ρούχα και παπούτσια που είναι σε καλή κατάσταση.

Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και τις αποθήκες σας. Βγάλτε πράγματα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για τον τελευταίο ένα χρόνο. Κάντε χώρο στο σπίτι σας και στο μυαλό σας για να σας έρθουν νέα πράγματα στη ζωή σας. Στη διάρκεια της 24ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι θα λειτουργήσει, χαριστικό παζάρι, μπορείτε να φέρετε πράγματα που δεν τα χρειάζεστε και να πάρετε κάτι που χρειάζεστε. Τα πράγματα που θα περισσέψουν θα διανεμηθούν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ερχόμενοι στην 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μπορείτε να αναζητήσετε και το «Το Δάσος των ευχών» στη γη του Πελίτι. Στο δάσος των ευχών, μπορούν να πάνε μικροί και μεγάλοι. Στο Δάσος των ευχών μπαίνουμε με σιωπή και σεβασμό. Εδώ υπάρχει το δέντρο των ευχών. Όταν φτάσετε κοντά του θα το αναγνωρίσετε από τον χτύπο της καρδιάς σας. Καθίστε ήρεμα στο δέντρο τον ευχών και ζητήστε του ότι θέλετε. Θα πρέπει να είστε μόνο προσεκτικοί στο τι θα ζητήσετε. Γιατί το δέντρο έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας αλλά δεν έχει κρίση τι είναι καλό και τι κακό. Στο δάσος των ευχών κατοικούν και οι νεράιδες που βοηθάνε τα φυτά να μεγαλώσουν. Αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Μη ρωτάτε που είναι το δάσος των ευχών, ο οδηγός σας για να το βρείτε είναι η καρδιά σας.

Κάθε χρόνο στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνονται δράσεις για τα παιδιά. Φέρτε τα παιδιά σας με πρόχειρα ρούχα για να μπορούν να τρέξουν και να λερωθούν άφοβα.

Στο εργαστήριο για το ζύμωμα ψωμιού και τη συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτής του Πελίτι, θα παρουσιάσει πως κάνουμε προζύμι, πως ζυμώνουν και πως ψήνουμε το ψωμί με διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση πάνω στη συντήρηση των τροφίμων με παραδοσιακές μεθόδους χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Το Πελίτι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του το 1995 μιλούσε αλλά και λειτουργούσε με γνώμονα την αυτάρκεια και την ολιγάρκεια. Τα σπίτια όπου στεγάστηκε το Πελίτι από το 1995 ως το 2003 δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ως επιλογή. Το διάστημα 1999-2001 η έδρα του Πελίτι ήταν στο Σουμάκ στα πομακοχώρια του Νομού Ροδόπης όπου εκεί δεν είχε ρεύμα όλος ο οικισμός. Μέσα από αυτό το ταξίδι απέκτησε πολλές εμπειρίες και συνάντησε ανθρώπους που όργωναν με ξύλινο άροτρο όπως τρις χιλιάδες χρόνια πριν, δούλευαν το σίδερο με τη φωτιά όπως γίνονταν χιλιάδες χρόνια, κ.α. πολλά. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2024 θα σας παρουσιάσουμε τεχνολογίες που παίρνουν τη γνώση των προγόνων μας και προσαρμόζονται στις σημερινές ανάγκες μας αλλά δεν λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια όπως ηλιακό ρολόι, ηλιακός φούρνος, ηλιακό ξηραντήριο κ.α.

Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής, έτσι δεν μπορούν να λείπουν από τη 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τα έθιμα γονιμότητας. Η Π. Ε. Δράμας είναι η πιο πλούσια περιοχή στην Ελλάδα σε λαϊκά δρώμενα. Στις 14:00 θα λάβουν μέρος έθιμα γονιμότητας από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Παγονερίου Δράμας, μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας. Στα έθιμα γονιμότητας συμμετέχουν και οι θεατές.

Μέσα από την 24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θέλουμε να δώσουμε φωνή τους μικρούς αγρότες όλου του κόσμου. Οι μικροί αγρότες είναι αυτοί που ταΐζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Οι μικροί αγρότες είναι αυτοί που κρατάνε το δικό τους σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Καλούμε όλους εσάς που είστε μικροί αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να μας στείλετε φωτογραφίες από τον κήπο σας, από το χωράφι σας από τους σπόρους σας και να τις παρουσιάσουμε σε μια έκθεση φωτογραφίας, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Μετά τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο στα πλαίσια της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι οργανώνεται και μια έκθεση λαογραφικού υλικού. Αντικείμενα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και σήμερα πια δεν χρησιμοποιούνται εκτίθενται για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ολοκληρώνεται με μουσική και χορό. Μουσικοί από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και όχι μόνο θα μας ενώσουν σε χορούς κυκλωτικούς. Τα μουσικά δρώμενα του Πελίτι συντονίζει ο Θανάσης Κλεώπας.

Θα κλείσουμε με χορούς από τη Θράκη από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θρακιωτών Νεροφράκτη Δράμας.

 

Πρόγραμμα 24ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

 

Το πρόγραμμα της 24ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι έχει ως εξής:

Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

10:00 – 16:00 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

11:00– 14:00 διανομή παραδοσιακών σπόρων.

11:15– 11:30 χαιρετισμοί επισήμων.

11:30– 12:00 Ομάδα Αυστριακών αγροτών και κτηνοτρόφων μας μιλάει για τη ζωή τους στις Άλπεις. Γλώσσα Γερμανικά με μετάφραση στα Ελληνικά.

12:00– 12:30 Ο Θεόφιλος Κομνηνός (Ελλάδα) και Pamela Shor (Πάμελα Σόρ) (Λονδίνο Αγγλία) θα μας μιλήσουν για τον μαγικό κόσμο των μανιταριών. Γλώσσα Ελληνικά και Αγγλικά με μετάφραση στα Ελληνικά.

12:30– 13:00 Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης θα παρουσιάσει το εργαστήριο: ζύμωμα ψωμιού και συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια

13:00– 13:30 Ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της Θράκης.

13:30– 14:00 Ο Μορφωτικό & Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου Δράμας μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, θα μας μυήσει στα Έθιμα Γονιμότητας της Π. Ε. Δράμας.

14:15 – 14:30 Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας. Πιανόμαστε σε κύκλο η Σοφία Γίδα στη φωνή. Κλείνουμε με μια αγκαλιά.

14:30 Τραγουδάμε για το Πελίτι. Τραγουδάμε για την Ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, συντονίζει ο Θανάσης Κλεώπας.

16:00 λήξη της 24ης Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις δράσεις.