ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Α. ΤΕΡΖΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΜΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

  • «Είμαστε υπερήφανοι, γιατί εξασφαλίστηκαν πράγματα, τα οποία είχαμε θέσει ως οράματα παλαιότερα και σήμερα γίνονται πράξη»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής για να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους Δραμινούς πολίτες για να συμμετάσχουν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των κ.κ. Μαμσάκου και Τερζή, έγινε γνωστό ότι θα ανακοινωθούν οι εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιου, ο Πρόεδρος του οποίου, κ. Βασίλης Καρδάσης, είναι άλλωστε, Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος.

Να σημειωθεί ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 24ο Διεθνές θα διεξαχθεί από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2018 (το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, καθώς και το συνοπτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δημοσιεύονται στην προηγούμενη σελίδα της εφημερίδας). Μάλιστα, φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε μέσα από τη συνεργασία με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και νυν Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, το Φεστιβάλ είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας. Έτσι, φέτος έχουν προσκληθεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα, δηλαδή αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρίτση στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, ανάλογα με τον προγραμματισμό τους, παρουσίας στην τελετή λήξης της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και στην τελετή έναρξης του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη.

 

«Οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά»

 

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Για 41 ολόκληρα χρόνια η Δράμα πρωταγωνίστρια με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ξεκίνησαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια η 7η Τέχνη ανοίγει τις πόρτες για όλους τους ανθρώπους του Κινηματογράφου.

Θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν σε αυτή την γιορτή του Κινηματογράφου, στη γιορτή που κάνει γνωστή την πόλη μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως τους εθελοντές που για μια ακόμη χρονιά δηλώνουν ένα βροντερό παρόν.

Θεωρώ ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και επιβάλλεται η παρουσία του κόσμου, του κάθε Δραμινού πολίτη».

 

«Έχουμε ήδη γυρίσει σελίδα»

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Τερζής, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις «είναι ένας προάγγελος, ένα μήνυμα προς όλους τους σινεφίλ, αλλά και στους συμπολίτες μας, ότι το Φεστιβάλ σε λίγες ημέρες τελείται». Όπως είπε η πρώτη εκδήλωση των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων ήταν η συνάντηση με τους ανθρώπους της Κινηματογραφικής Λέσχης, με στόχο «να μπορέσουμε να δέσουμε το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον» (λεπτομέρειες για την εκδήλωση στη σελίδα 18 της εφημερίδας).

Από εκεί και πέρα, για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που ακολουθούν, ο κ. Τερζής ανέφερε: «Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στην αιμοδοσία. Σπουδαία ημέρα κοινωνικού χαρακτήρα. Θα ξεκινήσει μια λαμπαδηδρομία από το Άγαλμα της Νίκης και θα κατευθυνθεί στην πλατεία, όπου θα κλείσουμε την κεντρική μας εκδήλωση εκεί. Είναι μια πρωτοβουλία που παίρνει το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Δράμας, με τη “Δράση” και την Αστυνομία, η οποία είναι παρούσα και μας στηρίζει σε κάθε προσπάθεια και όχι μόνο της αιμοδοσίας. Σε κάθε προσπάθεια που ζητάμε τη συνδρομή της. Τους έχουμε δίπλα μας και χαιρόμαστε για αυτό.

Την Παρασκευή προχωράμε με μια εκδήλωση πολιτιστικού – παραδοσιακού ενδιαφέροντος. Θα είναι μια ημερίδα με καλεσμένες προσωπικότητες του χώρου της παράδοσης, όπως είναι ο κ. Μυλωνάς, γνωστός από τις τηλεοπτικές του εκπομπές κ.α., καθηγητής Πανεπιστημίου έρχεται, αλλά και άνθρωποι της παράδοσης, αυτοδίδακτοι, για να μιλήσουν για το θέμα, αφορά τη Δράμα. Είναι ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό γεγονός. Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς φορείς που υπάρχουν στη Δράμα να έρθουν και να παρακολουθήσουν αυτή την ημερίδα.

Και βέβαια θα κλείσουμε με μια μεγάλη γιορτή, που τολμούμε αυτή τη φορά να την κάνουμε στο γήπεδο του “Κραχτίδη”. Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση και στον πολιτισμό. Καλούμε όλους τους Δραμινούς να διατρανώσουμε την πίστη μας και το ενδιαφέρον μας για το Φεστιβάλ που ξεκινάει την επόμενη ημέρα. Σε αυτή την εκδήλωση, εκτός από το χορευτικό κομμάτι, μικρό σε διάρκεια για να μπορέσει να γίνει η ετοιμασία των χορωδιών από το Λύκειο Ελληνίδων, θα ακολουθήσουν και διάφορες παραδοσιακές χορωδίες που έχουμε καλέσει από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την ελληνική κοινότητα της Ρουμανίας. Θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ σπουδαία και όμορφη εκδήλωση, που στο τέλος θα παίξει η ορχήστρα για τον κόσμο για να χαρούν και να γλεντήσουν με κρασί και να υποδεχτούμε την επόμενη ημέρα που θα είναι η τελετή ένραξης του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από την Κυριακή 16 μέχρι το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και την τελετή λήξης».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Τερζής επεσήμανε για τη φετινή διοργάωνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Είναι ένα Φεστιβάλ φέτος, για το οποίο είμαστε και πάλι υπερήφανοι. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε ήδη γυρίσει σελίδα. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί εξασφαλίστηκαν πράγματα, τα οποία είχαμε θέσει ως οράματα παλαιότερα και σήμερα γίνονται πράξη. Θα έχουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες απ’ ότι πληροφορούμαι από τον κ. Δήμαρχο και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος και χαίρομαι για την εξέλιξη που έχουν τα πράγματα».

 

«Πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση παραρτήματος Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα»

 

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν οι εξαγγελίες αφορούν την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το ΕΑΠ, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Έχω πλέον ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΑΠ ότι πάρθηκε η απόφαση από την Πρυτανεία για την ίδρυση παραρτήματος Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα. Θα ανακοινωθεί από τον ίδιο. Άρα προχωράμε όλο αυτό το δυνατό εγχείρημα που ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες και δίνουμε συνέχεια σε ένα όραμα, το οποίο θα αλλάξει σελίδα στη Δράμα». Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μαμσάκος θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε κοινή συνέντευξη τύπου με συμμετοχή του ιδίου, καθώς και του Προέδρου του ΕΑΠ κ. Καρδάση.