Την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στον Απρίλιο, αρχής γενομένης από το Λύκειο, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι εντός του Μαρτίου θα σημειωθεί αποφόρτιση στο σύστημα Υγείας και στη συνέχεια θα ανοίξουν δραστηριότητες. «Είναι ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας», ένα άνοιγμα δραστηριοτήτων σημείωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, προσθέτοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο.
Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το Λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα Πανεπιστήμια». Όπως εξήγησε, «ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» για τον κορονοϊό, εξήγησε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εστίασης, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι πιο σοβαρό από τα άλλα. Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα συνεδριάσει προκειμένου να κάνει εισηγήσεις για να αποφασίσει η κυβέρνηση. Αν και σημείωσε ότι υπάρχει η διάθεση για ένα συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Είναι ζητούμενο και «μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Γώγος. Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων».
Ανάγκη για άνοιγμα τουλάχιστον με τα πιο απλά στην αρχή
«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη», εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος.
«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δεν θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα, θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».
Το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα
«Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» διαπίστωσε ο κ. Γώγος και τόνισε την ανάγκη για έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca απάντησε ότι θα κάνουμε ότι ορίζουν οι οδηγίες του ΕΜΑ. «Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα… Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες (…) ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο».
Πηγή: ethnos.gr