Η γέννηση ενός παιδιού εκτός από χαρά φέρνει και αρκετές υποχρεώσεις και αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας η πλειονότητα των οικογενειών έχει μεγαλύτερη ανάγκη από οικονομική ενίσχυση. Οι παρακάτω είναι δύο παροχές που σε κάποιους γονείς μπορεί να μην είναι γνωστές. Πρόκειται για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, αλλά και το επίδομα γέννησης, το οποίο άρχισε να καταβάλλεται πρώτη φορά το 2020.
Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Εδώ και αρκετά χρόνια ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για διάστημα έξι μηνών, την οποία δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον Ε.Φ.Κ.Α.-τ. ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας η ακόμα και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες. Η ασφαλισμένη μπορεί με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής, ενώ εφόσον το επιθυμεί μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Ωστόσο, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο. Η ειδική αυτή παροχή ανέρχεται σε 650 ευρώ μηνιαίως.
Επίδομα Γέννησης
Μια από τις παροχές που ξεκίνησαν πιο πρόσφατα να καταβάλλονται σε γονείς είναι το επίδομα γέννησης. Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση ύστερα από πέντε μήνες από τον μήνα της γέννησης του παιδιού. Οι προϋποθέσεις για το επίδομα είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και μετά. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβάλει για τη χορήγηση του επιδόματος εντός τριμήνου από τη γέννηση, ενώ από το έτος 2024 και μετά, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.
Πηγή: enikonomia.gr