Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα 28/3 (η δίκη πήρε νέα αναβολή) οι γονείς της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη που κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018 στη Ρόδο.

 

Λίγες ώρες πριν αντικρύσουν και πάλι τους δύο δολοφόνους του παιδιού τους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον 15 έτη κάθειρξη ο καθένας, οι δύο χαροκαμένοι γονείς στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την “Εμφυλη Βία” στις Παλαιές Φυλακές Ωρωπού τοποθετήθηκαν για το δράμα που έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια και συγκλόνισαν το ακροατήριο…Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

«Αυτοί σκότωσαν το παιδί μου”

Η τραγική μητέρα Κούλα Αρμουτίδου Τοπαλούδη στην κατάμεστη αίθουσα των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού και παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και του προέδρου της ΣΦΕΑ και δικηγόρου της οικογένειας Βαγγέλη Γκιουγκή, μίλησε με σπαρακτικά λόγια για το παιδί της, για τα όσα πέρασε στα χέρια των δολοφόνων και επέρριψε ευθύνες στους γονείς για το γεγονός πως μεγαλώνουν τα αγόρια τους με λάθος πρότυπα, χωρίς σεβασμό για τις γυναίκες. Κατηγόρησε την Πολιτεία για ανύπαρκτες υποδομές υποστήριξης της γυναίκας, αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. για ολιγορία και αδιαφορία στις καταγγελίες που είχε κάνει η Ελένη Τοπαλούδη πριν την δολοφονία της.

Κούλα Τοπαλούδη

«Ετσι τους έμαθαν από τα σπίτια τους»

«Είναι τραγικά δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί, να το νιώθεις μέσα στα στήθη σου, μέσα στο κορμί σου, να αντικρίζεις τη ζωή, την προσμονή και το όνειρο και να έρχονται ανθρωπόμορφα τέρατα και να σου το παίρνουν σε μία νύχτα με βασανισμό, με μαρτύριο γιατί έτσι είχαν μάθει. Τους έμαθαν από τα σπίτια τους να είναι οι νταήδες, με ψεύτικη αντρίλα. Έχουν ευθύνες οι γονείς», είπε αρχικά η Κούλα Αρμουτίδου Τοπαλούδη και συνέχισε…

«Δεν αξίζουν να είναι γονείς»

«Γνώρισα ανθρώπους που δεν έγιναν γονείς αλλά είναι υπέροχα πλάσματα. Από την άλλη υπάρχουν γονείς που είναι άχρηστοι. Ως νηπιαγωγός έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν αξίζουν να είναι γονείς. Λες στους γονείς πως το παιδί σας έχει πρόβλημα, πρέπει να το δουλέψετε και να το δείτε και σου κάνουν επίθεση. Σε απειλούν οι ίδιοι οι γονείς πως θα σε πάνε στα κανάλια. Οι γονείς θέλουν δουλειά, ενημέρωση και ψυχολόγο. Μετά στην εφηβεία των αγοριών είναι αργά. Ο σουγιάς θα γίνει γκλοπ και μαχαίρι, θα γίνουν βασανιστές. Όπως αυτοί που βασάνισαν το παιδί μου. Στο σπίτι κολαστήριο για 3,5 ώρες βασάνιζαν το παιδί μου. Πολτοποίησαν το κεφάλι του παιδιού μου που με τόσο κόπο δημιούργησαμε. Έμπηξαν το μαχαίρι στο λαιμό του και πετάχτηκαν τα αίματα στα ταβάνια και στα πλακάκια. Και αύριο έχουμε εφετείο…».

Συγκίνησαν το ακροατήριο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη
Συγκίνησαν το ακροατήριο οι γονείς της Ελένης ΤοπαλούδηΣυγκίνησαν το ακροατήριο οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη

 

«Ανύπαρκτες υποδομές»

«Οι γονείς φταίνε. Δυστυχώς ο άνδρας υποτιμάει την γυναίκα, την χτυπάει, την εξευτελίζει, την υποτιμάει. Την γυναίκα που είναι μάνα τους. Μπορεί και αυτοί οι ίδιοι να έχουν αισθανθεί τη βία στο σπίτι τους. Αυτόν τον κύκλο πρέπει να το σταματήσουμε”.
Αναφέρθηκε για τις ανύπαρκτες υποδομές της Πολιτείας: “Πρέπει να υπάρχει και μία Πολιτεία με ανοιχτά ώτα να υποστηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες και μάνες. Που είναι οι ξενώνες φιλοξενίας; Που είναι οι φορείς υποστήριξης; Τίποτα δεν υπάρχει. Από νομό σε νομό πρέπει να δημιουργηθούν ξενώνες φιλοξενίας. Οφείλουμε να ακούσουμε τις κακοποιημένες γυναίκες, να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία και δικηγόρους».

«Εχει ευθύνες η Αστυνομία»

Ευθύνες επέρριψε και στην Αστυνομία: «Λυπάμαι που του λέω και η Αστυνομία έχει ευθύνες. Όταν το παιδί μου πήγε να καταγγείλει τον βιασμό ο πατρινός ανθυπαστυνόμος και ο αστυφύλακας από την Αθήνα δεν έκαναν τίποτα, την έδιωξαν σαν σκουπίδι. Δεν κατέγραψαν καν την καταγγελία του παιδιού μου στο βιβλίο συμβάντων και στη συνέχεια το παιδί μου δολοφονήθηκε. Αυτοί ήταν οι δολοφόνοι του παιδιού μου. Τώρα θυμήθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, αφού χάθηκε το παιδί μου».

«Μου φάγανε το παιδί και έμεινα με τον πόνο…»

«Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του πατέρα, της μητέρας, των γονέων, αν δεν διδάξουμε στα παιδιά σεβασμό και αξιοπρέπεια και αν δεν τους διδάξουμε πως τα δύο φύλα είναι ισότιμα δεν έχουμε μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε Άντρες με Α κεφαλαίο. Το δεύτερο παιδί μας, ο Πέτρος, αναρωτιέται γιατί μαμά σκότωσαν την αδελφή μου; Στην Ελλάδα τα προβλήματα τα δημιουργούν οι μάνες και οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά να αποκλείουν τους χοντρούς, τους ψηλούς, τους κουτσούς, τους μοναχικούς. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Δήμαρχε μακάρι να μην βρεθεί άλλη μάνα στη θέση μου. Μου φάγανε ένα παιδί με μία λαμπρή πορεία και έμεινα με τον πόνο…». Η κυρία Τοπαλούδη έκλεισε παρουσιάζοντας μία εργασία του γιου της Πέτρο αφιερωμένη στο χαμό της αδελφής του Έλενας.

Η Κούλα Τοπαλούδη (αριστερά) με την Κωνσταντίνα Μπαρουτσή

Γιάννης Τοπαλούδης: «Ζούμε στο κελιά μας»

Συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση του πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, του Γιάνννη Τοπαλούδη. Ευχαρίστησε τον δικηγόρο και πρόεδρο του ΣΦΕΑ Βαγγέλη Γκιουγκή για τη συμπαράστση και απευθυνόμενος προς προς τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη, τόνισε πως πως εμπέεται από τον ιστορικό και εμβληματικό χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού διότι και ο ίδιος αλλά και η οικογένεα του αισθάνονται πως ζουν σε ένα κελί μέχρι να πεθάνουν: «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε δια ζώσης συνομιλία και επαφή με το κοινό, γιατί οι προηγούμενες επικοινωνίες ήταν ηλεκτρονικά. Ισως είναι συμβολικό το μέρος των Παλαιών Φυλακών. Μας εμπνέει και εμένα και την Κούλα να συνεχίσουμε τους αγώνες των τότε φυλακισθέντων αλλά και τους αγώνες τους δικούς μας. Γιατί και εμείς είμαστε φυλακισμένοι ψυχικά, είμαστε φυλακισμένοι στο κελί μας, είμαστε φυλακισμένοι μέσα στο σπίτι μας. Και θα είμαστε μέχρι να πεθάνουμε».

Γιάννης Τοπαλούδης

«Ποιος θα πληρώσει για τις γυναικοκτονίες;»

«Διότι για αυτή την οικογενειοκοκτονία δεν θα πληρώσει κανείς. Ούτε για τη δική μας, ούτε για τους γονείς της Καρολάιν, της Ερατούς, της Γαρουφαλιάς, της Ζωής από την Ξάνθη και για όλα τα υπόλοιπα κορίτσια. Δεν πρέπει όμως να μένουμε μόνο στις ευχές. Πρέπει να δραστηριοποιούμαστε. Και ευτυχώς η κοινωνία μας έδειξε αντανακλαστικά. Τα ίδια αντανακλαστικά υποψιάζομαι πως δεν τα έχουν οι κυβερνήσεις μας διαχρονικά. Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει να αφουγκράζονται τα διάφορα κελεύσματα της κοινωνίας και να αποφασίζει ανάλογα και από πιο μπροστά. Οχι μετά. Μετά είναι αργά».

«Εμείς είχαμε πνευματικά όπλα και άλλοι πραγματικά όπλα»

«Θρηνούμε ψυχές αθώων κοριτσιών που δολοφονούνται σωματικά και ψυχικά. Όλοι αυτοί που μας κυβερνούν πρέπει να αποφασίζουν πριν συμβεί το κακό, εάν μπορούν βέβαια. Και εύχομαι να μην υπάρξει καμία άλλη δολοφονημένη γυναίκα στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Να μην υπάρξει άλλος γονιός που να περνάει και να βιώνει αυτά που περνάμε εμείς. Κανείς γονιός να μην πάει να μαζέψει τα πράγματα του παιδιού του που ήταν εκεί και σπούδαζε. Είχαμε τα όνειρα μας, θέλαμε να κάνουμε τα μεταπτυχιακά μας. Κάναμε τον αγώνα μας για να δώσουμε πνευματικά όπλα και εφόδια στο παιδί μας . Δυστυχώς όλοι οι γονείς δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ούτε παρέχουν τα ίδια όπλα στα παιδιά. Παρέχουν στα παιδιά τους μαχαίρια και σουγιάδες και φτάνουμε εμείς να θρηνούμε τα παιδιά μας. Γιατί να μην κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αυτοί οι ανεύθυνοι γονείς;»

Αυτό που είπα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

«Για αυτό κι εμείς λέμε πως πρέπει επί τέλους να γίνουμε καλύτεροι γονείς. Αυτό είπα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήρθε στο σπιτικό μας. Όλα αυτά τα εξήγησα. Που είναι οι φορείς του κράτους να μας συμπαρασταθούν; Αναρωτήθηκε το ελληνικό κράτος πως η οικογένεια μου ή οι άλλες οικογένειες που είναι στη θέση μας, πως αντεπεξέρχονται αυτές οι οικογένειες στα τεράστια δικαστικά έξοδα; Αναρωτήθηκε το ελληνικό κράτος πως μεγαλώνουμε το δεύτερο παιδί μας; Δυστυχώς κανείς δεν αναρωτήθηκε τίποτα. Καμία ανταπόκριση».

«Λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τις δολοφονημένες»

«Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας, με την ειλικρινή συμπαράσταση των απλών ανθρώπων, όπως είστε εσείς σήμερα εδώ. Δήμαρχε του Ωρωπού χαίρομαι που έχεις τέτοιους συνδημότες που τώρα με παρακολουθούν με τα μάτια τους δακρυσμένα. Και κάτι τελευταίο: Κι εσύ λαέ βασανισμένα μην ξεχνάς τον Ωρωπό. Σίγουρα δεν ξεχνάμε τον Ωρωπό, αλλά σίγουρα με αφορμή την σημερινή εκδήλωση δεν πρέπει να ξεχάσουμε ούτε την Ελένη, ούτε την Καρολάιν, ούτε την Γαρουφαλιά, ούτε όλα αυτά τα κορίτσια που χάθηκαν τόσο άδικα και αποτρόπαια».

Πηγή: ethnos.gr