Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ) συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα στο Καλαμπάκι Δράμας, πρωτεύουσα του μαρτυρικού Δήμου Δοξάτου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θεμιστοκλή Ζεκερίδη και του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμπακίου κ. Γεωργίου Τσεκούρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη Δοξολογία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων, πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθους κόσμου. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Λαζαρίδη Ιωάννη.

Ακολούθως στο Μνημείο Πεσόντων στην κεντρική πλατεία του Καλαμπακίου, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξίου και κατάθεση στεφάνων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ) Νίκος Παναγιωτίδης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην των υπέρ της πατρίδας πεσόντων αγωνιζομένων ηρώων του 1940, στο Μνημείο Ηρώων της πόλης.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπακίου κ. Γεώργιος Τσεκούρας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Ηρακλής Εμμανουηλίδης και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη παρέλαση στην κατάμεστη κεντρική πλατεία Καλαμπακίου. Εκατοντάδες κόσμου χειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, και τους συλλόγους που παρέλασαν με άψογη εκτέλεση, υπό μουσική υπόκρουση με εμβατήρια από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ) εκφράζει τον θαυμασμό της και τα συγχαρητήριά της.