ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τις θέσεις της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του Δήμου Δράμας για «Δημοκρατία – Διαφάνεια – Συμμετοχικότητα» παρουσίασε, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Δύναμη στους Πολίτες», ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματος της παράταξης για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις με τα εξής θέματα: «Slow Cities – Ένας άλλος τρόπος λειτουργίας της πόλης», «Αστικά Υδρο-Δίκτυα – Η Υδάτινη Διαχείριση ως Πρόκληση», «Διαχείριση – Αντιμετώπιση αδέσποτων / δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς» και «Πάμε Δημοτικό Θέατρο;».

Η πρόσφατη εκδήλωση της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» ξεκίνησε με ομιλία του κ. Τάκη Κοροσιάδη, καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγγραφέα, με θέμα «Δημοκρατία-Λαϊκισμός». Ο κ. Κοροσιάδης παρουσίασε τις βασικές αρχές και των δύο εννοιών, παρουσιάζοντας το σύνολο των απόψεων που υπάρχουν τόσο για τη Δημοκρατία όσο και το Λαϊκισμό. Όπως ανέφερε, δημοκρατική είναι μια κοινωνία που συντηρεί αντί να εξαλείφει τη σύγκρουση, έχοντας ως σκοπό την επίτευξη ενότητας σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η κινητοποίηση των παθών και όχι η εξάλειψή τους, καθώς τότε η κοινωνία θα οδηγηθεί σε απάθεια. Ο κ. Κοροσιάδης, ακόμη, τόνισε πως η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που παράγει τη διαίρεση, αλλά αυτή που προσπαθεί να την επιλύσει, ενώ προχώρησε σε σύγκριση της Δημοκρατίας με τον Ολοκληρωτισμό. Για τον Λαϊκισμό, ο κ. Κοροσιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πολυχρησιμοποιημένο όρο, ο οποίος τείνει να εξισώνεται και να συγχέεται με διαφορετικά φαινόμενα. Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχουν απόψεις που αποδίδουν στο λαϊκισμό και θετικές πλευρές, καθώς, σύμφωνα με αυτές, εμβαθύνει και εκδημοκρατίζει τη Δημοκρατία. Ο κ. Κοροσιάδης σημείωσε πως ο λαϊκισμός, η σκοτεινή πλευρά του οποίου συμβάλλει στην στήριξη αυταρχικών τάσεων, είναι έμμεσος κίνδυνος για τη Δημοκρατία, όντας αρνητικός ως προς τη δημόσια αντιπαράθεση, έχοντας όμως θετικός ως προς τη συμμετοχή των πολιτών.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος παρουσίασε τις θέσεις της παράταξής του όσον αφορά τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και τη διαφάνεια. Όπως είπε το σύνθημα της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» στις εκλογές του 2014 και αυτό που παραμένει ενεργό και σήμερα είναι: «Ανοίγουμε την πόρτα στους πολίτες». Ειδικότερα όσον αφορά τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, ανέφερε τη λειτουργία θεσμών όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, η ηλεκτρονική διαβούλευση, τη κατάρτιση συμμετοχικών προϋπολογισμών, οι συνελεύσεις κατοίκων κοινότητας και τα δημοτικά δημοψηφίσματα. Όσον αφορά τη διαφάνεια, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης που πηγαίνει κάθε ευρώ του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των δημοτικών του επιχειρήσεων. Μάλιστα, απεύθυνε πρόσκληση προς τις άλλες παρατάξεις να υιοθετήσουν τις προτάσεις του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως παράταξη είναι υπέρ των συνεργασιών, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω στο πρόγραμμα και όχι για τις θέσεις. «Για εμάς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «χτίζουμε μέρα με τη μέρα στέρεες βάσεις με την κοινωνία».