Για πρώτη φορά οι δυο από τους τρείς Τούρκους συγγραφείς-ερευνητές μίλησαν για τον Πόντο και τα φρικτά γεγονότα που διαδραματίστηκαν 1916-1922.

Ομιλητές:

Nevzat Onaran :

Ο Nevzat Onaran με στοιχεία απαρίθμησε της πράξεις ξεριζωμού, εκπατρισμού και τελικής εξόντωσης των Χριστιανών στην δεύτερη φάση 1919-1922 που ήταν και η χειρότερη από όλες.

Έθεσε το πλαίσιο στην ανάγκη της Γερμανίας που ήλεγχε πλήρως το Νεοτουρκικό κίνημα να εξασφαλίσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολίας, σχέδιο που προέβλεπε την εξαφάνιση των άμεσων ανταγωνιστών που δεν ήταν άλλοι από τους γηγενείς Έλληνες και Αρμένιους.

Tufan Sisli:

Ο Τοπάλ Οσμάν δεν έδρασε μόνος αλλά με κεντρικές εντολές του Κεμάλ Μουσταφά μέχρι τέλους.

Ο Κεμάλ ήταν όμως αυτός που έδωσε την εντολή του αποκεφαλισμού του καθώς ο Τοπάλ Οσμάν είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει πρώτος τον Κεμάλ και απέτυχε.

Νωρίτερα ο Τοπάλ Οσμάν είχε δολοφονήσει με εντολή του Κεμάλ τον πιο σκληρό του πολιτικό αντίπαλο Αλή Σουκρού βουλευτή Τραπεζούντας γιατί ο τελευταίος ήγειρε βέτο στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία θεωρούσε προδοσία του Μυστικού όρκου του Έθνους του 1920 που ήθελε όλα τα Βαλκάνια και την Ελλάδα,την Κύπρο το Κιρκούκ, Τουρκικά.

Μετάφραση Lale Alatli

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Dr Νίκος Μιχαηλίδης.

Οι διοργανωτές σύλλογοι θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση καθώς και όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας

Η Ένωση Χορευτών Δράμας ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους Παρανεστίου

Ο Σύλλογος Μιθριδάτης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου