«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η «Επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Δράμας».
Με σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» προανήγγειλε τη στάση που θα κρατούσε στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας ότι «δεν θα ψηφίσει για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση είχε ως εξής:
Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής του θεσμού δικαιώνεται η θέση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» όπως εκφράστηκε στην συνεδρίαση της 16/02/2015 για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης…
Σας παραθέτουμε τα πρακτικά του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με τους προβληματισμούς που είχαμε καθώς και με τις προτάσεις που καταθέσαμε για την βελτίωση του θεσμού.
«…. προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πω ότι οι προβληματισμοί που θα θέσουμε ως παράταξη καμία σχέση δεν έχουν με τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Ούτως ή άλλως με πολλούς από αυτούς που έχουν καταθέσει σήμερα πρόταση έχω και κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις. Δεν προδικάζουν την άποψή μας για το πρόσωπο που τελικά θα επιλεγεί στην θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Για μας ο θεσμικός ρόλος του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, όπως αυτός περιγράφεται, στο άρθρο 77 του νόμου 3852/2010, είναι αμφιβόλου αξίας, καθώς,
1ον δεν έχει καμία απολύτως αποφασιστική ή ελεγκτική αρμοδιότητα παρά μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο καθώς και την σύνταξη αιτήσεων αναφορών.
2ον οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιος ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι τελείως γενικές, αναφέρονται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Δεν τίθεται καν απαίτηση για κάποιο ελάχιστο επίπεδο γραμματικών γνώσεων.
3ον, ο τρόπος επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια ή άλλου είδους αξιοκρατική κρίση. Η παντελής απουσία αρμοδιοτήτων του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις πολύ γενικές προϋποθέσεις επιλογής του, δίνει στον θεσμό πολιτικό και όχι τον απαραίτητο τεχνοκρατικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να τον περιβάλει.
Με τον τρόπο αυτό, αφαιρείται και το ελάχιστο κύριος που διαθέτει ο θεσμός. Ας μην αυταπατόμαστε ο θεσμός αυτός δεν έχει εξοπλιστεί με τα εργαλεία εκείνα, που θα τον καταστήσουν καταρχήν ανεξάρτητο και εν συνεχή αποτελεσματικό.
Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα που ελάχιστα θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
Δεν πιστεύουμε ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι ο τόπος μας σηκώνει πλέον τέτοιες πολυτέλειες. Αν η Δημοτική Αρχή, λειτουργήσει ανυστερόβουλα, με γνώμονα το καλό όλων των Δραμινών και όχι μόνο όσων εκείνων προεκλογικά την υποστήριξαν, ελάχιστα ανάγκη έχει από προσχηματικούς θεσμούς.
Όμως ακόμα και στην περίπτωση που γίνουν λάθη, εσκεμμένα ή μη από τους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στις ανεξάρτητες αρχές που ήδη λειτουργούν, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν οφείλονται μόνο σε κακή εφαρμογή ή παραβίαση των νόμων, οφείλονται στο ίδιο το περιεχόμενο αυτών των αντιλαϊκών νόμων.
Όλα όσα έχω αναφέρει μέχρι τώρα, δεν είναι μόνο απόψεις της παράταξής μας, είναι και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι ίδιοι οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης, από όλοι την Ελλάδα και τις έχω εδώ κατατεθειμένες, μπορεί να τις καταθέσω στο Προεδρείο. Ζητούν οι ίδιοι την αναθεώρηση του άρθρου 77, ζητούν οι ίδιοι την νομοθετική ενίσχυση του θεσμού, ζητούν οι ίδιοι αλλαγές ως προς τον τρόπο επιλογής των υπεύθυνων προσώπων.
Ζητούν ως προς τις αρμοδιότητες την νομοθετική ενίσχυση και την διάθεση των απαραίτητων πόρων για την λειτουργία του θεσμού. Εμείς με όσα έχουμε εκθέσει μέχρι τώρα, είμαστε αρνητικοί απέναντι στην επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ο τόπος μας έχει ανάγκη από χρήσιμους, ώριμους, ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς θεσμούς, και όχι από καλαίσθητα περιτυλίγματα της κενότητας.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί, επιβάλλεται στο παρόν ως κατάλοιπο της πελατειακής πολιτικής του παρελθόντος, που όλοι μας άραγε έχουμε απορρίψει;
Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με θεσμούς που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν, θα ήταν χρήσιμο να προταθεί από την ΚΕΔΕ η ίδρυση αποκεντρωμένου γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη σε κάθε Νομό και εμείς εδώ καλούμε και τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους να μην ψηφίσουν σήμερα για Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, σας ευχαριστούμε πολύ.»
(καταγραφή από τα πρακτικά της συνεδρίασης 16/02/2015)