ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Επιστολή προς τους Βουλευτές του Ν. Δράμας, με θέμα «Για το φαράγγι του Ξηροποτάμου», απέστειλε η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Ως Οικολογική Κίνηση Δράμας (φορέας της μαχόμενης οικολογίας στην πόλη μας από το 1987) θέτουμε υπόψη σας τη μεγάλη απειλή που δέχεται ο βιότοπος της Haberlea rhodopensis (αβερλία της Ροδόπης) στο φαράγγι του Ξηροποτάμου, από τις εξορυκτικές δραστηριότητες μαρμάρου στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα φυτό που ζει στην οροσειρά της Ροδόπης εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια (πριν από την εποχή των παγετώνων), και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος, και στη χώρα μας από το Π.Δ. 67/81. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «τρωτό».

Εάν ο Νομός Δράμας έχει να παινευτεί για σπάνια φυτά, αυτά είναι δύο: το κρίνο της Ροδόπης (Lilium rhodopeum) και η αβερλία της Ροδόπης (Haberlea rhodopensis).

Το εν λόγω φαράγγι του Ξηροποτάμου φιλοξενεί και άλλα σπάνια είδη για τον Ελλαδικό χώρο, και χάρη στην εγγύτητά του με την πόλη της Δράμας (μόλις 12 χλμ. από το κέντρο) θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένα φυσικό γεωπάρκο και να προστατεύεται. Η μέχρι τώρα καταστροφή είναι μεγάλη, αλλά όχι ακόμα τελειωτική. Εάν σταματήσει τώρα και η φύση αφεθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις και τους ρυθμούς της, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να ανακάμψει σε μερικά χρόνια.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου το φαράγγι αυτό, το τόσο εύκολα προσβάσιμο από τους Δραμινούς, να προστατευτεί προκειμένου να γίνει πόλος έλξης και εκπαίδευσης για σχολεία, επιστήμονες του κλάδου, φυσιοδίφες, περιπατητικό τουρισμό και οικοτουρισμό. Θεωρούμε ότι έχει έρθει η εποχή που ο Νομός Δράμας θα πρέπει να αναδειχθεί για τη φυσική του ομορφιά, και να γίνει ήπια διαχείριση του φυσικού του πλούτου. Εξ όσων γνωρίζουμε, σε καμία άλλη τοποθεσία μέσα στον νομό Δράμας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση του σπάνιου αυτού φυτού, και για τον λόγο αυτό σας ζητούμε να πράξετε τα δέοντα ώστε

α. να σταματήσει η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή και

β. να αναδειχθεί το φαράγγι του Ξηροποτάμου ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς.

Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Χ. Μπακιρτζής