ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

 

Αυτές τις μέρες ακούμε στο τοπικό μας κανάλι διάφορες πολιτικές φωνές, που όλοι τους ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης μας, ενώ παίρνουν διαδοχικά μισθοδοτούμενες θέσεις!

Μάλιστα ετοιμάζονται κι από τώρα για τις προσεχείς εκλογές, δημοτικές – περιφερειακές, βουλευτικές, ψάχνοντας άτομα για τα ψηφοδέλτιά τους, τάζοντας…

Είναι κρίμα άνθρωποι που αλλάζουν κόμματα, παρατάξεις, στο μέσον της θητείας, γιατί λέει… δεν τους εκφράζουν και προτιμούν να πηγαίνουν σε πόστα μισθοδοτούμενα!

Βγαίνουν στην τηλεόραση, στον Τύπο, εκφράζοντας ότι έχουν περισσότερες ικανότητες από αυτές που κατέχουν πραγματικά. Νομίζουν ότι έχουν μια υπεραξία σε σχέση με τους άλλους και κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Άσε που κάποιες φορές θέτουν σε κίνδυνο κράτος, οπαδούς… Μέσο ανάδειξής τους είναι η μανία για δόξα και αρχηγηλίκι. Θέλουν υψηλές θέσεις στην πολιτική, θέλουν να ‘ναι στο επίκεντρο ως «διάσημοι», ώστε να υπερέχουν των «κοινών θνητών» με ιδέες μεγαλομανίας.

Επιθυμία τους η κυριαρχία σ’ αυτούς που τους θεωρούν «κατώτερους» και υπόσχονται ότι δεν θα υλοποιηθεί. Διακρίνονται από σχετική ανησυχία, ανυπομονησία, προσπαθώντας να ασκούν ένα είδος εξουσίας τους γύρω τους με την ψευδαίσθηση ότι θα ‘ναι οι διοικούντες. Εγωκεντρικά άτομα.

Βλάπτει όμως η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να ‘ναι η υπόληψη του ατόμου, δηλ. μια καλή εικόνα που να τους αγγίζουν αυτά που λένε οι άλλοι για αυτούς, να τους απασχολούν. Να ‘χουν την εκτίμηση, το κύρος και την αξιοπρέπεια. Μήπως όμως τα άτομα αυτά έχουν «ψυχολογικό τραύμα» για να θέλουν να είναι «κάποιοι» από αυτά που συνέβησαν στη ζωή τους; Και θέλουν τα «φώτα» της δημοσιότητας πάνω τους ώστε να ‘ναι αντικείμενο απασχόλησης;

Το αρχαίο μας ρητό λέει: Να απέχεις από ανθρώπους ανυπόληπτους. Ας το ξέρουν οι ψηφοφόροι.

Η υπόληψη είναι ένα άλογο το οποίο θέλουν πολλοί να «ιππεύσουν», αλλά ουδείς θέλει να το ταΐσει (Δουμάς υιός).

Ας προβληματιστούμε…