ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Τι είναι και τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γιατί πρέπει, να προσέξουμε πολύ ποιους θα ψηφίσουμε, για να μας εκπροσωπήσουν εκεί.

Το κείμενο αυτό γίνεται πολύ περισσότερο επίκαιρο, καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές.

Δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με το ποιοι είναι οι πλέον κατάλληλοι και ικανοί, για να προβάλουν και να υποστηρίξουν τα ζωτικά θέματα, που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Ούτε καν τι απόψεις έχουν αυτοί.

Δημοσιογράφοι και κοινό ασχολούνται συνεχώς μόνο με εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσωπικούς διαπληκτισμούς ή αλληλοκατηγορίες…

Ακόμη και οι αρχηγοί των κομμάτων δυστυχώς δεν επιλέγουν τους υποψήφιους του κόμματός τους με βάση το κριτήριο των ικανοτήτων… Αλλά με βάση τις εσωκομματικές ισορροπίες, την προσέλκυση ψήφων, την ικανοποίηση ρουσφετιών ή άλλες ταπεινές αιτίες.

Και βέβαια κανείς δεν ασχολείται με την ηθική και με το ποιόν των υποψηφίων και φυσική συνέπεια είναι οι Ευρωβουλευτές μας να εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Επίσης και οι ψηφοφόροι συνήθως ψηφίζουν αυτούς, που βλέπουν συχνά στην τηλεόραση, αυτούς που παίζουν… στο αγαπημένο τους serial καθώς και για άλλους ανάλογης… σημασίας λόγους!

Και κανείς δεν συνειδητοποιεί πόσο λίγες θέσεις Ευρωβουλευτών δικαιούται η χώρα μας. Και ότι είναι ανεπίτρεπτο, να τις σπαταλάμε τόσο απερίσκεπτα…

Τέλος κανείς ψηφοφόρος δυστυχώς δεν λαμβάνει υπόψη του, για να ψηφίσει, τι προηγούμενη πείρα, τι σχετικές ικανότητες και τι ειδικές γνώσεις έχει ο κάθε υποψήφιος…

Αλλά έτσι λειτουργούμε πάντοτε! Και όμως κατόπιν απορούμε, πώς μας ξεπερνούν άλλες χώρες, ακόμη και πιο μικρές…

Αντί για τις άσχετες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα έπρεπε οι πολιτικοί μας, να μας διαφωτίζουν για τα τρέχοντα προβλήματα της Ε.Ε., για τις προοπτικές που υπάρχουν κλπ., ώστε να καθοδηγηθούμε κάπως για το ποιους θα πρέπει, να ψηφίσουμε, οι οποίοι να αποτελέσουν χρήσιμα στελέχη στην Ευρωπαϊκή Βουλή αλλά και ικανά πρόσωπα για την προώθηση των ελληνικών θέσεων…

Οι εκλογές αυτές ΔΕΝ αποτελούν μέσο έκφρασης είτε δυσφορίας, είτε ικανοποίησης για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα! Έχουν πολύ μεγαλύτερη και βαθύτερη σημασία.

Οι επικείμενες Ευρωεκλογές μας αφορούν όλους.

Αν θέλουμε να έχουμε λόγο σε ό,τι γίνεται (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και μας αφορά, οφείλουμε να ψηφίσουμε με προσοχή τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πίσω από ό,τι μας αφορά. Σε όποιο τομέα ή επίπεδο. Αν έχουμε μια ελπίδα να αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα, αυτό είναι η Ευρωβουλή. Άρα θα συμφωνείτε πως έχει ένα ιδιαίτερο νόημα όταν θα πάμε να καταθέσουμε ψήφο στις επικείμενες εκλογές (6-9 Ιουνίου).

Η φωνή μας στην Ευρώπη είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες των κρατών μελών. Είναι το νομοθετικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει εποπτικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες. Είναι το όργανο που αποφασίζει πώς θα ξοδέψει τα χρήματα της η Ε.Ε.

Με λίγα λόγια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο σύνδεσμός μας με όλα τα θέματα που έχουν σημασία.

 

Πώς επικοινωνούμε με την Ευρωβουλή

 

Εάν θέλετε να ζητήσετε από τη Βουλή να ενεργήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να το υποβάλετε (είτε ταχυδρομικά, είτε διαδικτυακά).

Οι αναφορές μπορούν να καλύπτουν οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ε.Ε.

Για να υποβάλετε μια αναφορά, πρέπει να είστε πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ ή να διαμένετε στην Ε.Ε. Άλλοι τρόποι για να έρθετε σε επαφή με το Κοινοβούλιο είναι η επικοινωνία με τον τοπικό Ευρωβουλευτή ή το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 

Το ζητούμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Οι πολιτικές της Ε.Ε. αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελευθερίας, της ισότητας, της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων εντός της εσωτερικής αγοράς, τη θέσπιση νομοθεσίας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων και τη διατήρηση κοινών πολιτικών για το εμπόριο, τη γεωργία, την αλιεία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Παραδείγματα τομέων νομοθεσίας που μπορούν να ψηφίσουν οι Ευρωβουλευτές περιλαμβάνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα τέλη περιαγωγής κινητών τηλεφώνων, την υγεία και ασφάλεια και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Στο επίκεντρο είναι η προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο.

Το Κοινοβούλιο δεν ασχολείται μόνο με την προώθηση της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, αλλά και την υποστήριξη του αγώνα για δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τις δίκαιες εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχουν 20 επιτροπές στο Ευρωκοινοβούλιο, που ασχολούνται με τομείς πολιτικής όπως η ασφάλεια και η άμυνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές εμπόριο και οι συνταγματικές υποθέσεις, οι οποίες εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις.

Οι Ευρωβουλευτές μπορούν να προτείνουν τροπολογίες ή την απόρριψη ενός νομοσχεδίου. Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας στις οποίες οι ευρωβουλευτές συγκεντρώνονται στην αίθουσα για να ψηφίσουν επί της προτεινόμενης νομοθεσίας πραγματοποιούνται τέσσερις ημέρες κάθε μήνα στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, η Ευρωβουλή μοιράζεται τις εξουσίες του προϋπολογισμού και της νομοθεσίας με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει την εξουσία να απολύει την Επιτροπή.

Συνοπτικά λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις κύριες λειτουργίες

α) την έγκριση και την τροποποίηση της όποιας νομοθεσίας, επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ζητά και από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσίες.

β) την εποπτεία της λειτουργίας όλων των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Κομισιόν, μέσω της εξουσίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει το διορισμό Ευρωπαίων Επιτρόπων και να επικρίνει συλλογικά την Επιτροπή και

γ) την άσκηση της δημοσιονομικής εξουσίας της Ε.Ε. από κοινού με το Συμβούλιο της Ε.Ε. και ως εκ τούτου την προσαρμογή των δαπανών της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μπορούμε να μεταφέρουμε τις ανάγκες μας σε αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τα όποια κακώς κείμενα.

 

Πηγή: News 24/7